SOL:  Birken-løperne kan vente seg nydelig vær. 
Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
SOL: Birken-løperne kan vente seg nydelig vær. Foto: Ole C. H. Thomassen / DagbladetVis mer

Slik blir Birken-været

- Husk solkrem, kronprins Haakon!

(Dagbladet): I fjor måtte Birken avlyses på grunn av sterk vind. I år ligger det an til kanonforhold for de 13 000 langrennsløperne som skal ta turen over fjellet fra Rena til Lillehammer.

- Nydelig vær Blant deltakerne er kronprins Haakon, Arve Tellefsen, Abid Raja, Jonas Gahr Støre, Jon Almaas, Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby.

- Det blir en fin tur med nydelig vær. Det er veldig fine forhold! forsikrer vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Terje Alfvik Walløe.

Mens de som gikk Fredagsbirken i går slet med snøfall og vanskelige smøreforhold, er det i dag meldt sol og oppholdsvær fra start til slutt.

- I går var det våt snø og ikke så gode forhold. Det har kommet litt nedbør det siste døgnet, men nå har skyene og nedbøren forsvunnet.

Kan være litt motvind Walløe kan fortelle at det nå er cirka minus seks grader på Rena og rundt minus tre på Lillehammer.

- Det blir litt kald nordavind i morgentimene, litt frisk vind fra nord på fjellet. Det er bare bris, men det kan være litt motvind. Vinden skal langsomt roe seg utover formiddagen, sier han.

- Når sola kommer opp vil temperaturene stige litt. Det vil nok være i overkant av null når man går i mål. De som starter i senere puljer vil oppleve høyere temperaturer enn de som starter tidlig, sier han.

- Husk solkrem! - Har du noen råd til kronprins Haakon, og de andre deltakerne som skal gå Birken i år?

- Haha. Solkrem kan være greit å ha under Birken i dag. Når det er snø på bakken og sol hele dagen er det fint med solkrem. Sola er ikke så sterk ennå, men deltakerne skal jo bære ute i mange timer. Å gå Birken tar tid, det er ikke gjort i en håndvending.

Rennet ble etablert i 1932 til minne om turen birkebeinerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka tok i 1206 med vesle prins Håkon Håkonsson.

KLAR, FERDIG, GÅ: Klokka sju lørdag morgen starter første pulje. Foto: Scanpix
KLAR, FERDIG, GÅ: Klokka sju lørdag morgen starter første pulje. Foto: Scanpix Vis mer

Dagbladet ønsker alle Birken-deltakere en god tur over fjellet!

TIDLIG KRØKES: Kronprins Haakon fotografert med ski på beina i 1978. 37 år seinere går han Birken.
NTB arkivfoto: Erik Thorberg / SCANPIX
TIDLIG KRØKES: Kronprins Haakon fotografert med ski på beina i 1978. 37 år seinere går han Birken. NTB arkivfoto: Erik Thorberg / SCANPIX Vis mer