Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik blir landslagets trenerløsning: - Trist hvis det skjer

Sjur Ole Svarstad blir etter all sannsynlighet flyttet opp fra rekrutt- til elitelandslaget som trener for Marit Bjørgen og co. Det synes Martine Ek Hagen er trist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Egil Kristiansen gikk av som landslagstrener for langrennsjentene, etterlot han seg et tomrom som foreløpig ikke er fylt.

Assistenttrener Roar Hjelmeset vil bare fortsette i ett år til, mens sportssjef Vidar Løfshus ser etter langsiktige løsninger fram mot OL i 2018 i Pyeongchang.

Kontinuitet er et viktig stikkord og et ideal for den norske langrennsledelsen i håp om å videreutvikle den norske suksessen i skisporet. Derfor vil Løfshus gjerne ha Hjelmeset som trener i mer enn én sesong.

- Roar er i tenkeboksen og må finne ut om han orker å være landslagstrener i mer enn ett år. For han handler det om totalbelastningen, sier Løfshus til Dagbladet.

Dilemmaet Landslagsledelsen har satt 1. juni som frist. Hjelmeset sier selv at det er uaktuelt å forplikte seg til mer enn ett år om gangen.

- Situasjonen hjemme gjør at det bare er ett år som er aktuelt for meg, sier Hjelmeset til Dagbladet.

Dermed seiler rekruttlandslagstrener Sjur Ole Svarstad (35) opp som en glohet kandidat. I år etter år har han fått lovende talenter opp på elitelandslaget og rett inn i verdenstoppen.

Løfshus bekrefter overfor Dagbladet at Svarstad er et høyaktuelt navn.

- Det er naturlig å se internt, og han og Hjelmeset er begge meget gode kandidater. Svarstad har utviklet mange toppløpere og er dyktig på å skape gode relasjoner og på oppfølging. Han er godt likt i gruppa, forteller Løfshus.

- Trist hvis det skjer Svarstad rykker - etter det Dagbladet erfarer - opp som enten hovedtrener eller assistenttrener i tospann med Hjelmeset. Det synes Martine Ek Hagen, som nylig ble flyttet ned motsatt vei fra elite- til rekruttlandslaget, er synd.

- Det er trist hvis det skjer. Sjur Ole er en fantastisk trener. Rent egoistisk skulle jeg selvfølgelig gjerne sett at han fortsatte på rekruttlandslaget nå som jeg er her, sier Ek Hagen til Dagbladet.

- Jeg har hatt ham før, og det var han som fikk meg opp på landslaget sist. Han bryr seg genuint om deg, er dyktig på det personlige plan og er en veldig mange har et kjempegodt forhold til. Sjur Ole er veldig dyktig. Det er bare å se på alle han har fått opp fra rekrutt- til elitelandslaget, sier 25-åringen fra Ytre Enebakk.

Den sannsynlige trenerduoen Hjelmeset ser gjerne for seg en modell hvor han blir hovedtrener på landslaget med Svarstad som assistent denne sesongen. Når Hjelmeset gir seg neste år, rykker Svarstad opp som hovedtrener for å videreføre kontinuiteten.

- Å snakke om hovedtrener og assistent, er kanskje ikke helt riktig, for man har ansvaret for hver sine løpere. Men formelt sett er hovedtreneren den ansvarlige, slik som Egil har vært de siste årene, sier Hjelmeset.

- Jeg har jobbet med jentene lenge og kjenner dem meget godt. Jeg tror det er en smart løsning at jeg får med meg noen som kan bli kjent med jentene det neste året og så ta over hovedansvaret neste sesong. Da kan den personen lære og bli kjent med jentene i et år først, foreslår 38-åringen.

ETT ÅR: Roar Hjelmeset vil helst være hovedtrener for kvinnelandslaget i ett år med Sjur Ole Svarstad som assistent, før Hjelmeset gir seg og Svarstad tar over hovedansvaret etter sesongen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ETT ÅR: Roar Hjelmeset vil helst være hovedtrener for kvinnelandslaget i ett år med Sjur Ole Svarstad som assistent, før Hjelmeset gir seg og Svarstad tar over hovedansvaret etter sesongen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Den personen blir sannsynligvis altså Sjur Ole Svarstad.

- For å si det sånn: Det finnes ikke mange som er bedre kvalifisert enn ham. Sjur Ole har gjort en fantastisk jobb på rekruttlandslaget. Det er en person jeg trives med, noe som også er viktig i jobben, sier Hjelmeset.

- Skulle hatt flere plasser på landslaget Svarstad og Hjelmeset på elitelandslaget betyr at Ek Hagen mister det lyspunktet hun så fram til da hun fikk den tunge beskjeden om at hun ble flyttet ned på rekruttlandslaget.

- Med Svarstad på elitelandslaget kan han kanskje flytte opp deg?

- Haha, ja, hvis det hadde vært opp til ham så. Men dette ligger nok over Sjur Oles myndighet. Jeg skulle gjerne sett at det var flere plasser på landslaget. Det kunne vært positivt for treningshverdagen, mener Ek Hagen.

Løfshus forklarer valget av reduserte plasser på landslaget slik:

- Vi kunne gjerne hatt flere plasser, men da ville vi fått en utfordring med at en del av landslagsløperne ikke får gå verdenscup. I tillegg blir det ekstremt vanskelig for dem som ikke er på landslaget å få verdenscuprenn, forklarer Løfshus.

Ek Hagen håper at Svarstad som landslagssjef, hvis det skjer, kan være positivt for henne på lang sikt.

- Ja, det er bra for landslaget å få hans kompetanse der. Jeg ser den. Og det kan være bra for meg også, for planen er jo å komme tilbake på landslaget. Det beste hadde vært om vi rykket opp samtidig, sier Ek Hagen og smiler.

1. JUNI: Sportssjef Vidar Løfshus skal løse trenerkabalen senest 1. juni.
Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
1. JUNI: Sportssjef Vidar Løfshus skal løse trenerkabalen senest 1. juni. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart