HAR STØTTET HVERANDRE: Michael Phelps og Ray Lewis i en god klem før en Baltimore Ravens-kamp i september. I helga var Phelps på plass igjen, da Lewis og Ravens gikk til Super Bowl-finalen. Foto: SCANPIX/Patrick Smith/Getty Images/AFP
HAR STØTTET HVERANDRE: Michael Phelps og Ray Lewis i en god klem før en Baltimore Ravens-kamp i september. I helga var Phelps på plass igjen, da Lewis og Ravens gikk til Super Bowl-finalen. Foto: SCANPIX/Patrick Smith/Getty Images/AFPVis mer

Slik ble tidenes olympier og en av NFLs mest beryktede krigere nære venner

Michael Phelps følger Ray Lewis til Super Bowl.

(Dagbladet): Da Ray Lewis (37) fikk en avrivning i tricepsmuskelen i oktober, trodde de fleste at NFL-karrieren hans - og kanskje også Baltimore Ravens' håp om et vellykket sluttspill - var over.

I helga var forsvarslegenden svært delaktig da Ravens passerte det massive hinderet New England Patriots og Tom Brady i AFC-finalen. Tre sluttspillkamper og 44 taklinger etter at han kom tilbake på banen fra ti uker på skadelista.

Ravens skal nå til sin første Super Bowl på tolv år, det blir Ray Lewis' siste kamp. I garderoben etter kampen natt til mandag ble han bejublet av en langt fra ukjent Baltimore-fan: Tidenes beste svømmer, Michael Phelps.

- My baby!, ropte Lewis da han fikk øye på kameraten.

Ifølge Washington Post har Lewis fått et nært forhold til sin ti år yngre idrettskollega.

Vanskelige stunder
Michael Phelps la opp etter seks OL-medaljer i London i sommer, 22 totalt gjør ham til tidenes største metallsanker i olympisk sammenheng. 18 gull.

Men det har ikke alltid vært like enkelt for svømmestjernen å holde fokus. Manglende motivasjon, utenomsportslige fristelser, og ikke minst dommer for fyllekjøring og marihuana-skandalen i 2009, truet med å forpurre de store gullplanene.

Phelps takker Ray Lewis for hjelpen underveis.

- Det han gjorde for meg, er det beste i verden. Han hjalp meg tilbake, sier han.

- Vi har snakket så mye i løpet av de siste årene av min karriere. Han har hjulpet meg gjennom mange vanskelige stunder, og jeg hadde aldri klart det uten ham, sier Phelps.

Tiltalt for knivdrap
For Ray Lewis er heller ikke ukjent med utenomsportslig drama.

For mange er han kjent som «Killer» Ray, etter en omstridt voldsepisode i 2000. Lewis og to kamerater ble tiltalt for mord etter en Super Bowl-fest i Atlanta, der to menn endte opp knivstukket til døde.

HELT OG FENOMEN: Ray Lewis er selve bildet på Ravens, etter å ha vært der i 17 år. Her etter AFC-triumfen over New England Patriots. Foto: SCANPIX/REUTERS/Mike Segar
HELT OG FENOMEN: Ray Lewis er selve bildet på Ravens, etter å ha vært der i 17 år. Her etter AFC-triumfen over New England Patriots. Foto: SCANPIX/REUTERS/Mike Segar Vis mer

Lewis sa seg til slutt skyldig i å ha forhindret politiets arbeid, og gikk med på å vitne mot de to vennene. Samtidig ble drapstiltalen mot ham droppet. Kameratene ble senere trodd i retten på at de handlet i selvforsvar, og ble frikjent.

Michael Phelps sier Lewis er en av de få personene som kan kjenne seg igjen i alt han selv har gått gjennom.

- Han er kanskje den eneste som virkelig har kunnet hjelpe meg, sier Phelps til Washington Post.

- Han har vært gjennom alt, oppturene og nedturene, og han har bokstavelig talt hjulpet meg å takle mange ting som har vært tøft for meg gjennom livet. Han har vært der for meg, sier tidenes olympier.

Klar for siste reise
Nå håper Ray Lewis å kunne avslutte sin 17 år lange karriere i Baltimore Ravens, sjeldent lojalt bare det, med sin andre Super Bowl-ring. San Fransisco 49ers er motstander i New Orleans 3. februar.

- Det er noe spesielt i garderoben nå. Vi har en spesiell kjærlighet for hverandre. At dette er min siste reise, at jeg skal tilbake til Super Bowl, at jeg kan vinne en ring nummer to, hvordan ellers kan man avslutte? Hvordan kan man bedre takke fansen? Denne siste reisen, jeg kan bare si at jeg er klar for den, sier han.

- Han har sagt det hele tiden: «En sjanse til. Vi kommer til å få en sjanse til». Og han klarte det, sier Michael Phelps.