Slik blir Norges VM-lag

Landslagssjefen avslører sine menn til Ponferrada.

VM-KLAR: Boasson Hagen, Nordhaug og Kristoff blir Norges ryttere i VM. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
VM-KLAR: Boasson Hagen, Nordhaug og Kristoff blir Norges ryttere i VM. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

(procycling.no): Alexander Kristoff får med seg Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug til verdensmesterskapet i Ponferrada. Ifølge landslagssjef Stig Kristiansen reiser det norske tremannslaget med realistiske ambisjoner om medalje.   ­

- Kristoff er vår førstemann, men de andre har også gode muligheter, sier Kristiansen under en pressekonferanse mandag.    

Norges sterkeste kort i kampen om edelt metall blir 27 år gamle Kristoff. Etter seier i Milano-Sanremo og to etapper i Tour de France håper den norske landslagssjefen at Katjusja-rytteren er sterk nok til å hevde seg i den mellomkuperte VM-løypa.  

Boasson Hagen er på gang igjen etter en vanskelig sommer. 27-åringen ble utelatt fra Team Skys Tour de France-tropp da han sto av i oppkjøringsrittet Route du Sud med en akillesskade. I likhet med Kristoff skal sølvmedaljøren fra Valkenburg for to år siden bruke GP Québec (12. september) og GP Montréal (14. september) til å finpusse formen før VM, som går i perioden 21. til 28. september.

- Edvald har vært i en skadesituasjon, men har vist veldig god form de siste par ukene. Lars Petter Nordhaug så vi i Grand Prix Plouay i god form. Vi så han også i bra slag på første etappe av Arctic Race, hvor han vant, sier Kristiansen.   

Med sin 12.plass i Firenze ble Nordhaug beste nordmann etter fjorårets mesterskap, hvor bare de mest slitesterke rytterne overlevde de bratte bakkene i et svært regntungt ritt. Den 30 år gamle Nøtterøy-syklisten bruker Tour of Britain som oppkjøring til mesterskapet i Spania og vil finne seg godt til rette årets løype med sin offensive kjørestil.  

- Det er et lag som er sammensatt med tanke på forskjellige løpsutviklinger. Vi er veldig klar over hva Kristoff kan utrette dersom utviklingen går i hans retning. Det har vi sett mange ganger i år. Vi har forhåpninger, men jeg må si meg enig i karakteristikken som Kristoff setter selv; det er på henge håret med antall høydemeter at løypen passer for ham, sier Kristiansen.

Mellomhard VM-løype
I Ponferrada skal en 18.2 kilometer lang sløyfe skal forseres 14 ganger. 254.8 kilometer totalt med 306 høydemeter per runde. Det vil si 4.284 høydemeter totalt. Bakkene er dog ikke altfor krevende og langt i fra skreddersydd for klatrerne. Den første av to bakker - stigningen til Confederación - er 5.2 kilometer lang, men ikke mer enn 3.3 prosent i snitt, med korte strekker på rundt 8 prosent.  

Toppen Mirador-bakken kommer drøye fire kilometer før mål, og kan fungere som en utskytningsrampe for de angrepslystne ned mot målstreken i sentrum av Ponferrada. Bakken er bare 1.1 kilometer lang, med 5.5 prosent i snitt. Men partier på 10 prosent kan sprenge felte over 14 runder hvis de store lagene viser interesse for det.