Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik ender Fotball-EM

Finansanalytikere har printet ut det de mener blir resultatet.

(Dagbladet.no) At pengene styrer mye i fotballen, det er det liten tvil om. Men det er ikke alle som mener at pengefolket har nok kunnskap om spillet - og store nok hjerter - til å foredle fotballvaren.

Den sveitsiske banken UBS mener derimot at de har peil. De hevder i hvert fall å ha funnet en formel som forteller dem hvem som vinner EM-sluttspillet til sommeren.

Bankfolket peker ut Tsjekkia som europamestere og Italia som tapende finalist.

Og til brødrefolket vårt i øst: Beklager Sverige, men dere går ikke videre fra gruppespillet en gang.

Sverige ikke videre

I stedet for å analysere oljepriser og boligmarkedet har analytikerne i UBS - Europas største bank - gått gjennom en rekke faktorer de mener vil påvirke utfallet i mesterskapet, som spilles i Østerrike og Sveits fra 7. juni.

De har vektlagt ting som fordel av hjemmebane, lagenes geografiske nærhet til arrangørlandene, status i den uavhengige Elo-rankingen, hvordan det har gått med lagene i tidligere mesterskap og markedsverdien til spillerne på de ulike lagene.

Hvis spådommene fra alpelandet slår til går Hellas, Italia, Kroatia, Nederland, Spania, Sveits, Tsjekkia og Tyskland videre fra gruppespillet. I tillegg til Sverige vil også outsider Portugal og den andre vertsnasjonen Østerrike ryke ut etter de innledende kampene.

NED FRA TRONEN: Fabio Cannavaro løftet VM-trofeet for snart to år siden. Ifølge analytikere i en sveitsisk bank kommer Italia til å tape EM-finalen til sommeren. Foto: AFP
NED FRA TRONEN: Fabio Cannavaro løftet VM-trofeet for snart to år siden. Ifølge analytikere i en sveitsisk bank kommer Italia til å tape EM-finalen til sommeren. Foto: AFP Vis mer

Tsjekkia kommer vil ifølge analytikerne møte Sveits i semifinalen - aner vi en smule patriotiske tallknusere? - og de har da 61 prosents sjanse til å vinne. I finalen mot Italia blir det jevnere, skal vi tro banken. Tsjekkia er knapp favoritt (51 prosent) og de heller mot uavgjort og seier til tsjekkerne etter en straffesparkkonkurranse.

- Dette blir som i 1976, da Tsjekkoslovakia slo Tyskland i finalen. Tyskerne var verdensmestere og store favoritter. Blir det ikke et fint kapitell i fotballhistorien om tsjekkerne igjen slår verdensmesteren i en EM-finale? sier analytiker Andreas Höfert til Bloomberg Press.

Hadde rett sist

UBS har også regnet ut det de mener er markedsverdien til spillerne på de ulike lagene - og ikke overraskende er det Portugals Cristiano Ronaldo som topper lista over de mest verdifulle spillerne i EM, skriver SF Tagesschau.

Men for Portugal holder altså ikke dette til kvartfinalespill.

Analysene til den sveitsiske banken kommer neppe til å bli vektlagt mye av de involverte i sommerens EM. Men vi skal ikke le altfor høyt av dem heller.

For to år siden gjennomførte de en liknende utregning. De prikket inn seks av åtte kvartfinalister - og fikk helt rett ved å peke på Italia som den kommende verdensmesteren.

image: Slik ender Fotball-EM
GOD SOM GULL: Kanskje blir Tomas Rosicky og Tsjekkia europamestere i år. Det tror i hvert fall UBS.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media