Slik bruker du hjelmen riktig

Det hjelper ikke å kjøpe riktig hjelm, om du bruker den feil. Like galt blir det om du bruker feil hjelm riktig. Her får du noen gode tips og råd.

Gjennom flere kampanjer har Statens vegvesen satt fokus på hjelmbruk og synlighet i trafikken - og nå gir de sine råd til Sykle til jobben-deltakerne og Dagbladet.no-leserne.

- Det er viktig å være bevisst på hva man skal se etter når man kjøper hjelm, og siden passe på å bruke den riktig, sier Cecilie Waterloo Lindheim, rådgiver i Statens vegvesen.

Kul uten kul

For å bli sett, er det viktig å ha en lett synlig hjelm. Skal vi gidde å bruke hjelmen, bør den i tillegg være både behagelig og kul.

- Jeg ser flere og flere med litt gammeldagse «bøttehjelmer», en slags retrohjelm, sier Lindheim. 

Bør være mer enn kul
Hun mener det kan tyde på at hjelmene er blitt litt kulere den seneste tiden. For kondomkledde mosjonister passer det gjerne med en aerodynamisk hjelm.

På vei til jobb føler nok mange seg mer komfortable med noe som matcher både skjørt og skjorte.

Men det er viktig at hjelmen er mer enn bare kul.

KUL OG TRYGG: Det er mulig å se bra ut, være komfortabel og være trygg på en og samme tid. Illustrasjonsfoto: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX
KUL OG TRYGG: Det er mulig å se bra ut, være komfortabel og være trygg på en og samme tid. Illustrasjonsfoto: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX Vis mer

Velg en hjelm som:

•er godkjent (merket CE 1078)

•sitter godt uten mange justeringer av størrelsen. Størrelsen på hjelmen bør passe godt til hodet. Det gir best beskyttelse ved et eventuelt støt.

•ventilerer godt og føles behagelig. God ventilasjon gjør at hjelmen ikke blir så klam og varm. Det vil gi en bedre hjelmopplevelse

Artikkelen fortsetter under annonsen

•har skarp farge eller refleks slik at du synes i trafikken. Det er ikke alltid like lett å se syklister i trafikkbildet. Dersom du velger skarpe farger også på hjelmen, vil flere bli oppmerksom på deg som syklist.