Slik blir nye Rosenborg

Åge Hareide er allerede i full gang med å forandre Rosenborg fra kulissene. Sammen med direktør Rune Bratseth varsler han forandringer som ville vært utenkelige under Nils Arne Eggen.

- Rosenborg er et etablert system hvor det meste fungerer fantastisk bra, sier Åge Hareide til Dagbladet.

- Min jobb blir å polere det og gnikke litt her og der. For ingen ting er så bra at det ikke kan forbedres. Og dette diskuterer jeg tett med Rune Bratseth.

Når Åge Hareide begynner RBK-jobben som trener på Gran Canaria 4. januar 2003, vil han ha 20 utespillere og tre keepere i A-stallen. Basta! Like sikkert er det at han umiddelbart vil begynne med den delen av fotballspillet som av naturlige og iboende Eggen-årsaker er blitt vanskjøttet på Lerkendal - nemlig den defensive.

Et farlig ord

- Det er nesten farlig å bruke det ordet i Rosenborg, sier Åge Hareide. - Lagets sterkeste våpen er jo å angripe. Men det kommer tidspunkter i de fleste fotballkamper - og spesielt i de Rosenborg ønsker å spille i Europa - hvor du er nødt til å hvile litt. Og nettopp da er det viktig å ha trent.

Mot Inter sist tirsdag gikk RBK fra seier til uavgjort i den perioden de ikke helt orket å henge med. Eller for å si det på en annen måte - visste hvordan de skulle hvile. For da italienerne brukte sine siste krefter framover burde det ikke vært så vanskelig for Rosenborg å ri av den middels stormen som kom.

Om de hadde øvd på det.

Øvd på å ligge organisert og trygt i forsvar.

- Laget må bli klarere på defensive grep underveis i en kamp, sier Åge Hareide.

- Når du leder og er i en fase av kampen hvor du skal vinne den, så må du legge om. For i slike situasjoner - og den mot Inter var slik - gjelder det å få folk på plass bak der.

- Og at de har øvd på det, og vet hva de skal gjøre.

Vil tenke utvikling

Nils Arne Eggen trener stort sett Rosenborg fra keeper Arason til avslutning i den andre enden av banen. Og han gjør det med det han ofte har omtalt som go'laget. Det vil si de 11- 12 beste - og de som alltid spiller - hvis de er friske. Fordi gjentakelsene er så viktige.

- Hvis han kan, så spiller Nils med det samme laget i hver kamp, sier Åge Hareide. - Jeg kan tenke meg å bruke spillerne på en annen måte - jeg ønsker å rotere. For kampprogrammet blir ikke mindre tett for en klubb som både har mange landslagsspillere og som alltid skal være med i Europa. Derfor er hvile viktig.

Et annet viktig argument for Hareides ønske om forandring fra go'lag til flerbruk er spillernes utviklingsmuligheter.

- Du må ta en sjanse hvis du skal få fram nye spillere. Du må tørre å bruke dem - hvis ikke blir de borte. For sjøl om det ikke er prekært i dag, så kommer snart den dagen da Rosenborg trenger arvtakere for dagens etablerte spillere.

Og:

- Da kan du ikke bare fortelle noen unggutter at de må gå utpå der og spille som Roar (Strand), Bent (Skammelsrud) og Ørjan (Berg). Uansett hvilke ferdigheter du har, må du ha opplevd det på trening og i kamper, sier Åge Hareide.

Ønsker Mattias Jonsson

En høyreback og en spiss - eller for å si det med Åge Hareides ord - en multispiller står på lista over ting som må inn med tanke på neste sesong. Og for Brøndbys Mattias Jonsson er det bare å si ja.

- Han er Bosman-spiller. Jeg har trent Mattias i Helsingborg og Brøndby, så den saken er helt klar. Hvis han vil, så spiller han for RBK neste år. Mattias er en sånn multispiller jeg snakker om, sier Åge Hareide.

Hva Christer Basma vil og ønsker blir avgjørende for om duoen Bratseth/Hareide må bytte søket etter en høyreback med ny jakt på en stopper.

- Spillerne må sjøl være bevisste på hva de vil. Og derfor lar jeg Christer Basma få bestemme hva han vil spille sjøl om jeg personlig ønsker ham som midtstopper. I tillegg til å spille i Rosenborgs midtforsvar mener jeg nemlig han kan løse landslagets tempoproblemer på den plassen, sier Hareide.

Azar Karadas ble innkjøpt som enten midtstopper eller spiss - alt avhengig av hvor han spilte i siste kamp - men det ser ut til å ha lagt seg nå. Og at Åge Hareide og Nils Arne Eggen i hvert fall er enige om bruken av 21-åringen.

- Azar er spiss og vil spille spiss, sier Hareide.

- Da blir det sånn sjøl om han har spilt stopper på U21-landslaget.

Slutt på feilkjøp

Åge Hareide vil helst ikke uttale seg om Rosenborgs innkjøpspolitikk fram til nå. Med det har han allerede sagt det folk flest påstår - at den i veldig mange tilfeller har vært overilt, desperat og feilslått og altfor dyr. Men på planleggingsrommet sammen med Bratseth har han i hvert fall bestemt seg for at det ikke skal skje igjen.

- Punkt én ved en ny spiller er at du må vite hva du ønsker å bruke ham til. I tillegg skal han være i landslagsklasse. Og sånn vil det være med de forsterkningene vi gjør framover. Vi kan ikke kjøpe i desperasjon fordi vi plutselig befinner oss i en situasjon vi føler anstrengt der og da, sier Åge Hareide.

FANTASTISKE RBK: Rosenborg viste i 2- 2-kampen mot Inter Milan hvor bra laget kan være på sitt beste. Likevel ser påtroppende trener Åge Hareide utviklingsmulighetene. - Min jobb blir å polere det og gnikke litt her og der. For ingen ting er så bra at det ikke kan forbedres, sier Hareide til Dagbladet.