HAR FORANDRET SEG: Det er ikke bare på sykkelen Alexander Kristoff har utviklet seg i løpet av årene i Katjusja. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
HAR FORANDRET SEG: Det er ikke bare på sykkelen Alexander Kristoff har utviklet seg i løpet av årene i Katjusja. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Slik ble Kristoff en ledertype i det russiske storlaget

- Mer avslappet.

Ifølge folk rundt ham har Alexander Kristoff (28) forvandlet seg mye på kort tid i løpet av denne sesongen.

Mens han var en litt mer typisk tilbaketrukket nordmann i de første årene i Katjusja-laget, har alle seirene denne sesongen gjort ham til mer av en lederskikkelse.

Utad har Kristoff aldri lagt skjul på hva han mener, men innad i laget har han ikke alltid vært den som har tatt størst plass, ifølge Phillipe Maertens, som er Katjusja-lagets presseansvarlige. Maertens er aldri langt unna Kristoff under dagene i Tour de France.

- For å være helt ærlig så har det skjedd en utvikling for Alexander fra i fjor og til denne sesongen. Nå er han blitt en ekte leder, og han virker mye mer avslappet og mer morsom når vi spiser middag sammen. Det er de to tingene som jeg har lagt mest merke til, sier Martens til NTB.

Prater Maertens forteller om en tobarnsfar som tar ansvar og bidrar rundt lagets taktikk og disponeringer. Han gir sitt overfor lagets tre sportsdirektører.

- Når vi har møter i forkant av etappene om taktikk og andre ting, så kommer han med sine meninger og oppfatninger. Skal vi gjøre det slik eller slik? Han har alltid en visjon om hvordan laget skal løse ulike oppgaver. Jeg ser også at han har evnen til å få ut det beste av lagkameratene, og han tar dem til et høyere nivå. Nå når han er blitt en vinner, så ser også lagkameratene at det er bedre at de ofte glemmer sine egne ambisjoner og heller arbeider for Alexander. Det er stor forskjell på Katjusja på dette feltet denne sesongen sammenlignet med tidligere sesonger. Nå er Katjusja blitt et mye mer sammensveiset og enhetlig lag som jager mot et felles mål, mener den rutinerte pressemannen som blant annet jobbet for Lance Armstrong for noen år tilbake.

To lag Martens påpeker at Katjusja-laget stiller med mer eller mindre to team under årets Tour de France. Det gjorde de også sist sesong.

- Vi har et lag bestående av klatrere rundt Joaquim Rodríguez, og vi har ett lag av sprintere som jobber for Alexander. Men selv om det er slik så oppfører de seg som et felles lag. De snakker alle forskjellige språk, men de opptrer likevel som en enhet.

- Før var Alexander en mer typisk tilbaketrukket og kanskje til og med sjenert nordmann. Da han vant i fjor, så var han fortsatt en forsiktig mann på podiet. I år er han blitt mer fri og viser følelser på en helt annen måte. Nå kaster han blomstene til folket og viser at han er glad. Han spiller mer spontant opp mot publikum. Det er slik vi liker det.

Noen ganger må Kristoff kanskje til og med stagges.

- Han er alltid høflig, stiller alltid opp og han sier aldri nei til forespørsler. Noen ganger er han så snill at jeg nesten må beskytte ham for at det ikke skal bli altfor mye ekstra arbeid for ham.

Senere mandag er Kristoff på veien igjen. Da går 3. etappe mellom Antwerpen og Huy. Det er bratt mot slutten, og det er ikke ventet at Katjusjas spurtekspert vil markere seg i toppen.

(NTB)