Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik ble Solskjær en legende

I dag er det 10 år siden hans første United-mål. Her er 10 øyeblikk som gjør at han aldri blir glemt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Datoen var 25. august 1996. Manchester United lå under 2-1 hjemme mot Blackburn på Old Trafford, etter at Lars Bohinen hadde latterliggjort Denis Irwin og Brian McClair etter tur og gitt gjestene ledelsen.

Dessverre for Bohinen var det ikke han som skulle stjele overskriftene denne dagen.

28 minutter gjensto da Alex Ferguson kalte til seg ferskingen Solskjær. Unggutten fra Kristiansund hadde imponert på trening og scoret to mål i en reservelagskamp, men ikke spilt et minutt i Premier League.

Overfalt av Cantona

Bare sju minutter etter byttet stusset Jordi Cruyff gjennom til Solskjær, som kom på et flott løp. Blackburn-keeper Tim Flowers stoppet den knallharde volleyen fra nordmannen, men på returen var Solskjær nådeløs.

Solskjær strakk armene i været et halv sekund. Maks. Så ble han overfalt av Eric Cantona, David Beckham og Jordi Cruyff.

Men tro ikke at 23-åringen mistet bakkekontakten av den grunn.

- Alex Ferguson sa «good goal» etter kampen. De andre spillerne sa «well done». Og så var vi ferdige med det, og det skulle da også bare mangle. Det var jo bare et mål, sa Solskjær til Dagbladet etterpå.

DET FØRSTE MÅLET: I dag er det nøyaktig 10 år siden Ole Gunnar Solskjær scoret sitt første mål for Manchester United. Han kom inn en snau halvtime før slutt, og brukte bare sju minutter på å utlikne til 2-2. Colin Hendry er for seint ute, og keeper Tim Flowers er sjanseløs. Foto: Keith Hammet
DET FØRSTE MÅLET: I dag er det nøyaktig 10 år siden Ole Gunnar Solskjær scoret sitt første mål for Manchester United. Han kom inn en snau halvtime før slutt, og brukte bare sju minutter på å utlikne til 2-2. Colin Hendry er for seint ute, og keeper Tim Flowers er sjanseløs. Foto: Keith Hammet Vis mer

I dag er det nøyaktig 10 år siden han scoret sitt første mål i kampen mot Blackburn. De færreste hadde nok trodd at Solskjær fortsatt ville være i klubben i 2006 - og at han attpåtil skulle ha legendestatus i klubben.

Da Solskjær gjorde comeback for United i desember i fjor, hadde han ikke spilt en kamp på 19 måneder. Mens han var skadet sang United-fansen Solskjær-sangen hver eneste kamp.

Sånt opplever bare en sann legende.

Dagbladet.no har samlet 10 øyeblikk som har gitt Solskjær den unike statusen i Manchester United.

1. Seiersmålet i Champions League-finalen (1999, se video på YouTube)

Solskjær og Teddy Sheringham ble byttet inn i Uniteds desperate jakt på utlikningen mot Bayern München. Den kom ved Teddy Sheringham, før Solskjær sørget for The Treble da han i det 92. minutt stakk fram ei lang tå på en corner og tuppet ballen i nettaket.

2. Seiersmålet mot Liverpool i FA-cupen (1999)

Som så ofte før ble Solskjær byttet inn for å redde United. Liverpool ledet 1-0 i 4. rundekampen på Old Trafford. Først scoret Dwight Yorke like før slutt, og på overtid overlistet Solskjær David James med et smart skudd i korthjørnet. Solskjær løp til fansen og kysset klubbemblemet, etter lang tids overgangsspekulasjoner. Det sa mer enn tusen ord.

image: Slik ble Solskjær en legende

3. Målet mot Charlton (2006)

1073 dager hadde gått siden sist gang United-fansen kunne juble for Solskjær scoring. To minutter før slutt bommet han på en eventyrlig sjanse, men det ble glemt da han behersket rullet inn 3-0 til United minuttet senere. Solskjær svarte med å bukke til fansen i dyp ærbødighet for all støtten mens han var skadet.

4. Det første målet mot Blackburn (1996)

Som beskrevet over: Solskjær kom på et smart løp, dunket ballen rett på Tim Flowers i det første forsøket, før Blackburn-keeperen måtte se seg slått på returen. - Det føles litt godt når Eric Cantona kommer løpende mot deg med armene ute for å gratulere, sa

Solskjær til Dagbladet etter kampen.

