TIL TOPPS: Sepp Blatter jubler etter at han vant kampen om å bli ny president i FIFA. I kulissene hadde store pengesummer byttet eier, og billetter var blitt solgt på svartebørs. Foto: AP/Francois Mori/Scanpix
TIL TOPPS: Sepp Blatter jubler etter at han vant kampen om å bli ny president i FIFA. I kulissene hadde store pengesummer byttet eier, og billetter var blitt solgt på svartebørs. Foto: AP/Francois Mori/ScanpixVis mer

Slik betalte nordmenn og Mugabe Sepp Blatters FIFA-drøm

Natta før Sepp Blatter grep FIFA-makta, herjet norske svartebørshaier hotellgangene der valget fant sted.

ZÜRICH (Dagbladet): Nå kan Dagbladet avsløre hele historien om spillet før Blatter ble valgt til FIFA-president.

Mens rødvinsmarinerte, afrikanske fotballpamper tuslet mot senga i suitene på Hotel Meridien Montparnasse i Paris, natt til 8. juni 1998, våknet en gruppe handelsmenn til live.

Sepp Blatter skulle snart bli valgt til FIFA-president.

I mørket Da motkandidaten, svenske Lennart Johansson, la seg, var han i ledelsen. Da han våknet var slaget tapt.
Penger og konvolutter hadde skiftet hender. De nattaktive handelsmennene var billetthaier fra Norge, Sverige og Marokko.

Alle hadde de hørt det samme: De afrikanske delegatene innlosjert på Meridien Montparnasse hadde mottatt hemmelige konvolutter «som takk for støtten.»

Plutselig hadde de billetter til salgs: Eksklusive finalebilletter - i stort monn. Bakteppet var avgjørende for Sepp Blatters framtid.

Et viktig vennskap Kilder som selv har jobbet i FIFA-ledelsen beskriver hvordan kvelden i Paris innledet en allianse mellom Blatter og Afrika.

Sepp Blatter har gjennom hele sin presidentperiode vært avhengig av støtte fra Afrika. Nære FIFA-støttespillere som styremedlem Issa Hayatou fra Kamerun, avslørt av BBC som korrupt i fjor, er forblitt urørt av Blatter - mot at kontinentet har gjengjeldt sin støtte.

SMIL OG LATTER: Men i kulissene foregikk det en intens og innbitt kamp mellom svenske Lennart Johansson, daværende president i UEFA, og generalsekretær - snart president - i FIFA, Sepp Blatter. Bildet er tatt dagen før Blatter ble valgt. Foto: AP/Francois Mori/Scanpix
SMIL OG LATTER: Men i kulissene foregikk det en intens og innbitt kamp mellom svenske Lennart Johansson, daværende president i UEFA, og generalsekretær - snart president - i FIFA, Sepp Blatter. Bildet er tatt dagen før Blatter ble valgt. Foto: AP/Francois Mori/Scanpix Vis mer

Britiske David Yallop avslørte i 1999 hvordan afrikanske delegater var blitt smurt før valget. 20 delegater fikk ifølge forfatteren omkring 300 000 kroner hver, levert i brune konvolutter.

Fikk norske eiere Men det var også svartebørsbilletter for store penger i omløp natta før Sepp Blatters viktigste dag.

Kilder i og rundt både FIFA og svartebørsmiljøet bekrefter disse opplysningene.

- Vi handlet billetter fra minst tre afrikanske forbund den natta, bekrefter en kjent norsk billetthandler overfor Dagbladet.

Totalt havnet minst 60 finalebilletter på norske hender. Markedsverdien for disse lå etter hva Dagbladet får opplyst på omkring en million kroner.

Mugabes nevø Billetthandleren navngir Mosambik og Zimbabwe som to forbund der delegater solgte billetter.

I 1998 var Portugals gamle kjempe Mário Coluna fotballpresident i Mosambik. Leo Mugabe, Robert Mugabes nevø, var fotballpresident i det gjennomkorrupte Zimbabwe.

