Klæbo og Østberg i bikkjeslagsmål om sammenlagtseirene:

Slik ender verdenscupene

Norge mot Russland, Klæbo mot Bolsjunov og Østberg mot Neprjajeva. Slik tror vi verdenscupene ender sammenlagt.

STOR GJENTAKELSESFARE: Johannes Høstflot Klæbo vant verdenscupen sammenlagt i fjor. Det ligger han bra an til å gjøre i år også. Foto: Uld Palm/TT / NTB Scanpix
STOR GJENTAKELSESFARE: Johannes Høstflot Klæbo vant verdenscupen sammenlagt i fjor. Det ligger han bra an til å gjøre i år også. Foto: Uld Palm/TT / NTB ScanpixVis mer

VM er over, men spenningen i verdenscupene lever i beste velgående. Akkurat som i VM er det Norge mot Russland det står om når de aller gjeveste krystallkulene skal deles ut i Canada neste helg.

Og det er historisk jevnt i kampen om sammenlagtseirene i år.

På damesida leder Ingvild Flugstad Østberg med to fattige poeng på Natalja Neprjajeva, mens Johannes Høsflot Klæbo holder en avstand på 31 poeng ned til Aleksandr Bolsjunov.

Det er med andre ord ikke rom for feilskjær før de fem siste rennene i verdenscupen. Denne helga deles det ut inntil 200 poeng, fordelt på en fristilssprint og 10 og 15 kilometer fristil.

– Man skal ikke ha mer enn ett dårlig skirenn før den andre griper sjansen her, sier herrelandslagstrener Eirik Myhr Nossum til Dagbladet.

– Det er veldig åpent og spennende. Jeg tror Ingvild kan ta det, men da må hun ha litt tur også, sier damelandslagstrener Ole Morten Iversen.

Mener Neprjajeva er favoritt

Ser vi på resultatene tidligere denne sesongen, er det de to norske utøverne som må få et ørlite favorittstempel.

Både Østberg og Neprjajeva har én finaleplass hver i fristilssprint, men mens Østberg kom til finalen i nyttårssprinten i Tour de Ski, klarte Neprjajeva å ta seg til finalen i et ordinært sprintrenn i Davos.

Likevel har Østberg marginalt bedre sprintplasseringer i fristil enn Neprjajeva i år, og har betydelig bedre resultater på ti kilometer fristil enn sin russiske rivalinne.

Om styrkeforholdet ikke har endret seg voldsomt, bør Østberg plukke flere poeng enn Neprjajeva denne helga.

Landslagstrener Iversen er uenig i at det er Østberg som er favoritt.

– Det er Neprjajeva som er favoritt. Vi har ikke gitt opp, men Ingvild må gå opp mot sitt aller beste om hun skal klare det. Det blir spennende å se hvor mye Ingvild har å gå med på slutten her, sier Iversen til Dagbladet.

Fordel Klæbo

Også i herreklassen bør Klæbo øke forspranget til sin rival denne helga. Bolsjunov er bedre i klassisk enn i fristil, og Klæbo har vist seg å være uslåelig i sprinter han har unngått uhell i.

Men på 15 kilometer fristil har Bolsjunov bedre resultater enn Klæbo denne sesongen. Russeren har blant annet en pallplass fra Toblach rett før nyttår, men må levere over evne i Falun søndag om han skal utlikne Klæbos hundre poeng fra sprinten dagen før.

– Søndagen i Falun er kanskje den dagen som passer begge dårligst. Om Klæbo blir nummer femten og Bolsjunov nummer fem, så er det ikke så stor forskjell i poeng, så hemmeligheten for Bolsjunov blir eventuelt å komme seg på pallen her, sier Myhr Nossum.

– Jeg tror dette blir jevnt, og det er et rennprogram som passer begge to. Akkurat nå er det Klæbo som har initiativet med de 31 poengene, og det er en fordel inn i det som skjer videre. Så får vi håpe at den avstanden er økt før søndag, fortsetter han.

Avgjørende i Canada

Uansett utfall av Falun-helga er vi i en situasjon der den avsluttende minitouren i Canada blir avgjørende for hvem som vinner sammenlagt.

– I utgangspunktet er jo Klæbo og Bolsjunov de to største favorittene på en minitour uansett. Hvis Johannes klarer å holde konsentrasjonen så er han en knepen favoritt, men ikke med mye, sier Nossum.

I Quebec konkurreres det i enda en fristilssprint, i tillegg til 10 og 15 kilometer klassisk fellesstart, før en avsluttende jaktstart i fristil over 10 og 15 kilometer.

Det er med andre ord ikke helt ulikt det de går i Falun denne helga, men i Quebec gis det bare halve poeng for rennseiere.

I tillegg til de maksimale 150 poengene man kan få for etappeseierne i Canada, gis det 300 poeng til sammenlagtvinneren av minitouren.

– For guttas del kan det fort bli sånn at det er førstemann i mål søndagen som vinner verdenscupen sammenlagt, og om Johannes kan starte først på den jaktstarten så tror jeg han tar det. Jeg er ikke like komfortabel om han må hente inn ti sekunder på Bolsjunov der, men om det blir tilfellet, så blir det i så fall alle mann til pumpene for å hjelpe Johannes fram, sier Nossum til Dagbladet.

Slik gikk det i Tour de Ski

Både Østberg og Klæbo vant som kjent Tour de Ski denne sesongen. Mye av grunnlaget for det la de i de imponerende fellesstartene i klassisk i Val di Fiemme.

Begge vant overbevisende seirer på fellesstartene der, mens Neprjajeva og Bolsjunov ikke var særlig dårligere med henholdsvis andre- og tredjeplass.

Situasjonen var identisk i Oberstdorf noen dager tidligere. Østberg og Klæbo vant, med de to russerne på pallen.

De fem neste rennene vil avgjøre om det blir norsk eller russisk jubel denne gangen.