- Slik doper vi oss

Den franske sykkelstjernen Philippe Gaumont avslører i detalj hvordan han dopet seg - uten å bli avslørt - da han var proff. Misbruket skal være utbredt blant utøverne i proffsykling.

31-åringens tilståelser er en detaljert bruksanvisning i doping. Gaumont slo igjennom med OL-bronse i 1992, og har siden da syklet for de største lagene. Mens han var dopet.

I et stort intervju med den franske avisa Le Monde forteller han hvordan han dopet seg under hele karrieren.

Triks med resepter

Gaumont gir flere eksempler på vellykket doping, blant annet ved å skaffe seg medisin på resept.

- Lagets lege sender deg til en allergi-ekspert og jeg hevder jeg er allergisk mot kvalster. Legen skriver ut en spray mot dette på resept. Vi ble oppmuntret til alltid å kreve å få Nasacort. Fordi den skjuler kortison, sier Gaumont til den franske avisa Le Monde.

Syklisten forklarer videre at han på dopingkontrollen viste fram resepten og hevdet han hadde tatt en dose om morgenen.

- Så kan man rolig og fredelig injisere Kenacort ettersom ingen test kan avsløre forskjellen på det og Nasacort, sier syklisten.

Kenacort er et middel på dopinglista, som også brukes mot reumatisme.

Metoden med å få svake preparater på resept for siden å injisere sterkere midler er ifølge Gaumont svært utbredt blant proffsyklister.

- Må dope seg

Syklisten forteller at han ikke er ikke alene om å dope seg. Tvert imot hevder han det er veldig vanlig i sykkelmiljøet, og helt nødvendig for å henge med i toppen.

Han mener hele apparatet rundt proffsyklingen presser på for å få syklistene til å innta ulovlige midler.

- Hvis du ikke doper deg, får du sparken innen ett år, sier syklisten.

31-åringen klandrer systemet rundt proffsykling for at han dopet seg, og sier press fra sponsorer og lagledelse tvang han til å spille russisk rulett med livet.

Kjøper legehjelp

I januar ble Gaumont arrestert og sparket fra Codifis-laget, etter å ha innrømmet at han har dopet seg. Nå er han tiltalt for besittelse og salg av dopingmidler.

Proffsyklisten bekrefter at han også brukte blodoverføringer som doping. Han sier dette er populært blant syklister, til tross for risikoen dette medfører for blant annet hiv, gulsott og hjerteinfarkt.

- Med en blodpose i uka under Tour de France kan man holde sitt hematocritnivå på 50, når andre slutter på 40, sier franskmannen.

Blodoverføringer er vanskelige å oppdage, men Gaumont sier metoden er forbeholdt de rikeste syklistene, fordi de må betale for dyr legehjelp til dette. Fattigere syklister injiserer det mannlige hormonet testosteron, ifølge Gaumont.

- Syklistene har ikke noe valg. Jeg står for de valgene jeg har tatt, men det er et helt system som presser oss til doping. De bør dømmes, sier Gaumont.

DOPSJOKK: Den franske sykkelstjernen Phillipe Gaumont avslører hvordan man kan dope seg på en vellykket måte, altså øke yteevnen uten å bli avslørt. Gaumont hevder det er helt nødvendig å dope seg for å henge med i sirkuset.