NY SJANSE: Hadde Norge og Ada Hegerberg utnyttet overtaket de lenge hadde mot England, kunne de nå vært klare for OL. Istedet venter et gruppespill som starter på skuddårsdagen og avsluttes 9. mars neste år, forteller UEFA til Dagbladet. Foto: Francois Laplante / FreestylePhoto / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
NY SJANSE: Hadde Norge og Ada Hegerberg utnyttet overtaket de lenge hadde mot England, kunne de nå vært klare for OL. Istedet venter et gruppespill som starter på skuddårsdagen og avsluttes 9. mars neste år, forteller UEFA til Dagbladet. Foto: Francois Laplante / FreestylePhoto / Getty Images / AFP / NTB ScanpixVis mer

Slik blir playoffen: Seks kamper avgjør Norges OL-skjebne

UEFA bekrefter overfor Dagbladet.

(Dagbladet:) I natt ble det klart at Norges OL-drøm får leve litt til: Da Japan slo Nederland sørget asiatene for at det bare er Tyskland og Frankrike som har kommet gjennom kvartfinalenåløyet av de OL-aktuelle europeiske landene (England skal ikke delta med fotballag i sommerlekene i Rio neste sommer).

De to, Tyskland og Frankrike, er dermed klare for OL 2016. Europa har én plass til blant de 12 som får være med. Den tilfaller ett av de fire landene fra kontinentet som gikk ut i åttendedelsfinalen i det pågående VM:

Nederland, Norge, Sveits og Sverige. De fire skal møtes i playoff for å avgjøre hvem som får den siste Brasil-billetten. Det omspillet er det UEFA som administrerer, og ikke en gang Norges Fotballforbund har kunnet redegjøre for hvordan det skal avvikles.

Alle får tre kamper I formiddagstimene onsdag har UEFA klargjort prinsippene overfor Dagbladet:

- Siden det vil bli fire lag involvert i playoffen og bare ett av dem vil kvalifisere seg for OL, vil det bli spilt seks kamper i form av en miniturnering. Perioden som er satt av for playoffkamper (miniturneringen) er FIFAs internasjonale kampdatoer for kvinnelandslag, fra 29. februar til 9. mars 2016, forklarer UEFAs medieavdeling i en e-post.

De fire aktuelle lagene må bli enige om de eksakte datoene innenfor dette tidsvinduet som kampene skal spilles på, forklarer UEFA videre. Hvilke lag som møtes når, vil bli trukket seinere, men lagene skal bare spille mot hverandre én gang.

Spilles i ett av landene Turneringsformen er dermed svært lik den lagene var igjennom i gruppespillet i årets VM, bortsett fra at det her bare er én nasjon som kan ta seg videre.

- Vil alle kampene i miniturneringen bli spilt i samme land?

- Ja, svarer UEFA.

- Er vertsnasjonen utpekt?

- Nei, den avgjørelsen vil bli tatt på et seinere tidspunkt.

- Er det et krav at miniturneringen må bli arrangert i et nøytralt land?

- Nei, det vil skje i ett av de deltakende landene, sier medietalspersonen.

Dette betyr at Norges Fotballforbund må ta en vurdering på om de har fasilitetene som kreves for å arrangere en slik turnering på vinteren, og i så fall søke - eller om de skal la den udiskutable fordelen det er å ha hjemmebane, tilfalle ett av de mer klimatisk heldige motstanderlandene uten sverdslag.