GIR SEG ALDRI: Trener Stein Ørn mener store treningsmengder og deltakelse i lokale mosjonsritt er deler av nøkkelen til at Alexander Ørn nå er blant sykkelsportens største. Vi dro til Stavanger for å finne ut mer om Milano-Sanremo-vinnerens bakgrunn. Her er han sammen med kona Maren og sønnen Leo under fjorårets Tour de France. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GIR SEG ALDRI: Trener Stein Ørn mener store treningsmengder og deltakelse i lokale mosjonsritt er deler av nøkkelen til at Alexander Ørn nå er blant sykkelsportens største. Vi dro til Stavanger for å finne ut mer om Milano-Sanremo-vinnerens bakgrunn. Her er han sammen med kona Maren og sønnen Leo under fjorårets Tour de France. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Slik ble underdogen Kristoff en av sykkelsportens største

Utviklingskurven til Alexander Kristoff peker fortsatt rett til værs - og slik skal det fortsette i to år til.

STAVANGER (procycling.no): Passende nok er bydelen Storhaug opprinnelig en gravhaug fra bronsealderen.  

Medaljen av samme valør fra OL i London for to år tilbake, var da det største beviset på en utvikling trener Stein Ørn følte han var sørgelig alene om å se på den tiden.

Siden Alexander Kristoff ble senior i 2006, har utviklingskurven pekt oppover som Arnold Haukelands skulptur ved bytorget.

- Han har lært seg å overleve som en underdog helt fram til fasen av løpet hvor det står om å være med og vinne, eller ikke. Han har kjent på hvordan det er når du ikke har den fysiske kapasiteten, når du ikke orker å være med, eller ikke, sier Ørn til Dagbladet.

Kristoff ble forsøkskanin
Beleilig nok ble underdog-stempelet bevart helt til 26-åringen krysset målstreken først i Milano-Sanremo forrige helg.

Det bragte gutten som møtte stefaren sin først som seksåring opp i sykkelsportens fremste elite.

Stein startet opptreningen av Alexander tidlig. Først som lek, men gradvis med elementer fra sitt eget virke som forsker og sykkeltrener.

• Den beste dekningen av Gent-Wevelgem får du på sykkelnettstedet www.procycling.no!

- Dersom en seniorrytter har blitt trent for dårlig, er det ikke stort mer igjen å gjøre med utøveren. Det dreier seg om riktig trening til riktig tid, messer Ørn.

TEAM KRISTOFF: Mamma Anne Kristoff, Alexanders sønn Leo (3 år), kona Maren Kommedal og stefar Stein Ørn samler gjerne familien foran store sykkelritt. Her er det ved Anne og Steins hus på Storhaug i utkanten av Stavanger. FOTO: Jarle Fredagsvik, PROCYCLING.NO
TEAM KRISTOFF: Mamma Anne Kristoff, Alexanders sønn Leo (3 år), kona Maren Kommedal og stefar Stein Ørn samler gjerne familien foran store sykkelritt. Her er det ved Anne og Steins hus på Storhaug i utkanten av Stavanger. FOTO: Jarle Fredagsvik, PROCYCLING.NO Vis mer

Alexander ble på mange måter forsøkskaninen hans og det levende eksempelet på at det fungerer.

- Han kommer til å fortsette utviklingen sin i to år til, og vi har fortsatt noen løp vi ønsker å vinne. Men målet er ikke resultater, målsettingen er prosessen på veien dit.

- Tapte alt de stilte opp i
Veiene i byggefeltet Kristoff syklet på langs ferden mot proffenes rekker, er de samme nå som tidligere.

Men i starten føltes de svært bratte.

- Vi gjorde det vi mente var riktig, men de tapte nesten alt de stilte opp i fram til 14-årsklassen.

Ungguttene fra Stavanger SK ble meldt på til lokale mosjonsritt. Her møtte de utøvere som lå langt utenfor deres egne fysiske rekkevidde.

- De forsøkte å henge med så lenge de orket. Her syklet de med liten girutveksling mot de store som gampet av gårde.

For å lære guttene å vinne utviklet sykkelklubben sine egne cupritt.

Her fantes ikke aldersklasser men inndeling etter troen på egne ferdigheter.

- Det var løp alle kunne vinne, så de fikk oppleve det og.

Dominerte med Boasson Hagen
Etter hvert ble det klart at Alexander var den som absorberte treningen aller best. Som 14-åringer fikk de treningsmengder som normalt sett var forespeilet 16-åringer.

Da Alex først ble 16, vant han ungdoms-NM og ble fire i ungdoms-OL. Så dominerte han juniorklassen med Edvald Boasson Hagen.

Men der rudsbygdingens utvikling skjøt i være som utenlandsproff, holdt Kristoff seg til den fine, jevne kurven.

- Det jeg har opplevd er at de fleste som vant mye i ung alder, er borte fra idretten i dag. De har ikke kjempet hardt nok, og de er ikke vant til å trene, sier Ørn.

- Hvilke andre egenskaper gjør at Alexander har kunnet bli rytteren han er i dag?

- Giret han får når det nærmer seg avslutning. Han skrur på en mental bryter når han ser muligheten til å vinne.

Og fremdeles vinner han sykkelritt på måten han tillærte seg i ung alder. Bite seg over de beste i bakkene mot slutten, og så presse sykkelen forbi dem på oppløpet.

Sist eksekutert til perfeksjon i casinoperlen Sanremo.

DET FØRSTE BEVISET: OL-bronsen fra London i 2012. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
DET FØRSTE BEVISET: OL-bronsen fra London i 2012. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer