Slik blir Real rikere av Ronaldo-kjøpet

Perez ikke bekymret for milliardgjeld.

TROR PÅ ØKT INNTJENING: Milliardutlegg til tross - Real Madrids president Florentino Perez, tror klubben bare vil øke i verdi.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/JAVIER SORIANO.
TROR PÅ ØKT INNTJENING: Milliardutlegg til tross - Real Madrids president Florentino Perez, tror klubben bare vil øke i verdi.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/JAVIER SORIANO.Vis mer

||| (Dagbladet.no): I går uttrykte Barcelonas finansdirektør Xavier Sala i Martin sin forbløffelse over Real Madrids elleville atferd på overgangsmarkedet den siste uka.

Samtidig ba han Real-president Florentino Perez gi konkurrentene en forklaring på hvilken pengebrønn han har hentet opp 1,4 milliarder norske kroner til å kjøpe både Kaká og Cristiano Ronaldo.

- Jeg antar at noen må ha gitt klubben disse midlene, og jeg mener det ville vært fint om Florentino Perez kunne forklart oss hvor de kommer i fra, sa Martin.

Vag
Det fikk han i dag, selv om Perez pakket inn forklaringen i et relativt tykt lag med ull. Essensen er uansett at Real Madrid ikke setter seg i bunnløs gjeld ved å hente siste to års spillere i verden.

- Tvert imot tror jeg at vi vil være i stand til å bedre økonomien ved å sikte mot tre mål; en økning i billettinntekter, en økning i banklån og en økning i klubbens økonomiske verdi, sier Perez om gjeldssituasjonen i et intervju med Gazzetta dello Sport, gjengitt av Reuters.

Arve Hjelseth er fotballforsker ved NTNU. Han tror Perez tenker på økt salg av supportereffekter og flere og bedre sponsoravtaler når Real-presienten snakker om å «øke klubbens verdi».

- Det Perez sier er veldig vagt, men han snakker nok bare om å øke omsetningen i klubben. Ved å kjøpe en så ekstremt profilert spiller oppnår man økt salg av supporterutstyr og økte sponsorinntekter, sier Hjelseth til Dagbladet.

- Klubbens penger
Sivilingeniøren Perez er en av Spanias aller rikeste menn etter å ha tjent en milliardformue i byggebransjen. Som president i Real Madrid har man imidlertid ikke adgang til å sprøyte personlige midler i klubben. Det eneste økonomiske ansvaret som hviler på presidenten er å stille en økonomisk garanti på i overkant av 500 millioner kroner. Han hevder derfor hardnakket at klubben bruker av egne midler.

- Det er utelukkende klubbens penger - ikke mine. Real Madrid omsetter for 400 millioner euro i året (cirka 3,5 milliarder kroner), som er fruktene fra tre inntektskilder: en tredjedel fra billettsalg, en tredjedel fra tv-avtalen og en tredjedel fra salg av supporterutstyr, understreker Perez.

Samtidig er klubben et yndet sponsorobjekt, selv i trange tider, med sin globale appell.

The Guardians ekspert på spansk fotball, Sid Lowe, viser i sin spalte til en studie som har beregnet verdien av Kaká og Ronaldos ankomst til over én milliard kroner i økte årlige inntekter.

Trenger ikke frykte konkurs
Et annet moment er at Real Madrid, som er eid av sine egne medlemmer, ikke drives som et forretningsforetak, men som en stiftelse. Dermed spiller man etter andre spilleregler. Det å generere overskudd er med andre ord ingen forutsetning, og klubbens posisjon i fotballverdenen gjør den på mange måter uangripelig for kreditorene.

- Real er trygge på at de er en så sterk merkevare at de får tilgivelse av kreditorene dersom det går galt. I praksisk går de ikke konkurs, klubben har en for stor emosjonell verdi for veldig mange, poengterer Hjelseth.

Generelt tror fotballforskeren at det ligger i sportens natur å satse stort.

- Det er en tendens i klubber å forskuttere inntekter. I fotballen må du satse, ellers får du ikke tak i vinnerloddene som deles ut på den andre siden. Man tar enorm risiko, sier Hjelseth.