ÅSTEDET: De afrikanske delegatene var innlosjert her på hotellet Meridien Montparnasse i Paris. Foto: Wikimedia Commons
ÅSTEDET: De afrikanske delegatene var innlosjert her på hotellet Meridien Montparnasse i Paris. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Både Mugabe og Coluna var til stede i Paris for å avgi sin stemme.

Hvert forbund hadde fått 20 billetter fra FIFA. Disse solgte de til flerdobbel pris. Billettene var til finalen i VM samme år, der Frankrike knuste Brasil 3-0.

I slåbrok For svartebørshandlerne var hver porsjon á 20 billetter verdt flere hundre tusen kroner. Da fikk det ikke hjelpe at prosessen for å få billettene i hende foregikk høyst utradisjonelt, i nattas mulm og mørke:

- Vi sto i hotellgangen, da ei dør plutselig gikk opp. En gigantisk vakt åpenbarte seg, smilte og sa: «Jeg følte på meg at dere ville komme», husker en kjent svartebørshandler.

- Fotballpampen ventet iført dyr slåbrok. Han holdt billettene klare.  

Tilgang til hotellets dyreste korridorer; behørig reservert av FIFA og i utgangspunktet hermetisk stengt, fikk svartebørshaiene lett.

Nøkkelmann De skandinaviske billetthandlerne hadde knyttet til seg en kontakt som via hotellskoler i utlandet var blitt kjent med «alle» i europeisk reiseliv. Han har i dag en høy stilling i en av Norges største hotellkjeder.

Mannen var et funn, med både sjarm, språkkunnskaper og unikt kontaktnett.

Han hadde kontakter hos Meridien Montparnasse. Etter noen telefoner loset han billetthaiene inn i det aller helligste.

- Jeg var hyret inn som tolk og for å snakke med folk, men er ute av billettbransjen nå, sier mannen i en kort kommentar.

I privatfly Norske Euroteam, som ble opprettet i 2003, er blant svartebørsselskapene som har kunnet operere relativt fritt runder Blatters styre. Selv om FIFA har forsøkt å få selskapet dømt, har fotballtopper som visepresident Jack Warner fått lov til å handle stort med selskapet.

At penga ville rå, fikk delegatene tidlig forstå.

Afrika-pengene i brune konvolutter kom ifølge David Yallop fra en Blatter-lojal statsleder fra Midt-Østen, som fløy pengene inn i sitt privatfly.

Blatter-regimet har bekreftet at det ble utdelt penger, men hevder dette var avtalt og klarert med FIFA på forhånd.

Da Sepp Blatter lanserte sitt presidentkandidatur, var han støttet av bare 15 land - deriblant Muammar Kadhafis Libya, gjennomkorrupte Guinea, Algerie og Libanon. Etter at konvolutter skiftet eier, knuste han Lennart Johansson med 111 mot 80 stemmer.

Fotballforbundene i Mosambik og Zimbabwe har ikke besvart Dagbladets gjentatte henvendelser.

VIKTIG: Afrika er et nøkkelkontinent for både FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini. Her poserer begge i tradisjonelle klær i Ghana, sammen med kamerunske Issa Hayatou - avslørt som korrupt av BBC, tilgitt av Sepp Blatter. Foto: Reuters/Bruno Domingos/Scanpix
VIKTIG: Afrika er et nøkkelkontinent for både FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini. Her poserer begge i tradisjonelle klær i Ghana, sammen med kamerunske Issa Hayatou - avslørt som korrupt av BBC, tilgitt av Sepp Blatter. Foto: Reuters/Bruno Domingos/Scanpix Vis mer
SOLGTE BILLETTER: Portugals gamle kjempe Mário Coluna var fotballpresident i Mosambik i 1998. Mosambik var blant landene som skal ha solgt billetter til norske svartebørshaier. ANTONIO SILVA/LUSA
SOLGTE BILLETTER: Portugals gamle kjempe Mário Coluna var fotballpresident i Mosambik i 1998. Mosambik var blant landene som skal ha solgt billetter til norske svartebørshaier. ANTONIO SILVA/LUSA Vis mer