Slik bruker Bjørndalen timene før start

Elsker press, hater havregrøt.

ANTERSELVA (Dagbladet.no): På en konkurransedag lyser det konsentrasjon og innbitthet av Ole Einar Bjørndalen.

Lørdag formiddag går han ankeretappen for Norges stafettlag etter å ha stått over mixed-stafetten. Og er det noe Bjørndalen liker, er det sisteetapper.

- På ankeretappene er det ordentlig kniving. Uansett om man har forsprang, går ut likt med noen andre eller ligger litt bak, er det alltid press. Jeg liker press og «umulige» oppgaver, sier Bjørndalen til Dagbladet.no.

- Hva skjer i timene før start klokka 10.45?

- Jeg står opp tre timer før start. Da er jeg opptatt av å få i meg riktig mat før start. Jeg spiser en spesialpasta som jeg lager selv. Havregrøt er jeg drittlei, jeg har spist det daglig fra jeg var åtte til jeg var 20. Nå spiser jeg det bare før løp, sier Bjørndalen.

Frykter ikke usikkerhet

Etterpå bærer det opp til stadion, hvor den mentale forberedelsen starter for alvor.

- Én time før løpet ankommer jeg stadion, og da starter skitesting og oppvarming. Jeg sjekker at magasinene er ladet opp, merker ski og våpen og får satt på en transponder (for tidtakingen). Samtidig går jeg gjennom hva jeg skal gjøre rent mentalt, forteller han til Dagbladet.no.

ANKERMANN: Ole Einar Bjørndalen går sisteetappen for Norge lørdag. Da kan Simostrandguttens tredje gull i Anterselva komme. Foto: Scanpix
ANKERMANN: Ole Einar Bjørndalen går sisteetappen for Norge lørdag. Da kan Simostrandguttens tredje gull i Anterselva komme. Foto: Scanpix Vis mer

Etter at Emil Hegle Svendsen merket antydning til sykdom torsdag kveld, ble han raskt isolert og flyttet ned i lavlandet. Fortsatt er det et håp om at han blir frisk nok til å gå, men hvis ikke står Lars Berger parat til å steppe inn.

- Det er synd for Emil om han ikke får med seg de to siste løpene. På sitt beste er han vanvittig god i stafett, han mislykkes nesten aldri. Men det viktigste er å ta hånd om helsa, sier Bjørndalen.

Han frykter ikke at det skal spre seg en usikkerhet i laget dersom det rokkeres så nær inntil start.

- Nei, egentlig ikke. Lars er grisegod på sitt beste når han gjør det enkelt. På sine beste dager er han uslåelig, mener han.

- Kald mentalt

Landslagstrener Kjell Ove Oftedal føler seg trygg på at Norge har gullsjanser uansett hvem som går andreetappen.

- Jeg tror vi vil gjøre det godt. Dersom alle får ut det meste av potensialet har vi gode sjanser til å vinne, sier han.

- Hva gjør Bjørndalen til en den beste ankermannen?

Slik bruker Bjørndalen timene før start

- For det første er han veldig kald mentalt sett. Han gjør jobben uansett. Sisteetappen krever masse konsentasjon, og det er ingen som kan rette det opp dersom noe går galt. Ole Einar har en sugende avslutning, og holder holdet kaldt, sier Oftedal.

GULLGROSSIST: Bjørndalen viser fram sine to gullmedaljer fra årets VM.