Slik blir Norges nye superdress

Hopplandslagstrener Mika Kojonkoski røpet i går overfor Dagbladet hvordan han vil designe Norges nye superdress.

ZAKOPANE (Dagbladet): Kojonkoski drar i dag til fabrikken for å instruere dem i hvordan den nye superdressen skal lages.

- Jeg har designet hoppdresser hele mitt liv og har derfor masse erfaring. Men alt jeg har gjort har vært innenfor reglene, sier Mika Kojonkoski til Dagbladet.

- Er dette et forsøk på psykologisk krigføring?

- Ja, det er slik det fungerer. Men vi følger hele tida reglene.

Full krig

Det har brutt ut full utstyrskrig etter at østerrikerne hoppet bakken ned med en ny hoppdress som gir en ballongeffekt og bedre lengder. Flere nasjoner ønsker at FIS skal forby den nye superdressen fra den østerrikske Schneider-fabrikken, siden dressen ikke er tilgjengelig for andre nasjoner enn Østerrike. Kojonkoski liker dårlig alle ryktene i hoppmiljøet om superdressen.

- Det går rykter om at østerrikerne bruker vann for å krympe dressene før kontrollene. Det sies også at dressene har en langt bedre bæreevene, forteller han.

- Klarer du å lage en like god dress som østerrikerne har i dag?

- Ja, jeg tror den blir like bra.

Norge vil nå få produsert en ny hoppdress på den tyske fabrikken Meininger, med materialer og teknologi flere andre nasjoner har tilgang til.

Venter til VM

- Det er nettopp derfor vi venter til VM med å bruke dressene. Hvis ikke vil de andre nasjonene etter kort tid finne ut hvordan dressene våre er laget, sier han.

Likevel faller Kojonkoski for fristelsen til å røpe hvordan dressene skal lages.

- Tykkere og hardere stoff vil forbedre aerodynamikken i lufta. Tykkere stoff øker også størrelsen på dressen, noe som øker bæreevnen og dermed oppdriften i svevet. I dag har vi dresser med stofftykkelse 4,6 milimeter. De nye dressene vil ha en tykkelse på 5,2 milimeter.

Luftgjennomstrømningen vil også bli redusert fra 50 til 40 liter.

Østerrikernes nye hoppdress slipper vissnok igjennom mye mindre luft i svevfasen enn de andre dressene på markedet. Nå vil også nordmennene prøve det samme - det er ikke lov til å ha en luftgjennomstrømning som er lavere enn 40 liter per kvadratmeter per sekund.

- Dressene skal også tilpasses den enkelte mye bedre enn tilfellet er i dag, røper finnen.