Norges tropp til EM-kvalifseringskampene mot Malta og Sverige

Slik ble overraskelsen presentert

Mathias Normann (23) var overraskelsen i Lars Lagerbäcks tropp til kampene mot Malta og Sverige.

TATT UT TIL LANDSLAGET: Mathias Antonsen Normann. Her fra en eliteseriekamp mellom Bodø/Glimt og Viking på Aspmyra. Foto: NTB Scanpix
TATT UT TIL LANDSLAGET: Mathias Antonsen Normann. Her fra en eliteseriekamp mellom Bodø/Glimt og Viking på Aspmyra. Foto: NTB ScanpixVis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Det store samtaleemnet før uttaket til Norges landskamper mot Malta og Sverige var om Salzburg-spissen Erling Braut Haaland skulle bli tatt ut.

Det store spørsmålet etterpå, satt på spissen, var: Hvem er Mathias Normann?

Trener Lars Lagerbäck tok ut to debutanter, og blant dem var Rostov-spilleren. Normann er så fersk i NFF-sammenheng at han ble vist fram som en silhuett da landslagstroppen ble presentert.

Dagbladet vet at fotballforbundet tidligere pleide å manipulere ansiktsbilder inn for å vise fram nye spillere, men at de har sluttet med det fordi resultatet kunne bli så som så.

VIST FRAM: Den eneste spilleren på det norske laget uten eget bildet (ennå) er Mathias Nordmann. Foto: fotball.no / NFF
VIST FRAM: Den eneste spilleren på det norske laget uten eget bildet (ennå) er Mathias Nordmann. Foto: fotball.no / NFF Vis mer

Sterk utvikling

Lofot-gutten imponerte stort i Eliteserien allerede da han var 19 år gammel, men etter det startet en tyngre periode, blant annet på grunn av flere skader.

Etter et par sesonger med Glimts B-lag i 3. divisjon åra i forveien, ble det åpenbart at han måtte lufte seg, dersom han skulle bli klar for Tippeliga-fotball.

Løsningen ble Alta, hvor han ble sendt for å «finne seg selv igjen». Tilbake i Glimt storspilte han, og midtbanespilleren ble belønnet med en Brighton-overgang. England-overgangen ble aldri et eventyr, og Normann ble lånt ut igjen til Molde.

I januar ble han solgt til Russland, og der har han kriget seg til en fast plass på det russiske laget, som ligger på en femteplass i ligaen.

- Vi oppdaget ham i februar da jeg fikk vite han spilte fra start hos Rostov, den norske landslagssjefen Lars Lagerbäck til Dagbladet.

- Hvilke egenskaper gjør han interessant for Norge?

- Han er en veldig allroundspiller. Han er god både framover og bakover i banen, har en veldig god teknikk og har et bra overblikk i pasningsspillet. Det spiller også inn at han har en sentral rolle i et veldig bra lag russisk lag, forklarer Lagerbäck til Dagbladet.

Han hadde blitt tatt ut allerede på forrige samling hvis han ikke hadde vært skadet, men får nå sjansen mot Malta (5. september) og Sverige (8. september).

Mental sterk

Dagbladet møtte Nordmann før semifinalen i cupen mot Rosenborg i 2016. Da hadde han kommet tilbake fra Alta, og var offensiv og tøff.

Lagerback setter også pris på den kvaliteten:

- Han sleit med spilletid i Bodø/Glimt, og bygget seg opp igjen i Alta. Etter hva jeg har fått høre hadde ikke han den beste fysikken på den tida, sier den norske landslagssjefen.

Han fortsetter:

- Han er mentalt sterk. Han hadde noen år hvor han var både i Brighton og Molde. Og så komme tilbake i januar i år og ta en fast plass i Rostov, tyder på det. Jeg har bare snakket med ham tre ganger på telefon, men han virker som en fin fyr.

Og drømmene er der. Normann har tidlige uttalt at han drømte om å spille foran 80-90 000 tilskuere på Santiago Bernabéu.

Verken Ullevaal eller Friends Arena tar så mange tilskuere, men nå kan 23-åringen hjelpe Norge på veien til et mesterskap.