Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik ble Coles forklaring endret for å redde Terry

Se hvordan troverdigheten ble knust.

STRIPPES FOR ALL TROVERDIGHET: I Ashley Coles opprinnelige vitnemål, ble aldri ordet "black" nevnt. Senere, hevder den uavhengige kommisjonen som har etterforsket saken, ble både det og andre ord lagt til for å styrke saken til John Terry. Foto: REUTERS/Eddie Keogh
STRIPPES FOR ALL TROVERDIGHET: I Ashley Coles opprinnelige vitnemål, ble aldri ordet "black" nevnt. Senere, hevder den uavhengige kommisjonen som har etterforsket saken, ble både det og andre ord lagt til for å styrke saken til John Terry. Foto: REUTERS/Eddie Keogh Vis mer

(Dagbladet): Noen timer etter at han slaktet FA på Twitter og kalte dem «en gjeng idioter», krøp Ashley Cole til korset og ba om unnskyldning for raseriutbruddet.

Begeret rant over for Chelsea-backen da han så nyhetsmeldingene om hvordan han, sammen med Chelseas klubbsekretær David Barnard, ble strippet for all troverdighet i rapporten fra FAs uavhengige granskningskommisjon i rasismesaken mot John Terry.

- Jeg var veldig opprørt, og i kampens hete tvitret jeg følelsene mine. Jeg vil komme med en uforbeholden unnskyldning for mine kommentarer om FA, heter det i en uttalelse fra Ashley Cole.

Endret vitneforklaringen
Den 63 sider lange rapporten fra kommisjonen, som i detalj går gjennom alt av vitneforklaringer og videobevis, konkluderte med at Terry var skyldig i å ha kalt QPR-spiller Anton Ferdinand «a fucking black cunt». Chelsea-kapteinen har fått en karantene på fire kamper og over to millioner kroner i bot.

Rapporten ble i dag frigitt av FA, slik at alle som vil kan fordype seg i sakskomplekset.

Fra side 46 tar man for seg Ashley Coles vitnemål til FA kort tid etter hendelsen. Kommisjonen mener at Chelsea-backen, sammen med klubbsekretær Barnard, i etterkant av denne seansen forsøkte å endre på vitneforklaringen slik at den skulle passe til John Terrys påstand om at han bare hadde gjentatt ord Anton Ferdinand hadde brukt.

- Beskylder du meg for å ha kalt deg en «fucking black cunt»? hevdet Terry han sa.

To FA-representanter - Jenni Kennedy og Adam Sanhaie - intervjuet Cole på treningsanlegget til Chelsea for å høre hans versjon av hendelsene på Loftus Road. Chelseas klubbsekretær David Barnard var også til stede. Datoen var 28. oktober, fem dager etter kampen mellom QPR og Chelsea.

John Terry ble også intervjuet denne dagen, og tatt opp på teip. Det ble ikke intervjuet med Cole.

I stedet noterte Kennedy og Sanhaie underveis. De to gjenga en nesten identisk versjon av venstrebackens forklaring, og det sentrale punktet var at Cole aldri nevnte at Ferdinand hadde sagt ordet «black».

Derimot sa Cole at Ferdinand hadde kommet med et ord på «B» - som muligens var «Bridge» - samtidig som han gjorde en seksuell pumpebevegelse.

FA sendte Cole det første utkastet av vitneforklaringen 2. november. Ordet «black» var ikke nevnt i det hele tatt. 

Dagen etter sendte klubbsekretær Barnard følgende mail til forbundet:

«Paragraf 4. Han ønsker å legge til ordene "svart eller" foran ordet "Bridge" i linje fem».

Et nytt utkast ble sendt, og endret igjen, før et tredje og siste ble signert av Ashley Cole.

Tror ikke Chelsea-sekretæren er ærlig
I forrige måned, ti og en halv måned etter Coles intervju med FA-representantene, presenterte Barnard sin egen vitneforklaring fra seansen på Chelseas treningsanlegg. Der skrev han at han tydelig husket hvordan Cole også hadde fortalt dem hvordan Ferdinand ropte «fucking cunt» til Terry.

Cole og Barnard hadde imidlertid ikke bedt om å få dette inn i de redigerte utkastene året i forveien - ei heller kunne noen av FA-representantene huske å ha hørt verken «black» eller «fucking cunt» bli ytret under intervjuet.  

- Kommisjonen har veldig reelle bekymringer angående nøyaktigheten i Mr. Barnards erindringer, og hans motiver for påstandene han kommer med i sin vitneerklæring om hva Mr. Cole sa under sitt intervju med FA, skriver de i rapporten.

Videre går de langt i antyde at Cole plutselig «husket» at Ferdinand brukte «black»-ordet etter å ha snakket med Barnard, fordi det passet inn i forsvarstalen de hadde planlagt for Terry.

I retten tidligere i år, der Terry ble frikjent, vitnet Cole på at han hadde hørt Ferdinand si ordet «black».

- Jeg så John løpe hjemover og Anton gjøre gester, mens han ropte noe. Etter det jeg oppfattet sa han «Bridgey», «black» og «cunt», sa Cole.

Nye bevis
Kommisjonen skriver at dommeren ikke hadde tilgang på det samme materialet som de har hatt - og at utfallet i saken i så fall kunne blitt et ganske annet.

- Han hadde åpenbart ikke intervjunotatene fra FAs representanter, eller Mr. Barnards erklæring tilgjengelig - og de er ikke omtalt i dommen. Dette materialet kan og bør oppfattes som nye bevis. Hadde han (dommeren) hatt bevisene foran seg, er kommisjonen overbevist om at han ville vurdert vitnemålet fra Mr. Cole, om hva han hevder han hørte Mr. Ferdinand si til Mr. Tery ute på banen, med stor forsiktighet, skriver kommisjonen.

Eller hvis man dropper å pynte på ordene: Hadde dommeren visst at Cole hadde løyet, ville han sett bort fra vitnemålet.

BESKYLDES FOR LØGN I RETTEN: Kommisjonen mener dommeren ville sett bort fra Ashley Coles vitnemål i retten om han hadde tilgang på de nye bevisene. Foto: AFP PHOTO / CARL COURT
BESKYLDES FOR LØGN I RETTEN: Kommisjonen mener dommeren ville sett bort fra Ashley Coles vitnemål i retten om han hadde tilgang på de nye bevisene. Foto: AFP PHOTO / CARL COURT Vis mer