Slik ble urokråka Balotelli temmet av suksesstrener Prandelli

- Har fått maks ut av Balotelli.

EM-FINALE: Følg finalen mellom Spania og Italia direkte i Dagbladets livestudio fra kl. 2045.

KIEV (Dagbladet): Mario Balotellis to semifinalemål mot Tyskland banet veien fra Warszawa til Kiev for Italia. I kveld havner Manchester Citys spiss i søkelyset igjen - i EM-finalen mot Spania.

Han ligger an til å bli EM-toppscorer, og kaptein Gianluigi Buffon mener trenerens tilnærming til den omstridte spissen har vært perfekt.

- Han har fått maks ut av Balotelli, sa Buffon på pressekonferansen i Kiev i går.

- Mario har gjort det veldig bra så langt. Først og fremst har han et stort naturlig talent, og det er et veldig bra utgangspunkt. I tillegg har han kommet inn i et lag med mange stjerner, la Buffon til.

Lærer av de eldre Landslagssjef Cesare Prandelli satt ved Buffons side på Olympiastadion i går. Han utdypet:

- «Gigi» har absolutt rett - Mario har funnet ut at han kan snakke med spillere som har vunnet mange trofeer, spillere som kan fortelle hva som skal til. Det kommer et tidspunkt hvor du må godta sånne situasjoner, og akseptere at ditt ansvar er helt avgjørende, sier Prandelli.

Han forteller at Balotelli ble bedt om å justere sitt spill etter den andre kampen i gruppespillet.

- Fotballmessig har vi vært klare. Vi ba ham gjøre enkelte ting etter Kroatia, og nå gjør han det perfekt.

Ikke kjedelige Den italienske fedrelandskjærligheten lå som et blått teppe over den halvtimelange seansen Prandelli og Buffon gjennomførte på Olympiastadion. Men favorittstempelet før kveldens finale var både trener og kaptein opptatt av å få satt på motstanderen.

- Spania er best i verden, og vi har hele tida sagt at de er laget som må slås i EM, sa Prandelli.

- Hva sier du til at Spania er stemplet som et kjedelig lag?

- Det stemmer ikke. Slike utsagn kommer når folk frykter at samme lag skal vinne hver gang, og de siste åra har jo Spania endt på topp. Men de er slett ikke kjedelige, svarte landslagssjefen.

Trente Runar Berg Uansett hvordan det går for de italienske spillerne i finalen, venter en offisiell middag med Italias president Giorgio Napolitano i Roma i morgen kveld. For, ut fra ruinene av et fiasko-VM i 2010, og med nye kampfiksingsanklager som bakteppe i EM-forberedelsene, har Cesare Prandelli skapt et lag som er helter i hjemlandet allerede.

Veien har vært lang for den tidligere Serie A-spilleren. For 12 år siden tok han over Venezia - hvor nordmannen Runar Berg var en del av førstelagsstallen.

EM-HELT: Mario Balotelli sendte Italia til EM-finale med to lekre mål mot Tyskland. Her feirer han med spissmakker Mario Balotelli. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
EM-HELT: Mario Balotelli sendte Italia til EM-finale med to lekre mål mot Tyskland. Her feirer han med spissmakker Mario Balotelli. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE Vis mer

- I starten fikk jeg prøve meg litt. Men jeg var utålmodig, og da jeg fikk lite spilletid utover sesongen, dro jeg på prøvespill i Manchester City og Southampton, erindrer Berg.

- Da jeg kom tilbake fra England, husker jeg godt at han ba meg kjempe om en plass på laget. Han var en meget bra trener, og en fin fyr, sier Berg.

- Jeg er litt stolt over å ha hatt ham som trener.

Tipper italiensk seier - Viste han noen gang temperament?

- Han kunne være bestemt, ja. Hvis spillere var sløve på treningene, lot han dem få høre det. Og det var ingen som tråkket på hans autoritet uten at det fikk konsekvenser. Alle hadde stor respekt for ham, sier Berg, som ble utlånt til Lyn før den norske sesongstarten i 2001.

- Det er ikke sikkert han husker meg i dag. Men jeg husker definitivt ham. Han så likedan ut da som nå.

- Hvordan tror du finalen ender?

- Mitt tips er at Italia vinner 1-0, sier Berg til Dagbladet.