Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik ble Mourinho «The Special One»

Tolken som viste seg å være et fotballgeni.

 GÅR LANGT TILBAKE:  Pep Guardiola (t.v) og Jose Mourinho har kjent hverandre en årrekke. Guardiola spilte i Barcelona mens Mourinho var assisttrener der.
GÅR LANGT TILBAKE: Pep Guardiola (t.v) og Jose Mourinho har kjent hverandre en årrekke. Guardiola spilte i Barcelona mens Mourinho var assisttrener der. Vis mer

(FourFourTwo): Han blir kalt den Special One, er for tiden arbeidsløs, og har med sin karisma skrevet seg inn i fotballens historiebøker. Dette er historien om José Mourinho.

Barcelona og Athletic Bilbao var ikke akkurat bestevenner på midten av 90-tallet. Det brukte å smelle når lagene møttes. I 1996/1997 tok Barcelonas nye trener Bobby Robson med seg sitt mannskap til Bilbao.

På motsatt trenerbenk sto Luis Fernandez. Tidligere landslagsspiller for Frankrike og den første til å vinne en europeisk turnering med Paris Saint-Germain. Nå ledet han Bilbao.

Fernandez var en fryktet mann. Med sitt engasjement viste han tidvis aggressive takter i løpet av de 90 minuttene. Ved flere anledninger var han ute på banen. Bilbao vant kampen 2-1.

Ved siden av sto Bobby Robson helt stille. Han ble ikke dratt inn i noen konfrontasjon. Det kan ikke sies om Barcelonas ukjente assistenttrener på den tiden. Ved flere anledninger oppsto det konfrontasjon mellom han og Fernandez. Hjemmefansen bak benkene var sjokkerte over hva de var vitne til. En ung og ukjent assistent som steppet opp mot mektige Fernandez.

33 år gamle José Mourinho lot seg ikke pille på nesa.

Selv før han vant Champions League med Porto, ble The Special One hos Chelsea, vant the treble med Inter, var konge i Real Madrid, og returnerte og vant ligaen med Chelsea hadde han arroganse ved seg.

En egenskap som har gitt han tonnevis med suksess og selvtillit nok til å utfordre Fernandez som en assistenttrener.

Bobby + Jose = sant 1996 ankom Mourinho Catalonia med Bobby Robson. Fra før hadde han vært Robsons assistent i fire år i Sporting og Porto. Skepsisen var stor. Folkehelten Johan Cruyff hadde blitt sparket etter fire strake ligatitler.

Robson kunne verken spansk eller katalansk. Det var nok like greit. For han hadde ikke likt det som ble skrevet om han.

Mourinho fikk derimot med seg hva som ble skrevet i avisene. Språk var en av hans store styrker. Spansk mestret han. Det er hakke lettere å lære seg spansk når man kommer fra Setubal, Portugal enn det er for en fra Sacriston, County Durham i England. Mourinho nøyde seg ikke med spansk. Han sørget for å lære seg katalansk i tillegg. Engelsk, fransk, italiensk og portugisisk kunne han i tillegg. Tolken ble han kalt. Et navn som festet seg hos pressen - selv om det var noe misvisende.

Da Barcelona hentet Robson var det han de ønsket. Storklubben ønsket ikke Mourinho med på lasset. Barcelona-helten Jose Ramon Alexanco med over 250 kamper i beltet fikk jobben. Robson var uansett lojal overfor Mourinho som ble med på lasset. Rollen hans var derimot uklar.

- Han var tolk da han ankom, sier et medlem av Barcelonas støtteapparat.

 UNDER ROBSON:  Jose Mourinho jobbet i mange år som både tolk og assistenttrener under Bobby Robson. Foto: EPA/FRANCISCO NEVES
UNDER ROBSON: Jose Mourinho jobbet i mange år som både tolk og assistenttrener under Bobby Robson. Foto: EPA/FRANCISCO NEVES Vis mer

- Men han var også assistenttrener. Rollene var uforenlige. Og det kom tydelig fram under de første pressekonferansene. I stedet for å oversette det Robson sa, la Mourinho til sin egen mening. Samtidig beskyttet han sin sjef. Han tok kampen med journalistene hvis han måtte.

AS-journalisten Santi Gimenez var tilstede og husker det noe annerledes.

- Mourinho oversatte den første pressekonferansen i forbindelse med en treningskamp i Nederland, men det var tydelig at han ikke kunne gjøre det på grunn av sine sterke meninger.

- Noen av journalistene kunne engelsk. De visste at han selv plukket ut det han ville oversette fra Robson. Han fortsatte med oversetting, men bare i garderoben. Robson svar var korte og konsise. Mourinho hadde utfyllende analyser.

Mourinho og Robson fant umiddelbart tonen da de møttes i 1992 i lokalene til Sporting Lisboa. Klubbpresident Sousa Cintra var mannen som ville ha med Mourinho og hans språkkunnskaper.

- Jose var en ung mann som skulle støtte meg. Han kunne engelsk og hadde en sterk fotballbakgrunn, minnes Robson. Om han visste at Mourinho hadde en hund kalt Gullit, vites ikke.

- Han var lærer og farens hans hadde spilt profesjonelt for Victoria Setubal og seinere ble han sjef i denne samme klubben. Jose viste seg å være en stor ressurs. Han passet på meg, samtidig som han leverte bunnsolide rapporter om spillere. Uansett når jeg trengte han, stilte han opp, sier Robson, som har vært i tre klubber med portugiseren.