5. Fire mål mot Nottingham (1999, se video på YouTube)

Ole Gunnar Solskjær brukte utrolige 13 minutter på å score fire mål da han kom inn som innbytter. Nordmannen scoret i det 80., 87., 90. og 93. minutt. Sky Sports anerkjente kommentator Martin Tyler mente bestemt det måtte være verdensrekord. Til pressens store fortvilelse ville ikke Solskjær snakke om det etterpå, men han fikk i hvert fall med seg ballen hjem.

6. Comebacket for reservelaget (2005)

Bare noen dager i forveien hadde Sir Alex Ferguson uttalt at han tvilte på om Solskjær noen gang ville komme tilbake. Solskjærs knekirurg var av stikk motsatt oppfatning da han snakket med Dagbladet, og han fikk rett. 3. desember startet han i en reservelagskamp mot Liverpool. Solskjær var tilbake.

7. Taklinga av Robert Lee (1998, se video på YouTube)

Manchester United var i ferd med å sakke akterut i forhold til Arsenal i kampen om ligagullet. Hjemme mot Newcastle trengte de desperat seieren, men like før slutt hadde de bare 1-1. United kastet absolutt alt i angrep, men Newcastle kontret. Robert Lee løp over hele banen, men Solskjær tok opp jakten og meide ned Lee som sistemann. Uriah Rennie trengte ikke engang holde opp det røde kortet, for hele Old Trafford visste hva som kom til å skje. I garderoben vanket det skjennepreken fra Ferguson, men fra Old Trafford vanket det stående ovasjoner.

8. Målet mot Chelsea (1997)

Chelsea ledet 2-1 på Old Trafford da Alex Ferguson slapp løs Solskjær etter 65 minutter. Fem minutter før slutt scoret han et av sine vakreste mål noensinne. Innlegget fra David Beckham gikk via Teddy Sheringhams hode og ble dempet silkemykt av Solskjær - før han skrudde ballen i en vakker bue rundt Chelsea-keeper de Goey og i mål fra kanten av 16-meteren. Den satt limt oppe i lengste kryss.

9. Målet mot Tottenham (1996)

Solskjær scoret to mål i denne kampen, men det var det første som først og fremst vil bli husket. Vi lar Solskjær beskrive med egne, beskjedne ord: - Det første hadde jeg faktisk litt problemer med. Det kom en høy ball fra Giggs av den typen som jeg normalt prøver å gjøre noe med på direkten. Men ballen ble borte i lyset fra lyskasterne, jeg ble litt usikker og bestemte meg for mottak. Etter det spratt ballen to ganger før jeg slo den i mål.

For alle oss andre så det bare ekstremt vakkert ut. Mottaket var silkemykt, og måten han ventet ut Walker på var genial.

10. Da han sa nei til Glazer (2005)

Protestene var enorme da det ble kjent at det amerikanske krøsusen Malcolm Glazer ville kjøpe Manchester United. Som første aktive spiller sa Solskjær ja til å støtte kampen mot et oppkjøp av klubben - noe som bare gjorde ham enda mer populær blant fansen.

PS! For å se en kavalkade av Solskjærs største United-øyeblikk, kan du ta en titt på denne hyllesten på YouTube.

• Din mening: Hva husker du best fra Solskjærs ti år lange karriere på Old Trafford?

<B>UTVIST:</B> Solskjær klippet ned Robert Lee som sistemann og fikk fortjent det røde kortet. Han fikk stående ovasjoner fra Old Trafford for at han ofret seg for laget - men kjeft av Alex Ferguson i garderoben.
<B>COMEBACKET:</B> I desember i fjor var han endelig tilbake etter alle kneproblemene. Solskjær gikk målløs av banen i reservelagskampen mot Liverpool.
<B>JAAAA:</B> Onsdag var 1073 dagers venting historie. Ole Gunnar Solskjær scoret endelig for Manchester United i en obligatorisk kamp, og bukket i ærbødighet til fansen som elsker ham.
<B>MOT TOTTENHAM:</B> Her setter Ole Gunnar Solskjær inn sitt andre mål bak Tottenham-keeper Ian Walker. Men det første målet var enda vakrere.
<B>DET ALLER STØRSTE:</B> Ole Gunnar Solskjær ble matchvinner to minutter på overtid i Champions League-finalen mot Bayern München og sørget for The Treble på Old Trafford.
<B>MATCHVINNER:</B> I FA-cupens 4. runde ble Solskjær matchvinner mot Liverpool hjemme på Old Trafford - nok en gang på overtid.
<B>FØRSTE LIGAGULL:</B> I sin første sesong i Manchester United ble Ole Gunnar Solskjær og Ronny Johnsen ligamester. Solskjær ble lagets toppscorer med 19 mål.