Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik blir fordelingen av fotball-VM 2026 - med hele 48 lag

Europa får som ventet 16 plasser i fotball-VM i 2026, det første sluttspillet med hele 48 deltakere. Det besluttet FIFA-rådet tirsdag.

VM 2016: Gianni Infantino og hans FIFA-råd vedtok tirsdag den endelige fordeling av plasser i VM-sluttspillet i 2026, men utsatte valget av vertsland i håp om å få flere søkere. Foto: Dieu Nalio Chery, AP / NTB scanpix
VM 2016: Gianni Infantino og hans FIFA-råd vedtok tirsdag den endelige fordeling av plasser i VM-sluttspillet i 2026, men utsatte valget av vertsland i håp om å få flere søkere. Foto: Dieu Nalio Chery, AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europas kvote øker bare fra 13 til 16 plasser, selv om sluttspillet utvides fra 32 til 48 lag. Samtlige kontinenter får flere deltakere.

Afrika får med ni lag (fire flere enn i dag), Asia åtte, Sør-Amerika og Concacaf (Nord- og Mellom-Amerika og Karibia) seks hver, Oseania ett.

De to siste plassene skal fordeles gjennom et omspill i VM-vertslandet. Alle kontinenter unntatt Europa får med lag i omspillet, der seks lag kjemper om to plasser.

Friplassen til vertslandet skal fra og med 2026 tas fra kvoten til kontinentet hvor landet hører hjemme.

Trio må vente

Det var spekulert i om FIFA-rådet allerede nå ville godkjenne USA, Canada og Mexico som felles arrangør av det første sluttspillet med 48 lag, siden det ikke finnes andre kandidater. Imidlertid valgte Gianni Infantino og hans råd å gi mulige andre søkere tre måneder til å komme på banen før det treffes en avgjørelse.

Avgjørelsen om å utvide fristen til 11. august må imidlertid godkjennes av kongressen torsdag.

Land fra Europa og Asia kan ikke søke ettersom Russland har VM i 2018 og Qatar i 2022. Det gjør det lite sannsynlig at andre vil være villig til å ta på seg det enorme arrangementet.

En annen avgjørelse som ble fattet av FIFA-rådet tirsdag var å flytte gallaen for kåring av årets spillere og trenere fra Zürich til London og avvikle den allerede 23. oktober. Tidligere har seansen funnet sted i begynnelsen av januar.

(NTB)