Slik endte giganten Rangers bak hekken

En astronomisk skatteregning. En eier som ikke betalte skatt i det hele tatt. Og landslagsspillere i 3. divisjon. Velkommen til skotsk fotball, 2012.

IKKE CHAMPIONS LEAUGE: Rangers og manager Ally McCoist møtte Brechin City på Glebe Park, en stadion som omkranses av en hekk, i årets første kamp. Foto: NTB Scanpix
IKKE CHAMPIONS LEAUGE: Rangers og manager Ally McCoist møtte Brechin City på Glebe Park, en stadion som omkranses av en hekk, i årets første kamp. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 29. juli 2012: Fire år og et par måneder etter at Rangers spilte finalen i UEFA-cupen mot Zenit St. Petersburg og Andrei Arshavin, gikk 11 spillere gjennom en hekk og ut på Glebe Park for sesongens første obligatoriske kamp.

Den skotske klubben Rangers har dødd, gjenoppstått, blitt plassert nederst i det skotske ligasystemet og startet sesongen borte mot miniklubben Brechin City i Ramsdens cup.

Hekk Hvordan endte en av Storbritannias største klubber her? På Glebe Park, en av få stadioner med en stor hekk som en del av infrastrukturen?

Vi kan begynne med Toré Andre Flo. Den hengslete stryningen som denne uka la opp for tredje gang ble hentet til Skottland for svimlende 161 millioner kroner i 2000. Han har på ingen måte skylda for uføret klubben har havna i. Men han er en av symbolene på de store summene tidligere klubbeier Sir David Murray brukte på spillere.

Og som en rekke av stjernespillerne klubben hentet på 90- og 00-tallet, fikk han utbetalt penger gjennom et opsjonsprogram, som ble brukt for å spare skatt.

Men skattemyndighetene satte ikke pris på betalingsmetoden. De gikk til sak. Den er fortsatt ikke avgjort. Kravet var til slutt så høyt at klubben var nærmest uselgelig, da eieren Murray fikk gjeldsproblemer og prøvde å selge seg ut. Kjøperen ble Craig Whyte, som (feilaktig) omtalt som både milliarder og millionær. Men han finansierte oppkjøpet ved salg av klubbens fremtidige sesongkortinntekter og sa ikke at han egentlig hadde konkurskarantene. Han kjøpte landslagsspillere fra Romania og USA, men valgte å ikke betale skatt og avgifter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer