Slik ble Bergens VM-drøm skapt

- Han er opphavet til at vi fikk VM, sier initiativtaker.

FIKK VM: Ordfører Trude Drevland (tv), Frode Nyhammer,  leder i hovedkomiteen, byrådsleder  Ragnhild Stolt-Nielsen, Bjarte Hetlevik og Steinar Remme feirer at Bergen blir vertskapsby for Sykkel-VM i 2017.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
FIKK VM: Ordfører Trude Drevland (tv), Frode Nyhammer, leder i hovedkomiteen, byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen, Bjarte Hetlevik og Steinar Remme feirer at Bergen blir vertskapsby for Sykkel-VM i 2017. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

(procycling.no): En 20 år lang tørkeperiode fikk Cato Norbeck til å reagere. Fana IL sin dekorerte legende, og klubbens første VM-deltaker på 1960-tallet, mente NM burde returnere til Bergen i 2008 etter to tiårs fravær. Fana Sykkel fylte dessuten 75 år.  

Oppgaven ble delegert til Steinar Remme, far til en annen lokal helt, syklisten Stian Remme. Norbeck så imidlertid aldri for seg hvilke visjonære tanker han satte i sving.  

- Sammen med Sotra CK klarte vi å arrangere et svært godt NM. Cato Norbeck er jo sykkel-nestoren på Vestlandet. Han gikk inn for det, og jeg ledet det frem. Det fikk fantastisk oppslutning og engasjement. Det fikk meg også til å tenke. Hvorfor skal ikke vi ha et VM i denne fantastiske byen? sier Remme procycling.no.  

Tidlig i sønnens sykkelkarriere oppdaget Steinar Remme at de dro altfor ofte østover for å kjøre ritt. I 1998 gikk han derfor inn for å starte opp igjen Fana Sykkelfestival. Elleve år senere står sønnen på startstreken i VM.  

- VM i Mendrisio i 2009 var det første mesterskapet hvor jeg var til stedet. Mens Stian kjørte innså jeg på ordentlig hvilket fantastisk arrangement dette var, og at vi bare måtte få dette til Bergen, husker Remme den eldre.   ­  

INSPIRERTE PAPPA: Daværende Sparebanken Vest-rytter Stian Remme kjørte inn til sølv på fellesstarten under NM i Bergen for seks år siden. Arrangementet var et samarbeid mellom klubbene i Bergen og skulle leder frem til å byen ble tildelt VM i 2017.
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
INSPIRERTE PAPPA: Daværende Sparebanken Vest-rytter Stian Remme kjørte inn til sølv på fellesstarten under NM i Bergen for seks år siden. Arrangementet var et samarbeid mellom klubbene i Bergen og skulle leder frem til å byen ble tildelt VM i 2017. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer

- Året etter presenterte jeg ideen til Fana Sykkel på julemøtet, og de som var til stedet ble nesten sjokkskadet bare av tanken. Jeg var redd for at jeg tenkte for stort. Selv om jeg og Stian hvisket om dette mange ganger rundt middagsbordet, sier Remme.  

Samlet sykkel-Bergen
Men med noen bifallende ord fra sykkel-nestor Norbeck, tok Remme kontakt med Bjarte Hetlevik i Sotra sykkelklubb og Frode Nyhammer i Fana sykkelklubb. Gjengen bak NM-suksessen. Sammen presenterte de ideen for Rune Titlestad, idrettsdirektør i Bergen kommune.      

- Det begynte med at Steinar hadde en helt vill idé, men han fikk oss engasjert. NM gikk jo så bra og alle vi har snakket med i ettertid har funnet interessen, sier Fana sykkelklubbs Frode Nyhammer.  

Etter kort betenkningstid lot også idrettsdirektøren seg sjarmere av Remmes ambisiøse VM-drøm. Omtrent 150 frivillige var ryggraden til NM i 2008. Titlestad tror byen fint kan spille vertskap til et internasjonalt arrangement med budsjett på drøye 150 millioner.  

- Først trodde jeg de var helt sprø. Men så tenkte jeg: «dette er jo en god idé», husker Titlestad fra da trioen tråkket inn på kontoret hans for drøye tre år siden.  

TRE VISE MENN: Fra venstre, Frode Nyhammer (Fana Sykkelklubb), Bjarte Hetlevik (CK Sotra) og Steinar Remme (Frana Sykkelklubb) var godt fornøyd med at VM kommer til Bergen i 2017. (foto: procycling.no).
TRE VISE MENN: Fra venstre, Frode Nyhammer (Fana Sykkelklubb), Bjarte Hetlevik (CK Sotra) og Steinar Remme (Frana Sykkelklubb) var godt fornøyd med at VM kommer til Bergen i 2017. (foto: procycling.no). Vis mer

- Jeg hadde hørt om Remme, men kjente ikke de to andre. Men da de satt på kontoret mitt så jeg i øyene på Remme at dette var noe vi burde kjøre videre på.  

Inspirert av sønnen
Den gode ideen hadde nok aldri sett dagens lys uten Stian Remme, som med sitt lovende talent fikk faren ordentlig engasjert innenfor sykkelsporten.      

- Han er på en måte opphavet til at vi fikk VM. Stian er grunnen til at jeg gikk inn sporten. Han er årsaken til at jeg kom i kontakt med alle disse flotte menneskene, at vi startet opp igjen med Sykkelfestivalen, at vi fikk NM i 2008 og at vi har samlet hele sykkel-Bergen. Nå får vi et VM på toppen av kransekaken.  

Samme dag som Bergen blir tildelt VM, kjører Stian Remme (Team FixIT.no) sitt siste internasjonale ritt i Belgia. Avslutningsfesten finner naturlig nok sted på Fana.  

- Han skal jo kjøre Fanahytten Opp neste lørdag. Det blir en veldig spesiell dag for vår familie - etter 20 år med sykkel, sier en stolt far. 

SLAPP JUBELEN LØS: Leder i hovedkomiteen, byrådsleder  Ragnhild Stolt-Nielsen (tv), ordfører  Trude Drevland, Frode Nyhammer  og Steinar Remme jubler for at Bergen blir vertskapsby for Sykkel-VM i 2017. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SLAPP JUBELEN LØS: Leder i hovedkomiteen, byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (tv), ordfører Trude Drevland, Frode Nyhammer og Steinar Remme jubler for at Bergen blir vertskapsby for Sykkel-VM i 2017. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

(Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no