Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik blir stafetten

Her er vurderingen, etappe for etappe.

GULL-LUKT? Petter Northug fikk godfølelsen på gårsdagens trening, fant han også gull-lukta? Foto: Thomas Rasmus Skaug
GULL-LUKT? Petter Northug fikk godfølelsen på gårsdagens trening, fant han også gull-lukta? Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOTSJI (Dagbladet): Etter gårsdagens forsmedelige smørebom, får gutta i bua sjansen til å rette opp det med perfekte ski på guttas stafett i dag.

Treffer de, er det bare det norske lagets egen form som står mellom dem og edelt metall. Men i motsetning til i går, er ikke Norge den største favoritten i dag.

Til det har Sveriges lag vist for god form. Og legger du til et sultent Russland, som sparte Legkov og Vylegsjanin på fredagens 15-kilometer, kan dagens stafett bli en klassiker.

Hvis Norge klarer å henge med hele veien i mellomhøyden rundt Laura skistadion.

- Vi må finne på noe lurt veldig fort, slo Martin Johnsrud Sundby fast etter sin egen 13. plass på 15-kilometeren.

Til tross for sin egen bronse på tremila var Norges lagkaptein bekymret for de norske guttas samlede form. Og kanskje spesielt ankermann Petter Northugs manglende sådan.

Kanskje han ble betrygget av en smilende Northug som etter treninga i går fastslo overfor trener Trond Nystad at «det gikk lekende lett»?

Under følger dagens stafett, etappe for etappe, og Dagbladets vurdering av kampen mellom Norge og Sverige. Det er jo som kjent viktigst å slå dem i dag.

Slik vurderer vi lagene (terningkastene er en generell formvurdering opp mot potesialet):
Norge:
1. etappe: Eldar Rønning
Eldar er, til tross for den skuffende 12. plassen på 15-kilometeren i går, selvskreven på det norske stafettlaget. Rønning har ifølge landslagsledelsen aldri gått en dårlig etappe for Norge, og i stafettgeneralprøven under verdenscupen på Lillehammer vekslet han først på førsteetappen. Dagen før hadde han også falt totalt igjennom på 15-kilometeren og blitt nummer 31. Rønning kan holde høy fart i front, og er en garantist for at Norge veksler sammen med de andre etter første etappe.

2. etappe: Chris Jespersen
Chris vil egentlig gå første etappe, fordi han tror andre blir et helvete. Det blir det nok også, for det er her svenskene kommer til å sette inn rykket. Jespersens form har vært helt i det blå inntil han leverte et godt klassisk løp i går. Andreplassen fra tremila i Davos før jul viste at han også presterer godt på denne høyden. Jespersens oppgave blir å holde følge med Richardsson hos Sverige.

3. etappe: Martin Johnsrud Sundby:
Vil egentlig ha andre etappe, men fordi Sverige vil prøve å riste av Norge før ankeretappen trenger Norge en som garantert ikke slipper Johan Olsson på ti kilometer. Martin Johnsrud Sundby er per nå den eneste norske løperen landslagsledelsen vet ikke kommer til å gi bort et sekund, og derfor velger de Martin på den viktige tredjeetappen.

4. etappe: Petter Northug:
Ingen over, ingen ved siden. Petter sto over 15-kilometeren for å få overskudd til stafetten. Etter et resultatmessig begredelig OL er Petter full av revansjelyst, og er mannen samtlige løpere i langrennseliten helst ikke vil møte i en spurt. Derfor kommer også Sverige til å prøve å kjøre av Norge før den siste etappen. Lykkes de, kan det være at Petters form fortsatt ikke er god nok til å hente igjen Hellner. Lykkes de ikke kan OL-stafetten 2014 ende i en legendarisk sluttspurt. Denne gangen med et uvisst utfall.

Sverige:
1. etappe: Lars Nelson:
Sesongens svenske komet i langrennssporet har vist storform i Sotsji. Ingen forventet noe av Nelson før mesterskapet, men 10. plass på tremila og 15. plass i går er solid. Nettopp den soliditeten er det som gjør at svenskene setter opp Nelson på førsteetappe. Vanligvis skjer det ikke stort på den første etappen, og da Nelson selv ba om å få gå den var avgjørelsen enda enklere å ta.

2. etappe: Daniel Richardsson:
Det er her svenskene skal begynne kjøret på stafetten, og hvem passer bedre enn gårsdagens bronsemedaljør? Richardsson er i stand til å holde høy fart lenge, er i kjempeform, og har som eneste oppgave å sprenge feltet. Det blir en nøkkel for Jespersen å holde ryggen til Richardsson her, ellers flyr gullhåpet avsted med den blonde svensken.

3. etappe: Johan Olsson:
Det er på den andre og tredje etappen Sverige vil avgjøre stafetten, akkurat slik de gjorde det i Vancouver. Det er ingenting svenskene frykter mer enn en spurt mot Petter Northug, så derfor setter de sine beste menn på de midterste etappene. Johan Olsson trenger ingen ytterligere presentasjon enn at han kommer til å sørge for at det går fort på den tredje etappen. Fryktelig fort.

4. etappe: Marcus Hellner:
Om Hellner får med seg ti sekunders luke ned til Northug tror svenskene han er i så god form at han klarer å holde unna for Petter. Hellner vil aller helst avgjøre før en spurt, og selv om den siste motbakken inn mot stadion ikke er like tøff som på tremila vet både Hellner og Northug at svensken er i stand til å holde ekstrem fart opp bakken. Hellners sølv på den tremila gir ham også selvtillit nok til at han faktisk nå kan tro på at han kan avgjøre stafetten selv om Petter er på bakskiene hans oppover den siste bakken.

Da gjenstår det å si lykke til! Du kan følge stafetten direkte i vårt OL-studio om du ikke har tilgang til levende bilder av dette høydepunktet. Første etappe går ut klokka 11 norsk tid.

Hele Norges coronakart