Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik blir Europas nye landslagsserie

Uefa Nations League blir presentert i dag.

KAN MØTES I TREDJEDIVISJON: På et glissent Ullevaal tapte Martin Ødegaard og Norge 1-0 mot Estland i en treningskamp i november. I 2018 kan dette isteden være en tellende kamp, i UEFAs nye landslagsserie. Håpet er at det vil trekke flere tilskuere og gi jevnere kamper. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
KAN MØTES I TREDJEDIVISJON: På et glissent Ullevaal tapte Martin Ødegaard og Norge 1-0 mot Estland i en treningskamp i november. I 2018 kan dette isteden være en tellende kamp, i UEFAs nye landslagsserie. Håpet er at det vil trekke flere tilskuere og gi jevnere kamper. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): I fjor var Dagbladet det første mediet i verden til å annonsere UEFAs utkast til et klinkende nytt ligasystem for europeiske fotballnasjoner.

Prosjektet «UEFA Nations League» var den gang bare et utkast, men i går skrev BT.no at det offisielle formatet skulle bli presentert av det europeiske fotballforbundet i dag.

Komitéen har foretatt flere endringer siden idéen først ble lansert for omtrent fire år siden, og UEFA annonserer blant annet at det nye kvalifiseringssystemet vil tre i kraft allerede høsten etter neste Fotball-VM i 2018.

Presidenten i det norske fotballforbundet, Yngve Hallén, forteller Bergens Tidende at alle nasjonale forbund har vært med på arbeidet, og at han selv satt i komitéen som utformet den endelige modellen.

- Det er store kommersielle verdier knyttet til dette, og det er derfor viktig å sikre at sporten settes i sentrum. Det har vært komitéen sitt fokus. Konseptet er et helt annet nå enn da vi startet arbeidet, sa Yngve Hallén til bergensavisen.

Slik blir «Nations League» UEFAs nettsider forklarer hvordan den nye ligastrukturen blir, og hvilke fordeler den kommer til å få for de ulike nasjonene. I korte trekk kan ligasystemet beskrives slik:

• Høsten etter VM i 2018 vil UEFAs 54 medlemsnasjoner deles inn i fire ulike divisjoner (A-D) etter FIFA-rankingen.
• Disse fire divisjonene blir igjen delt inn i fire ulike grupper, med 3-4 lag i hver gruppe.
• Lagene fra hver gruppe møter hverandre borte og hjemme mellom september og desember.
• De beste lagene fra hver gruppe i sin divisjon møtes til playoff om plass i EM. I tillegg rykker de fire beste fra B-D opp.
• De fire dårligste lagene fra divisjon A-C rykker ned.

Etter den innledende utgaven i 2018, vil ikke landene lenger deles inn etter FIFA-rankingen. Nations League vil etter EM 2020 fungere som et vanlig seriesystem.

Norge i tredjedivisjon Dersom ikke Norge klatrer dramatisk på FIFA-rankingen innen 2018, vil de havne i tredje divisjon slik det ser ut nå.

Det gjør vi sammen med våre naboer, Sverige og Finland. Sverige havner akkurat utenfor andredivisjon, mens Finland for øyeblikket ligger bak Norge på FIFA-rankingen.

Oppgjørene mot stornasjoner som Italia og Kroatia, som Norge har i EM-kvalifiseringsgruppa per i dag, kan allikevel fortsatt forekomme i selve kvalifiseringsrunden i 2019. UEFA understreker at alle fortsatt kan møte alle.

Først skal likevel kvalifiseringen til, og selve EM i 2016 spilles, sammen med tilsvarende til VM i 2018. Landslagssjef Per-Mathias Høgmo og hans kaptein Per Ciljan Skjelbred har fremdeles store muligheter til å sikre Norge en plass høyere opp i dette nye divisjonssystemet.

EM-kvalifiseringen består Hovedformålet med Nations League er å erstatte meningsløse privatlandskamper med tellende kamper, der jevnbyrdige lag møtes. I tillegg skal den skape et mer rettferdig kvalifiseringssystem til EM.

NY EM-KVALIKK: Øverst ser man hvordan Nations League deles inn, og nederst vises hvordan den vil fungere sammen med EM-kvalifiseringsgruppene. Helt nederst står det at ligastrukturen fortsatt kan justeres, men selve forslaget er vedtatt av UEFAs komité. Foto: UEFA.
NY EM-KVALIKK: Øverst ser man hvordan Nations League deles inn, og nederst vises hvordan den vil fungere sammen med EM-kvalifiseringsgruppene. Helt nederst står det at ligastrukturen fortsatt kan justeres, men selve forslaget er vedtatt av UEFAs komité. Foto: UEFA. Vis mer

• Den vanlige EM-kvalifiseringen vil bestå, og påbegynnes året etter Nations League, altså i 2019.
• Den vil bestå av ti grupper. 20 av de 24 EM-plassene deles ut til de som kommer på første- og andreplass i disse.
• Lagene som kommer på tredje, vil ikke lenger spille playoff. De siste fire plassene deles ut basert på Nations League.
• Kvalifiseringsgruppene vil ikke lenger trekkes basert på seeding fra FIFA-rankingen. De blir isteden trukket basert på stillingen i Nations League.

UEFA hevder denne nye kvalifiseringen vil gjøre systemet mer strømlinjeformet. Per dags dato er det ni grupper i EM-kvalifiseringen, de to beste avanserer, den beste treeren går direkte videre, og de åtte andre treerne spiller playoff om fire plasser.

Mer rettferdig Yngve Hallén oppsummerer hovedfordelene med denne nye europeiske landslagsligaen slik:

- De største nasjonene vil gjennom dette sikre store kamper mellom hverandre, og de små nasjonene får mer jevnbyrdige kamper. Det har vært viktig for oss at også nasjonene som ligger i mellomsjiktet får et godt konsept. Det mener vi at vi har klart. Det er små grupper i ligaspillet, og det gjør veien opp eller ned kort. I tillegg til dette blir kvalifiseringen mer kompakt og det vil gjøre det enklere for folk å følge med gjennom hele kvalifiseringen, samtidig som EM-kvalifiseringene blir tøffere og hver kamp viktigere når bare nummer 1 og 2 kvalifiserer seg gjennom kvalifiseringsspillet, sier NFF-presidenten.

Med det nye systemet vil nemlig minst ett av de 16 antatt svakeste landslagene i Europa kvalifisere seg til EM. Per dags dato ville det eksempelvis vært Litauen, som er rangert som det 16. dårligste laget i Europa.

Uefa opplyser også at i anledning EMs 60-års jubileum i 2020, skal turneringen spilles i 13 ulike land: England, Tyskland, Aserbajdsjan, Italia, Russland, Danmark, Irland, Spania, Romania, Ungarn, Nederland, Belgia og Skottland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling