TOUR RETUR: Fotball-VM er i det minste hvert fjerde år. Derimot kjennes det ut som i går at alle de svette mannfolka syklet inn Champs-Elyssés. I morgen tråkker de i gang igjen. Foto: SCANPIX
TOUR RETUR: Fotball-VM er i det minste hvert fjerde år. Derimot kjennes det ut som i går at alle de svette mannfolka syklet inn Champs-Elyssés. I morgen tråkker de i gang igjen. Foto: SCANPIXVis mer

Slik blir du gira på Tour

Her er en liten guide til deg som ikke ser annet enn svette menn på utdaterte framkomstmidler når Tour de France ruller på tv.

||| • Følg den første etappen i livestudio!

(Dagbladet.no): I går rullet det pinadø i gang igjen. Time på time med «menn på sykkel langs vei», servert i en forutsigbar, kvasidramatisk miks av helikopter- og motorsykkelvinkler.

Ok, de sykler. Greit, de sykler fort. Og ja visst, de sykler sabla lenge. Men hva er det egentlig med Tour de France som får hele verden til å benke seg foran tv-en på fine sommerdager og utbasunere heiarop til midteuropeiske bankselskaper?

- Jammen det er jo det som er cluet med sporten: den er vanskelig å forstå. Du må ha tid, eller gi deg selv tid, til å forstå hva som er interessant med det. Man må være nysgjerrig, sier Kristian Ødegård.

Han gikk fra dansevert til sykkelturist med TV2s vårsatsing «På hjul med Dag Otto», der Kristian reiste Europa rundt, vel, på hjul med Dag Otto. Lauritzen, altså.

- Man må forstå, sier du. Men hva er det man skal forstå?

- Heh, tja. Si det.

Kristian tenker seg om i et halvt sekund før han konkluderer. Så kan vi begynne vår nybegynnerguide.

FØRSTE GIR: forstå at det er en lagsport der hver rytter har en rolle.

- Mange lurer på hvorfor man er så opptatt av Thor Hushovd — han kommer jo alltid på rundt 100. plass i et ritt. Men i det er ikke bare om å gjøre å komme seg fra a til b. Forskjellige ryttertyper har forskjellige oppgaver, og en som kommer i mål på 147. plass trenger ikke å ha gjort det dårlig, sier Kristian.

Som tar oss til ANDRE GIR: finn ut hva som er greia med de forskjellige trøyene. Hver trøye representerer en delkonkurranse som bæreren leder der og da. Thor kan altså en vinner selv om han for det utrente øye ser ut til å være fullstendig ræva.

- Alle sporter er slik at jo mer du vet, jo mer spennende blir det. Om du kan mye om et fotballag, blir jo kampen morsommere, sier TV2s sykkelreporter Sindre Olsen, som skal ned til Frankrike og dekke touren.

Men for oss ignorante nykomlinger ligger kanskje inngangsnøkkelen til sykkelsportens glede i en helt annen fotballsammenlikning enn den om kunnskapen. Snarere i den om skadefryden.

- Syklister er jo mye mindre pinglete enn fotballspillere, sier Kristian Ødegård.

GUTTA PÅ HJUL: I vår har Kristian Ødegård og sykkellegenden Dag Otto Lauritzen tråklet gjennom åtte land i serien «På hjul med Dag Otto». Foto: SCANPIX
GUTTA PÅ HJUL: I vår har Kristian Ødegård og sykkellegenden Dag Otto Lauritzen tråklet gjennom åtte land i serien «På hjul med Dag Otto». Foto: SCANPIX Vis mer

TREDJE GIR: Forstå at de har det helt jævlig vondt.

- I Touren sykler de videre i 20 mil etter at de har brukket et ribbein, mens fotballfolka legger seg ned og begynner å grine ved det minste sammenstøt, utdyper Kristian.

TV2-Sindre påpeker at selv om alle bein er intakte, lider syklistene. Konstant.

- Det beste er å sykle landeveisritt sjøl. Jeg trente i Sørkedalen for litt siden, og da møtte jeg faktisk Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug. Jeg fikk sykle med dem opp til Holmenkollen. Mens de tok det rolig, hadde jeg puls på 180. Det ble noen timer på sofaen etterpå, sier sykkelreporter Sindre, som tror smerteempatien vil gi alle som forsøker en voldsom respekt for proffsyklistene.

- Ja, for det ser ikke så hardt ut på tv?

- Nei, det ser altfor lett ut. Det er en liten hån mot oss andre, sier Sindre, som ble bitt av basillen da han fikk racersykkel i bryllupsgave — i år tar han med seg 13 kompiser til Alpene for å ha det vondt i fine omgivelser.

Sindre har et annet tips til de som ennå ikke er hekta:

- En gang i livet bør alle ta med seg noen gode kompiser og reise ned til Frankrike for å oppleve rittet.

FJERDE GIR: Gi det en sjanse, da vel.

Men seriøst. Du kjøper flybilletter. Fikser biltur til langt opp i fjellene. Boltrer deg til i en steikvarm grøftekant, og drar ut flagget. Og så kommer utløsningen, etter endeløs foreplay, og alt er over på et blunk.

- Hah, ja, det er vel egentlig sånn det er. Men du er en del av en folkefest. Om du har opplevd et par fjelletapper og likevel ikke blir hekta, da er ikke sporten noe for deg, sier Sindre.

Kjendissyklist Ødegård har et mye billigere og greiere alternativ:

- Få med deg alt. Helt fra første etappe. Kaggestad og Co. er ganske pedagogiske kommentatorer, så hvis du ikke har skjønt greia etter åtte-ti etapper, kan du gi opp, fastslår Kristian.

Følg Jørgen Brynhildsvoll på Twitter.

Denne artikkelen sto først på trykk i Dagbladet FREDAG 2. juli.
Denne artikkelen sto først på trykk i Dagbladet FREDAG 2. juli. Vis mer