Slik blir Sveriges nye superstadion

Inspirert av Wembley - skal bli finest i Europa.

(Dagbladet.no:) Svenskene sparer ikke på noe når de nå for alvor setter i gang byggingen av en ny nasjonalarena i Stockholm.

Råsunda er for lengst utgått på dato, og det er heller ikke ideelt å spille landskamper på friidrettsarenaen Nya Ullevi i Göteborg.

Derfor skal en ny stadion bygges i Solna, noe som vil innebære at hele bydelen får et skikkelig løft.

I framtiden kan det skapes en helt ny bydel, med Europas mest moderne arena for fotball, konserter og andre arrangement, skriver forbundet på sin hjemmeside.

Naturgress

Ifølge Aftonbladet.se har arkitektene blitt inspirert av Amsterdam ArenA, Millennium Stadium, Coventrys nye arena og nye Wembley.

Det skal legges naturgress på stadion, og publikumskapasiteten vil være på 50 000 tilskuere. De første spatakene tas i 2008 og i 2011 skal alt stå klart.

Taket over tribunene skal kunne skyves over hele banen, slik at det svenske landslaget kan spille kamper i fine forhold selv i ufyselig vintervær. Dermed kan arenaen brukes til konserter, også utenom sommermånedene.

PRAKTBYGG: Slik vil stadion se ut fra lufta, i kveldsmørket i Stockholm. Alle illustrasjoner: Det svenske fotballforbundet
PRAKTBYGG: Slik vil stadion se ut fra lufta, i kveldsmørket i Stockholm. Alle illustrasjoner: Det svenske fotballforbundet Vis mer

De totale kostnadene vil være på 1,6 milliarder norske kroner.

Hotell og leiligheter

Det har tidligere vært foreslått å renovere og bygge ut Råsunda, men kostnadene ville blitt like høye som å bygge en helt ny arena. I tillegg kunne ikke forbundet brukt Råsunda på to år, og da ble det helt uaktuelt.

Som de fleste nye fotballstadioner, vil også dette anlegget inneholde masse annet.

Arenaen vil inneholde 350 000 kvadratmeter som kan brukes til kontorer, handel og andre virksomheter. Det er planlagt hotell i tilknytning til stadion, tennishall og opp mot 2000 leiligheter.

Det svenske fotballforbundet har ikke beskjedne målsettinger. Når alt står ferdig skal stadion være «best i klassen» i Europa.

Debatt

Hvilket fotballstadion er Europas fineste?

Slik blir Sveriges nye superstadion