Og det skjer altså uten at fotballederne er engstelige for å gå konkurs.

Solgte treningsanlegget
Stor gjeld skapte imidlertid problemer da regningen for gildet skulle gjøres opp sist gang. Kjøpet av Zinedine Zidane ga Real Madrid alvorlige betalingsproblemer overfor Juventus.

Løsningen den gang var å selge treningsanlegget sitt midt i Madrids smørøye til lokale myndigheter, mens klubben fikk tildelt en tomt utenfor bykjernen til nye treningsarealer. Angivelig tjente Real 480 millioner euro (mer enn fire milliarder kroner) på transaksjonen, noe som var mer enn tilstrekkelig til å slette gjelda.

Samtidig begynte varsellampene til å blinke på EU-hovedkontoret i Brüssel med mistanke om at myndighetene hadde betalt overpris, og dermed gitt skjulte subsidier til klubben. EU satte i gang en etterforskning våren 2004, men henla saken samme høst da unionen ikke kunne godtgjøre at myndighetene hadde betalt mer enn det en privat kjøper ville ha gjort.

Galacticos-ekspress

Angivelig er dette bare begynnelsen for oppfølgeren av «Los Galacticos». Da Perez tok over presidentembetet i begynnelsen av tiåret, besto innkjøpspolitikken i en superstjerne hver sommer med Luis Figo som førstemann inn. Seinere fulgte Zinedine Zidane, Ronaldo og David Beckham i tur og orden.

Den gang var satt imidlertid Real Madrid på toppen av europeisk klubbfotballs tinde. Nå er ikke bare det spanske, men også det kontinentale maktsentrumet forflyttet til Barcelona.

Det har fått Perez til å uttale at det som ble gjort på tre år sist, må gjennomføres i løpet av én sommer nå.

Tankegangen skulle tilsi at det ankommer tre mann i ypperste verdensklasse til Santiago Bernabeu i sommer. Valencias storscorer David Villa er ryktebørsens favoritt til å komplettere fotballhistoriens mest spektakulære handlerunde.

STYRKER MERKEVAREN: Selv om draktnummer sju i Real Madrid sannsynligvis sitter trygt på Raul også neste høst, uttrykte denne Real Madrid-supporteren sin glede over signeringen av Cristiano Ronaldo foran Santiago Bernabey med portugiserens navn på trøya. Signeringen av Ronaldo vil sannsynligvis styrke Reals enorme markedsverdi ytterligere. Foto: Stella Pictures
STYRKER MERKEVAREN: Selv om draktnummer sju i Real Madrid sannsynligvis sitter trygt på Raul også neste høst, uttrykte denne Real Madrid-supporteren sin glede over signeringen av Cristiano Ronaldo foran Santiago Bernabey med portugiserens navn på trøya. Signeringen av Ronaldo vil sannsynligvis styrke Reals enorme markedsverdi ytterligere. Foto: Stella Pictures Vis mer

Økt prisnivå
Arve Hjelseth er ikke overrasket over Real Madrids svimlende pengeforbruk.

- Nei, det vil jeg ikke si. Ser du på lista over de dyreste spillerne, så ser du at Real har kjøpt de fleste av dem. Men sunt er det nok ikke, sier Hjelseth til Dagbladet.

- Hva vil overgangene bety for overgangsmarkedet i Europa i sommer?

- Det øker jo turnoveren av penger, i den forstand at klubber som selger får mer å rutte med. Og det øker prisnivået på de nest beste spillerene. United kan kjøpe Franck Ribery - de har mer penger å legge på bordet. Det blir en kjedeeffekt der prisene stiger, avslutter Hjelseth.

LANGT UNNA BEGIVENHETENE: Cristiano Ronaldo tilbringer tid i Los Angeles - langt unna begivenhetenes sentrum i Manchester og Madrid.Foto: Stella Pictures
LANGT UNNA BEGIVENHETENE: Cristiano Ronaldo tilbringer tid i Los Angeles - langt unna begivenhetenes sentrum i Manchester og Madrid.Foto: Stella Pictures Vis mer