SPURTFAVORITT:  Én av favorittene i dagens spurtetappe er nordmannen Alexander Kristoff. Kan han gjøre det bedre enn i fjor, da hele Katusha-laget sviktet under de såkalte spurtetappene. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
SPURTFAVORITT: Én av favorittene i dagens spurtetappe er nordmannen Alexander Kristoff. Kan han gjøre det bedre enn i fjor, da hele Katusha-laget sviktet under de såkalte spurtetappene. Foto: Audun Braastad / NTB ScanpixVis mer

Slik blir Tour de Norvège

Spurternes Tour de France er tilbake. Det er både godt og dårlig nytt for Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen.

SAINT LÔ (Procycling): Suksess måles gjerne best i antall seirer, men ingen andre steder er de vanskeligere å hente hjem i sykkelsporten, enn under nettopp Tour de France.

Det gledelige for vår del at vi får se hele fire nordmenn i aksjon: Naturlig nok Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen, men også de to debutantene Vegard Breen og Sondre Holst Enger.

I fjor slo vi i TV-apparatene og ropte stygge gloser da vi så Kristoff og hans lagkamerater feile under de få tilbudene som fantes for spurterne i den 102. utgaven av rittet.

Fra og med lørdag gjør «spurternes Tour de France» comeback:

- I mine papirer er det så mange som ti etapper som realistisk sett kan ende opp i en massespurt, sier Kristoff-trener Stein Ørn til Dagbladet.

Det vil altså ikke stå på mulighetene.

Mange spurtere om beinet Den dårlige nyheten er at konkurransen er langt tøffere enn under fjorårets Katusha-misære.

Fra startskuddet går for åpningsetappen her i Mont-Saint Michel, skal sykkelfeltets formel-1-piloter i aksjon.

De er her alle sammen, og flere av dem, blant annet Mark Cavendish, Marcel Kittel og spesielt André Greipel, vil manøvreres til fronten av feltet av opptrekkstog Kristoffs Katusha neppe er i stand til å håndtere.

Der Kristoffs hjelpere i 2015 tok mye ansvar og var godt synlige under massespurten, vil de i år måtte vike. Det trenger ikke bare å være negativt, men det kan også forsterke følelsen av at tre presumtivt raskere spurtere må feile, dersom folkehelten fra Stavanger skal lykkes i årets etapperitt.

Greipel og Kittel kan bruke sin ekstreme akselerasjon til å kjøre fra nordmannen. Kristoff er igjen avhengig av å avleveres i høyt tempo om han skal holde den tyske duoen bak seg.

«Edvald er i forrykende form» Står 28-åringen uten seirer etter sine tre klare muligheter i løpet av den første uka, er Team Kristoff nødt til å tenke alternativt. Da blir det også for vilt nå å skulle spekulere i hvor vidt det vil lykkes, eller ikke.

Det sender oss dog over på en annen som er nødt til å tenke utenfor boksen.

Edvald Boasson Hagen er i forrykende form. Det er likevel et faktum at han ankommer le tour som opptrekker for Mark Cavendish.

 I FORM:  Edvald Boasson Hagen er i form, men må trolig spille andrefiolin bak Mark Cavendish. Foto: AFP / NTB Scanpix
I FORM: Edvald Boasson Hagen er i form, men må trolig spille andrefiolin bak Mark Cavendish. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Det gir fortsatt rudsbygdingen muligheten til å skinne på etappe 2, 5 og 10. Tre etapper i spennende terreng og som i tillegg ligger utenfor rekkevidden til både briten og Kristoff.

Utfordringen da blir at en mann som Peter Sagan, som i år jakter sin femte poengtrøyen på rad i touren, søker mot det samme terrenget.
 
Sagan står i veien Ingen er uslåelig, men det er et faktum at nordmannen svært sjelden setter slovaken på plass i spurten. Det skjedde på Champs-Èlysèes i fjor, men det var da heller ikke liv-eller-død-affære for mannen som alt hadde sikret seg den grønne trøya.

Boasson Hagens mest imponerende resultater i år, har kommet etter å ha åpnet spurten fra en viss distanse.

Det var slik han nylig vant NM, og en lignende strategi ga han seier på den fjerde etappen av Critérium du Dauphiné.

Også under Milano-Sanremo forsøkte han å ta hovedfeltet på senga, men da opplevde han å bli nøytralisert av Greg Van Avermaet.

- Du har bare ett skudd i den børsa der, kommenterte Kurt Asle Arvesen i etterkant og hadde selvsagt helt rett i det.

Å angripe fra distanse er en all in-strategi. Skal det lykkes, må du ankomme målområdet i en mindre gruppe, og kanskje aller helst ensom.

Maks én til de to norske Med så mange lag oppbygd rundt spurterne i årets Tour de France, skal det godt gjøres.

 DEBUTANT:  Sondre Holst Enger debuterer i Tour de France som tourens yngste utøver. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
DEBUTANT: Sondre Holst Enger debuterer i Tour de France som tourens yngste utøver. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

En mann som er i stand til å klare det er Sagan. Da må Boasson Hagen altså ligge limt på bakhjulet hans og overmanne Tinkoff-stjernen på de siste meterne.

Man kan driste seg til å håpe på én etappeseirer til hver av de to norske stjernene - men jeg tviler på at vi får mer enn den ene, og da tror jeg faktisk den går til Boasson Hagen.

Sondre Holst Enger og Vegard Breen skal ikke glemmes. Men i dette selskapet blir de for ferskvare å regne.

En etappeseier til en av disse to vil i høy grad basere seg på tilfeldigheter. Og tilfeldigheter er en sjelden vare under Tour de France.

 DEBUTANT:  Vegard Breen får også tour-debut under årets Tour de France. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
DEBUTANT: Vegard Breen får også tour-debut under årets Tour de France. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer