Slik ender Tippeligaen

I dag braker det endelig løs i tippeligaen! Vinner Rosenborg seriegullet nok en gang? Dagbladet vurderer hvert av lagene og gir deg den endelige tabellen...

Tipp din egen tabell

Lag din egen tippeligatabell. Vinneren får en fotballweekend i England.

 1. Rosenborg

 • Er neppe blitt bedre. Resultatene i oppkjøringa, skadene og en skuffende mangel på fornyelse tilsier heller det motsatte. På den annen side: Det er lenge siden RBK har følt et så sterkt prestasjonspress, og det kan gi inspirasjon til Tippeligaens eldste mannskap. Mest rutine, bredest stall - og penger til å forsterke. Naturlig favoritt.

 2. Lillestrøm

 • Gullfavoritt inntil de solgte lagets viktigste spiller, Clayton Zane. Får også et keeperproblem med Barons forventede VM-deltakelse. Spillere som Einarsson, Sigurdsson og Kristoffersen har utviklet seg merkbart i vinter - og gitt etterlengtet kvalitet i stallen. Meget gode bakover på banen, disiplinerte, fysisk meget robuste og alltid innsatsvillige.

 3. Viking

 • Mange offensive spillere i spennende utvikling (Hangeland, Sanne, Berland). Trygt og gjennomarbeidet spillesystem med kvalitetsspillere i alle lagdeler. Minus: Dårlige prestasjoner i oppkjøringa, generelt dårlig effektivitet - og salget av midtstopper Hannu Tihinen.

 4. Molde

 • Lovende utvikling i fjor, både på og utenfor banen. Meget stort potensial: Solide og godt organiserte bakover, fysiske og kreative framover - og eksplosive og hurtige på topp. Men: Molde må kvitte seg med papirheltstatusen, levere varene stabilt gjennom en lang sesong og få fram en vinnerkultur. I så fall kan det bli medalje.

 5. Stabæk

 • Borte er stjernene, den voldsomme ordbruken og de romantiske tankene om finspill på norsk aprilgress. Har vært igjennom en sportslig og mental renovasjon, og framstår som en klubb i utmerket balanse, både på og utenfor banen. Usikkerhet rundt effektiviteten, fysikken og om endringene har satt seg i systemet. Årets joker.

 6. Odd Grenland

 • En habil målscorer unna medaljestriden i fjor. Våren har avdekket noe av unggutten Martin Wiigs potensial, men det er altfor tidlig å basere seg på et tosifret antall scoringer fra en 18-åring. Robuste bakover, meget samspilte, gode resultater i oppkjøringa, tross mange skader tidligere i vinter og mye intern turbulens.

 7. Lyn

 • Mange meget gode spillere, men det tar tid å skape en solid enhet av alle nykommerne. Trener Sture Fladmark vet at han har hovedtrenerstatus på lånt tid, med mindre klubben skulle lykkes over forventning i starten. Oppkjøringa har bekreftet antakelsene om at Lyn er et uferdig lag med stort potensial.

 8. Vålerenga

 • Stort usikkerhetsmoment. Tilbake i Tippeligaen med en fersk trener og mange nye fjes. Flere gode enkeltspillere, men vi stiller spørsmål ved fysikken og effektiviteten. Og trener Rekdal får helt andre taktiske utfordringer enn i fjor. Men moralen er etterlengtet høy. Spennende lag, ganske sikkert ustabilt.

 9. Brann

 • Positiv formkurve inn mot seriestart. Men urovekkende mange offensive kvaliteter forsvinner med Helstad og Kvisvik, og da er plutselig Brann et lag for nedre halvdel av tabellen. Da blir Bergen eksplosiv. Vil ta poeng på defensiv styrke, men får nå virkelig svi for årene med økonomisk naivitet.

 10. Sogndal

 • Overrasket de fleste, bortsett fra Dagbladet i fjor. Talentfabrikken er klart best framover på banen, og få mer orden på forsvarsspillet om 8. plassen fra i fjor skal forsvares. Hvis tilstrekkelig mange av unggutta viser den samme modenheten og fandenivoldskheten som i fjor, kan Sogndal fort yppe seg på øvre halvdel.

 11. Bodø/Glimt

 • Har mistet Trond Fredrik Ludvigsen og mister sannsynligvis Bengt Sæternes i løpet av sesongen. Dermed er duoen bak flesteparten av fjorårets scoringer nevnt. Tradisjonelt voldsomme problemer med overgangen fra kunst- til naturgress i starten av sesongen. Tynn stall og elendige resultater i oppkjøringa. Selv ikke Runar Berg kan løfte dem opp av nedrykksstriden.

 12. Start

 • En klar nedrykkskandidat. Men noe forteller oss likevel at Start kan bli sesongens overraskelse. Laget er nykommer uten press og med viktige erfaringer fra visitten i Tippeligaen for to år siden. Overlevelsesviljen er sannsynligvis lagets største styrke - og skal aldri undervurderes. Engasjerende trener og et par ukjente forsterkninger med spennende kvaliteter.

 13. Moss

 • Erik Brakstad har overtatt treneransvaret etter Knut Torbjørn Eggen - og en spillerstall med åpenbare kvaliteter. Men usikkerhetsmomentene er mange. Noen av de unge (Brenne, Storflor) spillerne markere seg på dette nivået og flere av de gamle (Tangen, Olofsson) holde seg skadefrie for å unngå nedrykkstriden. Tynn stall, små ressurser, men ny trener kan gi et løft.

 14. Bryne

 • Kom til cupfinalen og reddet plassen i Tippeligaen i fjor. Det forteller noe om et potensial. Men inntil det motsatte er bevist, ser vi på fjorårsesongen som eksepsjonelt god og nærmest umulig å gjenta. Vil ta poeng på god organisering og kjempinga hjemme på Jæren, men er altfor avhengig av spissen Pavlovic.
LØP! SKYT! Benny Lennartsson.
GULLFAVORITTER: Rosenborg - i år igjen.