Slik endte giganten Rangers bak hekken

En astronomisk skatteregning. En eier som ikke betalte skatt i det hele tatt. Og landslagsspillere i 3. divisjon. Velkommen til skotsk fotball, 2012.

IKKE CHAMPIONS LEAUGE: Rangers og manager Ally McCoist møtte Brechin City på Glebe Park, en stadion som omkranses av en hekk, i årets første kamp. Foto: NTB Scanpix
IKKE CHAMPIONS LEAUGE: Rangers og manager Ally McCoist møtte Brechin City på Glebe Park, en stadion som omkranses av en hekk, i årets første kamp. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 29. juli 2012: Fire år og et par måneder etter at Rangers spilte finalen i UEFA-cupen mot Zenit St. Petersburg og Andrei Arshavin, gikk 11 spillere gjennom en hekk og ut på Glebe Park for sesongens første obligatoriske kamp.

Den skotske klubben Rangers har dødd, gjenoppstått, blitt plassert nederst i det skotske ligasystemet og startet sesongen borte mot miniklubben Brechin City i Ramsdens cup.

Hekk Hvordan endte en av Storbritannias største klubber her? På Glebe Park, en av få stadioner med en stor hekk som en del av infrastrukturen?

Vi kan begynne med Toré Andre Flo. Den hengslete stryningen som denne uka la opp for tredje gang ble hentet til Skottland for svimlende 161 millioner kroner i 2000. Han har på ingen måte skylda for uføret klubben har havna i. Men han er en av symbolene på de store summene tidligere klubbeier Sir David Murray brukte på spillere.

Og som en rekke av stjernespillerne klubben hentet på 90- og 00-tallet, fikk han utbetalt penger gjennom et opsjonsprogram, som ble brukt for å spare skatt.

Men skattemyndighetene satte ikke pris på betalingsmetoden. De gikk til sak. Den er fortsatt ikke avgjort. Kravet var til slutt så høyt at klubben var nærmest uselgelig, da eieren Murray fikk gjeldsproblemer og prøvde å selge seg ut. Kjøperen ble Craig Whyte, som (feilaktig) omtalt som både milliarder og millionær. Men han finansierte oppkjøpet ved salg av klubbens fremtidige sesongkortinntekter og sa ikke at han egentlig hadde konkurskarantene. Han kjøpte landslagsspillere fra Romania og USA, men valgte å ikke betale skatt og avgifter.

- Økonomisk doping Kritikerne mener Rangers har bedrevet økonomisk doping, jukset og at de burde fra tas titlene de har vunnet de siste ti årene. Det kan faktisk også skje, da det skotske forbundet gransker om klubben hadde doble kontrakter med spillerne, noe som vil være et klart brudd mot regelverket.

- Ingen kunne forutse alt som har skjedd det siste året, sier Andy Coyle, journalist i STV, til Dagbladet.

I februar ble klubben satt under administrasjon. Og på nytt forsøkte man å få inn nye eiere. Inn kom Charles Green, tidligere Sheffield United-direktør, og betalte omtrent 85 millioner kroner for klubben, treningsanlegget og stadion Ibrox. Skjønt, betalte. Kjøpet ble finansiert med et lån, som etter planen skal betales tilbake av klubben. Green ville ikke ta den enorme skatteregninga.
Konkurs I stedet slo han klubben konkurs og overførte stadion og treningsanlegget til et av sine egne selskaper. Og opprettet «The Rangers FC». Så søkte han om å få overta plassen til "gamle Rangers" i SPL (skotske premier leauge). Topplederne i skotsk fotball fryktet tap av lukrative TV-avtaler og åpnet døra på gløtt. Da begynte supporteropprøret. Tilhengerne av andre lag satte ned foten: Slipper dere inn «nye Rangers», kjøper vi ikke sesongkort.

Supporterne vant. Det samme skjedde da Green forsøkte å få klubben inn på nivå to, i SFL 1. Supporterne krevde at de skulle starte på bunnen. Slik ble det. Rangers har gjenoppstått i SFL 3, nivå fire. Borte er de sagnomsuste derbyoppgjørene med Celtic. Istedet venter lag som Peterhead, Elgin City og Montrose.

- Halvproffer Andy Coyle i STV følger skotsk fotball tett. Han beskriver SFL3, nivået Rangers skal spille på, slik:

- SFL3 er så langt fra Champions Leauge-kamper og UEFA-cupfinaler du kan komme. Spillerne er halvproffer og ingen av klubbene har mer enn 700 tilskuere i snitt.

