Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik ble Norge semi-spesialister

Har sluttet å tenke gull for tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Direkte 12.00: Norge - Sør-Korea

BEIJING (Dagbladet.no): Else-Marthe Sørlie Lybekk og Tonje Larsen er de eneste to i OL-troppen som har spilt semifinale i olympiske leker tidligere.

De rangerer begge semifinaletapet mot Ungarn i 2000 som det verste de har vært med på.

Norge var regjerende europa- og verdensmestre, men klarte ikke å fortsette gullsankingen i OL i Australia.

- Foran semifinalen i Sydney-OL i 2000 var vi ikke der vi skulle være. I stedet for å forberede oss på semifinalen mot Ungarn, så begynte vi å snakke om finalen mot Danmark. Dermed ble vi tatt på senga og skutt i senk. Den tabben gjør vi ikke igjen. Det er ikke alle som får sjansen til å spille semifinale i OL. Da er det om å gjøre å ha riktig fokus, sier Else-Marthe til Dagbladet.no.

Fem semiseire

- Vi har ikke tapt en semifinale siden den gang. Det er mye takket være at vi etter den smellen fikk lærdommen av viktigheten av å ta én kamp av gangen.

Siden årtusenskiftet har Norge spilt fem mesterskapssemifinaler - og vi har vunnet alle.

HAR LÆRT: Else-Marthe Sørlie Lybekk og Tonje Larsen rangerer OL-semifinaletapet i 2000 som det verste de har vært med på. Men siden har ikke Norge tapt en semifinale i mesterskapssammenheng. Her får de hjelp av Gro Hammerseng til å bryte gjennom det svenske forsvaret i årets kvartfinale. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX
HAR LÆRT: Else-Marthe Sørlie Lybekk og Tonje Larsen rangerer OL-semifinaletapet i 2000 som det verste de har vært med på. Men siden har ikke Norge tapt en semifinale i mesterskapssammenheng. Her får de hjelp av Gro Hammerseng til å bryte gjennom det svenske forsvaret i årets kvartfinale. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX Vis mer

Nå handler det om å gjøre som vanlig, å vinne disse semifinalene. Tonje Larsen sier som Else-Marthe Sørlie Lybekk at i 2000 var det altfor mange finaletanker i hodet.

- I Sydney tenkte vi mye på finalen allerede før semifinalen. Vi hadde alt fokus på den, men så endte vi opp med å spille om bronse i stedet. Det var en stor nedtur, sier Tonje til Dagbladet.no.

Derfor har det de siste åra vært så mye prat om fokus og en kamp av gangen i håndballeiren. Jentene sier rett ut at det er kjedelig, men det er slik de må tenke. For dem så handler det bare om å vinne den neste kampen. Og hvis du klarer å gjennomføre det, da er det veldig enkelt - da står du til slutt med en gullmedalje rundt halsen.

Fysisk sterkere

Da Norge i 2000 tapte semifinalen mot Ungarn og måtte ut i en bronsefinale, møtte de dagens motstander Sør-Korea. Det endte med seier og bronse.

- Det var bra av oss å slå dem, men det var ikke bronsen vi ville ha. Vi hadde et skikkelig bra lag, og trodde vi skulle komme til finalen, sier Larsen.

Finale er derfor ikke noe jentene snakker høyt om nå. Det eneste som er sikkert, er at Else-Marthe og Tonje ikke har lyst til å spille en ny OL-bronsefinale.

- Vi er fysisk mye sterkere enn Sør-Korea, og det skal de få merke. Selv om de er veldig raske, så er vi ikke noen sinker, vi heller. Vi slo dem klart i kvartfinalen i VM fjor. Det har vi ambisjoner om å gjøre igjen, selv om alle fire lag i en semifinale er gode, sier Else-Marthe.

image: Slik ble Norge semi-spesialister

- Nå har vi full fokus på semifinalen, og ofrer ikke gullfinalen en tanke. Det er slik vi er nødt til å tenke, sier Tonje.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!