Sjakk-VM 2016

Slik blir Magnus Carlsen verdensmester i morgen: - Utrolig mye kan gå galt

Drama i vente.

SELVTILLIT: Magnus Carlsen gliste bredt etter å ha kontrollert inn til remis i det siste fullverdige partiet i sjakk-VM i går. I morgen skal det hele avgjøres gjennom hurtigsjakk, lynsjakk eller «armageddon». Carlsen er favoritt, noe han vet godt. Foto: Pontus Höök / NTB Scanpix
SELVTILLIT: Magnus Carlsen gliste bredt etter å ha kontrollert inn til remis i det siste fullverdige partiet i sjakk-VM i går. I morgen skal det hele avgjøres gjennom hurtigsjakk, lynsjakk eller «armageddon». Carlsen er favoritt, noe han vet godt. Foto: Pontus Höök / NTB ScanpixVis mer

OSLO/NEW YORK (Dagbladet): Magnus Carlsen spilte på mange måter med håndbrekket på for å ikke risikere tap i det tolvte og siste partiet i «normal tid» i sjakk-VM i går. Det endte med remis (uavgjort), og dermed 6-6 sammenlangt.

Det betyr at vi nå må gjennom «ekstraomganger» - og potensielt - «straffesparkkonkurranse» før vi kan kåre verdens beste sjakkspiller per 2016, ifølges FIDEs regelverk.

Stikkordene for den VM-fasen vi nå skal inn i er «kortere tid». Det kommer, mildt sagt, til å bli vanvittig spennende, og verdenstoer Fabiano Caruana tror dagsformen blir avgjørende.

Langt kortere tid

Omspillet onsdag kveld starter med fire hurtigsjakkpartier. Der får spillerne 25 minutter spilletid hver samt ti sekunder tillegg per trekk.

Dersom det fortsatt står uavgjort, skal de spille to og to lynsjakkpartier. Der får de fem minutter per spiller og tre sekunder tillegg per trekk.

I omspill får spillerne bare ti minutters pause mellom hver kamp så sant ikke dommeren bestemmer noe annet.

«Armageddon» kan avgjøre

Dersom det fortsatt står uavgjort etter ti runder med lynsjakk, kommer det som i sjakkverdenen kalles «armageddon», som ikke må forveksles verken med den avgjørende kampen mellom det gode og det onde eller Hollywood-filmen fra 1998 med Bruce Willis i hovedrollen.

 «ARMAGEDDON»: Mange forbinder dette ordet med katastrofefilmen med Bruce Willis i hovedrollen. Andre forbinder det med den endelige kampen mellom det gode og det onde. Foto: NTB Scanpix
 «ARMAGEDDON»: Mange forbinder dette ordet med katastrofefilmen med Bruce Willis i hovedrollen. Andre forbinder det med den endelige kampen mellom det gode og det onde. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Armageddon foregår ved at en loddtrekning avgjør hvem som får førstevalg på om han ønsker hvite eller svarte brikker. Velger han hvitt, er han nødt til å vinne. Velger han svart får han ett minutt mindre spilletid, men samtidig holder det med remis for den med svarte brikker for å sikre seg VM-tittelen.

- Onsdag blir det minst fire partier. Da har Magnus litt mer slingringsmonn. Han er veldig god i hurtigsjakk, og har blitt verdensmester i hurtigsjakk to ganger på rad. Magnus mener det er et format han liker, forklarer Carlsens manager, Espen Agdestein, til Dagbladet.

- Normalt er Magnus en klar favoritt i hurtigsjakk mot Karjakin, men omstendighetene er spesielle. Det gjelder å være tøff i hodet. Det er Magnus. Uansett blir det drama og spenning på onsdag, fortsetter han.

MÅLET: Her jubler Magnus Carlsen etter å ha slått Vishy Anand, og sikret seg sin andre VM-tittel, for to år siden. Onsdag kan han bli verdensmester for tredje gang. Foto: EPA / YEVGENY REUTOV / NTB Scanpix
MÅLET: Her jubler Magnus Carlsen etter å ha slått Vishy Anand, og sikret seg sin andre VM-tittel, for to år siden. Onsdag kan han bli verdensmester for tredje gang. Foto: EPA / YEVGENY REUTOV / NTB Scanpix Vis mer

- Utrolig mye kan gå galt

Dagbladets sjakkekspert, Tarjei Joten Svensen, mener spillernes nerver og deres evner til å holde dem under kontroll nå vil spille en stadig større rolle.

- Magnus virker så selvsikker. Han vet han er den beste hurtig- og lynsjakkspilleren. Han har vært gjennom dette mer enn Karjakin. Samtidig er det en risikabel strategi. Karjakins sjanser har aldri vært større enn det de er nå. Nerver spiller inn enda mer nå, og det er mer åpnet, sier Svensen.

Dermed ligger det an til at omspillet blir ekstremt dramatisk.

- Kontroll på nervene har mye å si. Dagsformen spiller inn. Det er fire partier i hurtigsjakk. Utrolig mye kan gå galt. Taper du ett parti med hvit, blir det ekstremt vanskelig, forklarer Svensen.

  • Omspillet i sjakk-VM sendes i morgen, onsdag, fra kl. 20 på NRK2.