Fotballens brutalitet I 1993 toppet Sporting tabellen. Men da Casino Salzburg slo dem i 1993 rant begeret over for klubbpresidenten. På flyet hjem tok han og skjelte ut alle mann over flyets høyttalere. Robson skjønte ikke et ord, og spurte Mourinho hva som ble sagt. Josè forklarte at presidenten fortalte hvor skamfull han var over prestasjonen, og at han hadde ville prate med Robson så fort de var hjemme.

Ute på banen foran hele støtteapparatet fikk Robson sparken for første gang i sin karriere. Carlos Queiroz, venn av presidenten var klar til å ta over.

Igjen fikk Mourinho oppleve hvor brutal fotballen kan være. Igjen spør du?

Da han var ti år gammel fikk farens sparken midt i familiens julelunsj 1. juledag.

Porto-starten Robson fikk tilbud om Porto-jobben i januar 1994. Etter å ha rådført seg med Mourinho tok han den. Sistnevnte ble med på laget som assistent. Men hva var det den unge tolken hadde gjort som imponerte Robson så voldsomt?

I Sporting hadde Robson brukt Mourinho til å speide kommende motstandere.

- Det han kom tilbake med var pur klasse, sa Robson i 2005.

- Han hadde så vidt fylt 30, aldri spilt eller trent profesjonelt, men det han leverte var det beste jeg har sett.

Speiding var ikke nytt for ham. Han hadde drevet med det siden 14-årsalderen for sin far, som fortalte José at han aldri kunne leve av en profesjonell karriere. Mourinho hadde svaret. Han ble trener. Likevel forsøkte han seg som aktivt, men han kom aldri høyere enn Portugals nivå tre.

23 år gammel innså han det selv, og la alt fokus på trenerkarrieren.

Guardiola-forholdet - Jeg vil alltid være i gjeld til han. Jeg var en «nobody» i fotballen da han kom til Portugal, har Mourinho sagt om Robson.

- Han lot meg jobbe i to store klubber, før han tok meg med det til en av verdens største (Barcelona). Vi er veldig forskjellige, men ideen om hvordan å bli en god manager tok jeg fra han.

Duoen fortsatte å utvikle sitt spesielle forhold i storklubben de tok over etter Johan Cruyff. Mens Robson holdt en profesjonell avstand til spillerne, var Mourinho mye tettere på dem. Spesielt Ronaldo, som snakket portugisisk hadde Mourinho et bånd til. Et bånd som var viktig for å få det beste ut av den brasilianske storscoreren.

En annen spiller Mourinho kunne snakke fotball med i timevis var Pep Guardiola.

- Vi snakket om ulike ting og utvekslet ideer, mimrer Guardiola.

Før de sto mot hverandre i 2011, Mourinho som Inter-manager, Guardiola i Barcelona, beskrev Guardiola forholdet dem imellom som et vennskap.

- Vel, kanskje ikke vennskap. Et jobbrelatert vennskap er mer riktig.

Det frustrerende året Robson vant tre titler på sin ene sesong i Barcelona. Ligagullet glapp, og Robson ble fjernet.

Inn kom Louis van Gaal. Mourinho vurderte å reise hjem for selv å være en manager. Men Robson overtalte han til å bli i Barcelona. Robson gikk så langt at han anbefalte portugiseren til sin arvtaker.

- En arrogant ung mann, som ikke respekterte min autoritet, men jeg likte ham likevel.

Van Gaal ga Mourinho masse tillit. Han ble brukt som speider før store kamper. Nederlenderen plasserte han også ofte på tribunen for å få et annet perspektiv på kampen.

 TIL FINALEN:  Inter sjokkerer Barcelona og Jose Mourinho jubler foran sin gamle elev Pep Guardiola. REUTERS/ Alessandro Bianchi / NTB SCANPIX.
TIL FINALEN: Inter sjokkerer Barcelona og Jose Mourinho jubler foran sin gamle elev Pep Guardiola. REUTERS/ Alessandro Bianchi / NTB SCANPIX. Vis mer

Van Gaals fall ble at han aldri løftet Champions League-trofeet. Spesielt surt var det da finalen ble spilt på Nou Camp i 1999. I mai 2000 var det slutt for ham, dager etter at ligagullet røk.

Mourinho ville selv bort. Likevel takket han nei til Braga. I Spania var lønningene bedre. Barca-stjernen Rivaldo hadde fortalt han:

- Det er ikke trofeer som betaler ned din egen gjeld.

Mourinho tok et siste år i Barcelona. Et surt år, har han innrømt seinere. Et år som gjorde han frustrert.

Bobby Robson tok kontakt. Han ville ha Mourinho som assistent i Newcastle. September 2000 tok Benfica kontakt. Endelig var han manager. Suksessen uteble likevel. Men fire år seinere løftet han Champions League-trofeet med Porto. Uker seinere var han Chelsea-manager.

Nå er han arbeidsløs. Men bare vent. Snart er det «Special One» tilbake.

 KOM TILBAKE OG VANT:  Jose Mourinho kom tilbake til Chelsea etter at han ble fjernet fra sjefsstolen i Real Madrid. I London sikret han et nytt ligagull i fjor, før han fikk sparken halvveis i denne sesongen. Foto: NTB Scanpix.
KOM TILBAKE OG VANT: Jose Mourinho kom tilbake til Chelsea etter at han ble fjernet fra sjefsstolen i Real Madrid. I London sikret han et nytt ligagull i fjor, før han fikk sparken halvveis i denne sesongen. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media