Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik blir Northugs skjebnetimer i retten

Får dommen i dag.

I RETTEN: I dag klokka 10 skal Petter Northug i retten for å få dommen etter fyllekjøring i mai. Dette bildet er fra Hommelvik Grand Prix tidligere i oktober. 
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
I RETTEN: I dag klokka 10 skal Petter Northug i retten for å få dommen etter fyllekjøring i mai. Dette bildet er fra Hommelvik Grand Prix tidligere i oktober. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

TRONDHEIM (Dagbladet): Petter Northug møter i Sør-Trøndelag tingrett klokka 10 for å få dommen etter fyllekjøringa natt til 4. mai. Dagbladet er til stede og følger hvert ord fra rettsmøtet.

Northug er siktet på seks punkter og skistjerna var rask med å tilstå etter at tiltalebeslutningen var klar.

Derfor er dagens sak en tilståelsesdom. Dette er fordi Northug ga en uforbeholden tilståelse som stemmer med politiets etterforskning. Det er satt av fire timer til rettsmøtet - uten at det nødvendigvis betyr at det vil vare så lenge.

• Først vil siktelsen mot Northug bli lest opp.
• Deretter vil Northug komme med sin forklaring og eventuelle kommentarer.
• Pause.
• Etter pausa får Northug dommen.

En tilståelsesdom kan ankes til lagmannsretten dersom den siktede er misfornøyd med straffeutmålingen eller mener det er skjedd saksbehandlingsfeil. Northug stiller uten advokat og skal forklare seg alene. Det er ikke ventet at Northug vil anke.

Et av de store spørsmålene før dagens rettsmøte er: Hva slags straff får Northug?

Fotlenke? Under rettsmøtet er det vanlig at bare dommer, den siktede og et rettsvitne er til stede. Under en tilståelsesdom er det også vanlig at den som tilstår får en strafferabatt. Hovedkravet er at den siktede møter opp i retten.

- På generelt grunnlag kan jeg si at man må møte opp personlig i retten og gi en uforbeholden tilståelse for å få en tilståelsesdom, sa nestleder og tingrettsdommer i Sør-Trøndelag tingrett, Berit Solseth, til Dagbladet tidligere i høst.

I dag er det tingrettsdommer Ingrid Stigum som setter retten i tilståelsessaken mot Northug. Hvilken straff påtalemyndigheten går inn for er foreløpig ikke kjent, selv om forslaget ble sendt domstolen allerede 19. september. Det får vi først vite når Stigum leser den opp i retten.

Om Northug må sone med fotlenke, i fengsel eller om straffen utsettes er det Kriminalomsorgen som skal avgjøre etter at Northug har fått sin dom, og den er blitt rettskraftig.

- For dommer inntil fire måneder tilbyr vi fotlenkesoning om ikke domsgrunnlaget tilsier noe annet. Man må søke om det selv, men kriminalomsorgen sender ut et tilbud om fotlenkesoning til alle det er aktuelt for. Grunnen er at det er ønskelig for kriminalomsorgen å få brukt kapasiteten vår på fotlenkesoning, samtidig som vi har erfaring med at den typen soning minker farene for videre kriminelle handlinger. Er straffen lenger enn fire måneder, kan man også søke om delsoning med fotlenke, sa direktør i Kriminalomsorg region nord, Jorid Midtlyng, til Dagbladet denne uka.

Kan søke utsettelse Tall fra Kriminalomsorgen viser at 288 personer av en total kapasitet på 342 soner straff med fotlenke, ifølge NTB. Ordningen med fotlenker ble fra mai i år gjort landsdekkende.

Dersom verken Northug eller påtalemyndigheten anker dommen i morgen, er den rettskraftig når ankefristen går ut 14 dager seinere. Det betyr at Northug, ifølge soningsreglementet, må påbegynne soning innen jul dersom han ikke søker eller får utsettelse.

I vilkårene for soningsutsettelse fastslås det at i «spesielle tilfelle kan utsettelse likevel innvilges i en kortere periode av hensyn til utpreget sesongarbeid og hvor det er vanskelig å finne en erstatter».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling