Slik blir Gale-Mathias\' RBK

I går ledet en svært entusiastisk Per Mathias Høgmo sin første RBK-trening. I dag vraker han 4-3-3 som spillesystem. Lykkes taktikken, kan det bli spillerkjøp.

BUCURESTI (Dagbladet): I en drøy time på Steaua Bucurestis tunge og humpete hjemmebane framsto Rosenborg på typisk Høgmo-manér i trenerdebuten: 4-2-3-1, disiplin bakover - og raske kontringer.

For det er liten tvil om hvordan laget skal ta seg over første hinder på veien til Champions League - for 10. gang på 11 sesonger.

-  Nøkkelen ligger i å være kompakte defensivt. Spillerne må jobbe knallhardt hjemover, og så må vi jakte kontringer, sier Per Mathias Høgmo til Dagbladet.

-  Det gjør vi best ved å skape overtall, og spille tidlig opp mellom deres forsvars- og midtbanerekke.

Dessuten:

-  Jeg er svært interessert i å utnytte bakrommet. Blir det bakrom, må vi bruke det for alt det er verdt. Og jeg tror vi får sjanser i denne kampen. De må vi ta vare på.

-  Alle vet hvor mye et mål på bortebane betyr i denne turneringa.

-  Ikke stilbrudd

Høgmo så ut til å storkose seg på sin første dag i svart og hvit treningsdress. Første del av økta ble ledet av assistenttrener Bjørn Hansen.

Men da det kom til spilldelen steg sjefen fram. I Eggensk ånd avbrøt han angrep i hytt og pine, og fektet, dirigerte og forklarte. Og han sverget - ikke overraskende - til 4-2-3-1, som blant annet ga stor suksess i fjorårets seriefirer Tromsø.

Knut Torbjørn Eggen, mangeårig Rosenborg-kjenner, observerte fra tribunen. TV3s ekspertkommentator mener Høgmo ikke representerer noe stilbrudd i trønderhovedstaden:

-  Nei, du snur ikke opp ned på en spillestil selv om du endrer litt i angrep. Tvert imot - Høgmo følger samme stil som RBK alltid har gjort, sier Eggen.

-  Da tenker jeg på det å skape overtall og komme på hurtige overganger. Det viktige for Per Mathias og Bjørn nå er å få på plass det defensive. Og jeg tror 4-2-3-1 er en god formasjon med den stallen de har nå.

-  Godt forberedt

Også spillerne er positive etter de første dagene med ny arbeidsleder.

-  Per framstår som profesjonell og godt forberedt, dessuten er han veldig tydelig, sier kaptein Roar Strand.

Han var en av flere spillere som allerede på flyturen ned til Romania ble oppsøkt av Høgmo for en meningsutveksling.

-  Han spurte blant annet litt om hvilket system jeg syntes vi burde spille. Veldig inkluderende måte å gjøre det på.

Frode Johnsen hadde også en flysetesamtale:

-  Det budskapet han formidler virker veldig fornuftig. Og han er meget bra forberedt, sier spissen, som ikke har noe imot å innta rollen som hengende spiss.

Jan Gunnar Solli støtter lagkameratenes rosende ord:

Åpner for kjøp

-  Jeg vil ikke analysere for mye, men jeg har hatt gode opplevelser med Per Mathias før. Han er veldig flink, sier Solli, som hadde Høgmo som sjef på U21-landslaget.

RBK-direktør Nils Skutle svarer slik når vi spør om stallen er komplett etter sommerens kjøp og salg:

-  Vi har ikke noen konkrete kjøp på gang nå. Men overgangsvinduet stenger ikke før 31. august. Og dersom vi kvalifiserer oss til Champions League, får vi både mer penger i kassa - og flere kamper å spille. Da kan det være behov for å styrke stallen, sier Skutle til Dagbladet.

-  Men det er jo mye opp til Per Mathias.

Treneren selv er lite opptatt av overgangsprat:

-  Nå tenker vi først på den viktige kampen her i Romania.

GALE-MATHIAS: Per Mathias Høgmo ledet sin første RBK-trening med stor entusiasme og tydelig lederskap. Den nye sjefen har stor tro på at han kan ta trønderne til mesterligaen.