Med skatteregninga og gjeld plassert i det gamle selskapet, begynte Green og manager Ally McCoist å signere spillere av et kaliber en aldri tidligere har sett på nivå fire i Skottland: Ian Black fra Hearts, Dean Shiels fra Kilmarnock og Francisco Sandaza fra St. Johnstone. De skrev langtidskontrakter med lønninger som ingen annen klubb bortsett Celtic i Skottland ville hatt råd til. Noen uker etter at han skrev under, ble Black tatt ut på det skotske landslaget for første gang. Som den første spilleren fra nivå fire i en landslagstropp på 54 år.

- Rangers ser ut til å få en tropp som vil være den nest beste i Skottland, sier Coyle.

- Dundee United (Skottlands tredje-fjerde beste klubb de siste årene) ville for eksempel vært sjeleglade for å kunne hente spillere av det kaliberet, hvis de hadde hatt råd.

Han tror Rangers ville være tilbake blant topplagene igjen om tre sesonger. Men det kan skje tidligere, da det er diskusjoner om endringer av ligasystemet, som vil kunne redusere antall divisjoner og dermed også føre til behov for færre opprykk.

- Ikke det samme Rangers Scott Johnston har vært Rangers-supporter fra han var et par leggskinner høy. Men rotet, døden og oppstandelsen har fått følelsene til å kjølne.

- For meg er det ikke det samme Rangers. Det er i hvert fall ikke den klubben jeg har fulgt, sier Scott Johnston, som er mannen bak Thefootyblog.net (utropt av Guardian som en av balløyas beste blogger).

- Jeg liker ikke måten de stakk fra skatteregninga på, sier Johnston til Dagbladet.

STORSIGNERING: Tore André Flo er Rangers' dyreste kjøp noensinne. Foto: Dagbladet
STORSIGNERING: Tore André Flo er Rangers' dyreste kjøp noensinne. Foto: Dagbladet Vis mer

Han tror han er i mindretall og at majoriteten av fansen vil støtte klubben. Han sier de fleste etter hvert også ønsket at laget skulle begynne igjen på nivå fire, for å begynne med «blanke ark».

- Dør ikke Forfatteren og journalisten Simon Kuper beskriver i boka Soccernomics hvordan klubber med gigantisk gjeld kan oppføre seg som finansfolk med kortet i baren en fredag på Tjuvholmen og samtidig komme unna med det.

- Fotballklubber dør ikke. Det skjer bare med bittesmå klubber som ingen bryr seg om. De starter bare på nytt. De er fortsatt Rangers og de er en stor klubb, sier Kuper til Dagbladet.

Kuper er helt sikker på at Rangers i løpet av de fem neste åra vil kunne konkurrere med erkerivalen Celtic igjen.

- De kan faktisk komme tilbake sterke. Om fem år vil de ha en overlevelseshistorie også. De vil kunne si: For fem år siden trodde folk vi ville forsvinne. Men se hvor vi er nå. De har fans som vil følge laget, kjøpe billetter og de vil komme tilbake.

Det ble presentert flere dommedagsscenarioer hvis Rangers ble flyttet ned. Men Sky og ESPN undertegnet til slutt en ny TV-avtale, som gir klubbene noe mindre, men fortsatt angivelig en levelig sum penger. TV-kanalene vil vise kamper fra toppserien og de fleste Rangers-kampene.

49 118 på Ibrox Hvordan gikk det så mot laget som spiller bak hekken? Rangers vant på overtid. Målscorer: Lee McCullouch (34), med 18 landskamper for Skottland og seks sesonger i Wigan på samvittigheten. Og i årets første seriekamp på hjemmebane var Ibrox utsolgt. 49 118 tilskuere møtte opp og laget vant 5-1 mot East Stirling.

Sindre Granly Meldalen har skrevet om skotsk fotball for Josimar og Dagbladet og er Celtic-supporter. En versjon av denne teksten står på trykk i Dagbladets PS-seksjon i dag.

UTSOLGT: Andrew Little feirer et av sine tre mål i gårsdagens kamp mot East Stirling. Nesten 50 000 tilskuere møtte opp for å se 3. divisjonskampen.  Foto: David Moir / REUTERS / NTB Scanpix
UTSOLGT: Andrew Little feirer et av sine tre mål i gårsdagens kamp mot East Stirling. Nesten 50 000 tilskuere møtte opp for å se 3. divisjonskampen. Foto: David Moir / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer