MÅ STØTTE HVERANDRE: Landslagstrener Vidar Løfshus (venstre) skjønner at Petter Northug reagerte på å bli midtpunkt i en diskusjon om disiplinærregler på landslaget. Sportssjef Åge Skinstad (høyre) drar til Mosvik i ettermiddag, og skal møte pappa John Northug der.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
MÅ STØTTE HVERANDRE: Landslagstrener Vidar Løfshus (venstre) skjønner at Petter Northug reagerte på å bli midtpunkt i en diskusjon om disiplinærregler på landslaget. Sportssjef Åge Skinstad (høyre) drar til Mosvik i ettermiddag, og skal møte pappa John Northug der. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Slik ble Petter hengt ut foran hele landslaget

Ble brukt som skrekkeksempel. Landslagstreneren tar selvkritikk.

||| (Dagbladet): Det vakte oppmerksomhet da TV 2 i går meldte at Petter Northug vurderer å gi seg på landslaget etter å ha blitt refset foran en samlet landslagstropp denne uka.

Northug ble filmet i fotballkamp mens han egentlig skulle var sykmeldt, men likte dårlig å måtte forklare seg foran resten av landslaget.

Landslagstrener Vidar Løfshus tror Northug ble skuffet over å bli utpekt som synder i et miljø der han vanligvis føler seg trygg og verdsatt.

- Det som skjedde var at vi skulle ha oppstartsamling på Olympiatoppen, og da er det sånn at man må ha gyldig grunn for å ikke være tilstede. Det hadde Petter, han var syk, og hadde også avklart med lege Knut Gabrielsen at han hadde feber. Det visste hele treningsgruppa, sier Løfshus til Dagbladet.

- Så ble Petter mer og mer frisk, og planen var at han skulle komme tilbake på onsdagen. Da var han frisk nok, og heller ikke smittefarlig med tanke på resten av løperne. Så skjedde det ulykksalige at han valgte å spille 20 minutter fotball for Mosvik tirsdag kveld, og da havnet han i en litt kinkig situasjon.

- Reagerte de andre løperne på dette?

- Både de andre løperne og vi trenerne reagerte litt på det. Da var han jo frisk nok til å være på samling, sier Løfshus.

Ble brukt som skrekkeksempel
Da Petter Northug sluttet seg til samlingen onsdag morgen, var det fellesmøte i gruppa.

Da presenterte landslagsledelsen Petter, sa «Her er han, han spilte fotball i går, og det skal vi ta en prat om etterpå».

Deretter gikk diskusjonen over i en mer generell prat om regler på landslaget og om hva som forventes av løperne. Det var under dette evalueringsmøtet Petter Northug opplevde utviklingen som urettferdig.

- Episoden med Petter ble brukt som eksempel, og det var nok da han følte at det gikk litt langt. At han følte seg litt seg som i gapestokken, sier landslagstrener Løfshus.

- Martin Johnsrud Sundby og Odd-Bjørn Hjelmeset har reagert ganske kraftig på dette?

- Det Martin har sagt er at han opplevde det som ubehagelig, og det tolker jeg litt annerledes. Det kan selvsagt være ubehagelig å diskutere sånt i plenum. Odd-Bjørn var ikke der, så om han mener noe som utenforstående, synes jeg heller han kan ringe til meg og ta det direkte, sier Løfshus.

- I ettertid er det kanskje lettere å se at det føltes ubehagelig for Petter også, men vi har alltid hatt det sånn at vi skal diskutere slike ting i fellesskap. Likevel, det skal selvfølgelig ikke være sånn at Petter ikke føler seg velkommen, sier han.

Begeret rant over
Løfshus tror Petter Northug reagerte spesielt sterkt ettersom det har vært mye oppmerksomhet rundt ham etter OL.

Og at han følte at det som vanligvis er et fristed for alt maset, landslagssamlingen, bare ble en del av det.

- Petter spiller for eksempel poker hele året rundt, og nå har han fått seg en sponsor som drar ham med på ulike arrangementer som får ekstra oppmerksomhet. Det legger ikke vi oss opp i. Vi ser at andre krefter i skiforbundet reagerer på det, men vi synes Petter må få gjøre som han vil - han gjør ikke mye utenom sporten som ikke er forenlig med det å være landslagsløper, sier Løfshus til Dagbladet.

- Samtidig er Petter kanskje den som er mest lojal overfor landslaget, og som alltid stiller opp presis og forberedt. Jeg tror nok Petter følte at begeret rant over litt da han ble eksempelet med negativt fortegn, sier han.

Landslagstreneren forteller at han pratet med Northug allerede i går kveld.

- Vi snakket om det å være en offentlig person, noe Petter har kjent litt ekstra på den siste tiden. Det er veldig mange som skal mene mye om alt Petter foretar seg. Og han er i en spesiell situasjon, som en ung gutt som er i ferd med å bli lagkaptein for en gruppe og er en foregangsperson. Det krever mye, og det tar nok på, sier Løfshus.

- Det andre vi diskuterte grundig var hvordan dette har havnet i media. Interne prosesser skal ikke komme ut, og her er det noen som har snakket med noen de ikke skulle ha snakket med, sier Løfshus

- Frykter du at det er noe i påstandene om at Petter vurderer å gi seg på landslaget?

- Jeg tror at når Petter får tenkt seg litt om, og vi får snakket ordentlig med ham, og ikke minst John Northug, så vil han etter litt refleksjon forstå at landslaget er det beste for utviklingen hans. Det handler om å vokse opp i et system, og nyte godt av å være i et miljø med de aller beste løperne. Det tror jeg Petter vet, sier Vidar Løfshus.

Kunne gjort det annerledes
Landslagstreneren vil ikke si at han angrer hvordan ledelsen taklet situasjonen, men tar likevel litt selvkritikk når han nå ser tilbake på det.

- Det er litt sånn at det ble som det ble. Vi angrer ikke på det, men det er klart at vi også skal gå i oss selv og se om vi kunne gjort det på en annen måte, sier Løfshus.

I kveld skal Petter Northug hedres av hjembygda Mosvik, og sportssjef Åge Skinstad er invitert.

- Det passer jo bra, fastslår Vidar Løfshus.

- Jeg skal oppover og feire Petter, og har et veldig godt forhold til både ham og pappa John. Ingen er uvenner, dette blir bare hyggelig, sier Åge Skinstad til Dagbladet.

Petter Northug selv ønsker ikke å kommentere saken. John Northug skriver følgende i en sms til Dagbladet:

- I dag arrangerer Mosvik kommune hederskveld for Petter, og vi får i den anledning besøk, og i dag kommer Mosvik til å jubilere. Søndag er det konfirmasjon til yngstemann Even, og vi er travle, men i godt humør. Ber om forståelse for at vi nå fokuserer på feiring og familiebegivenhet.

Les også: Team Xtra: - Immune mot kritikk fra skiforbundet
Les også: Esten O. Sæther: - Nå trenger Petter klokere ledere