Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik er den norske gullplanen i Richmond

Kjøre inn angrep, vente på spurten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RICHMOND (procycling.no): To dager før herrenes fellesstart innrømmer Alexander Kristoff at han hadde vært en enda større favoritt om Governor Street hadde vært enklere.

Han tror likevel ikke de siste bakken er hard nok til at det oppstår for store avstander mellom favorittene.

Og i den spådommen ligger Norges største mulighet til å ta sitt andre VM-gull på de siste fem mesterskapene.

- Bakkene er ikke så veldig tøffe, problemet er bare at de kommer så nærme mål at du ikke får hvilt beina foran spurten. Det er vel det eneste ankepunktet, tenker jeg. Egentlig passer løypa veldig bra, sier Kristoff til procycling.no.

- Hvilke mottrekk tror du kommer mot deg som forhåndsfavoritt?

- Det er nok en del lag som vil gjøre dette hardt og sprenge det helt opp. Problemet er at jeg tror ikke det er hardt nok til at de klarer det. Det spiller til vår fordel. Det er måte på hvor stor mulighet du klarer å få i løpet av de minuttene du kjører opp bakkene på. Det blir ikke store luker. Det finnes nasjoner som ønsker å sprenge feltet, og andre som ønsker det samme som oss, nemlig å holde samlet.

Skal skjerme Alex og Edvald Den norske seksmannslaget har flere strategier å velge blant over det 26 mil lange rittet.

Man kunne ha valgt en offensiv tilnærming der Edvald Boasson Hagen, Sven Erik Bystrøm eller Lars Petter Nordhaug fikk grønt lys for å infiltrere skumle angrep underveis.

At over 11 av de 16,5 kilometerne på de innlagte rundene er flate og relativt uproblematiske, gjør likevel at man legger alle eggene i en kurv.

Eller, i realiteten er det to kurver — men fortsatt planen at en beskyttet Boasson Hagen skal gjøre opptrekk for Kristoff.

- Det beste vi kan gjøre er at vi prøver å sitte samlet så lenge som mulig. Vi må holde roen, og ikke få panikk. Heller være med å kjøre inn grupper enn å gå etter selv. Samtidig skal vi prøve å plassere Alex og Edvald foran. Det kan være at de to sitter overlatt til seg selv fra de to siste bakkene og inn. Da må Edvald gjøre den siste jobben for Alex, sier Lars Petter Nordhaug.
 
100 000 per gullhjelper Som procycling.no avslørte er det lovt ut 500 000 kroner i seiersbonus til rytterne som hjelper Kristoff til verdensmestertrøye i Virginia.

Mot slutten av rittet er Vegard Stake Laengen, Vegard Breen, Nordhaug, Sven Erik Bystrøm og til slutt Boasson Hagen, beredt på å ofre egne muligheter for kapteinen.

- Selv om vi skal være samlet rundt Alexander, skal vi ikke bare sitte i ro. Det er viktig å vise tidlig at vi er med og skal gjøre en jobb for å samle ting. Vi skal ikke snylte på andre lag. Men det kommer også til et punkt hvor det ikke er noen vits i at sitter igjen med seks mann. Da må vi begynne kjøret. Det er ikke noe poeng i at jeg, Stake og dels Lars Petter eller Sven Erik sitter med på sisterunden. Det er viktigere at vi holder på kontrollen fram til det, sier Vegard Breen.

- Best for begge at vi skjermes Torsdagens gjennomkjøring i løypa styrket troen på en norsk topplassering i den norske leiren.

- Er du enig i at du er den største favoritten her nede?

- Ja, jeg er blant de største favorittene. Jeg hadde håpet avslutningen var enda litt lettere. Da hadde jeg vært en enda større favoritt, sier Kristoff.

- Er det naivt at vi kan tro at vi kan spare Edvald hele veien og ha en opptrekker med friske bein til deg — eller tror du vi får til det?

- Jeg håper vi får til det. Jeg har ikke noe lyst til at Edvald skal begynne å dra. Han er en fin «back up» uansett hvis jeg ikke skulle henge med. Han går normalt sett litt bedre bakker enn meg. Han kan nøytralisere og heller vinne spurten selv om jeg ikke kommer meg opp igjen. Sånn sett er det best for meg og han at han spares lengst mulig, påpeker Kristoff.

Forskjellige interesser Fellesstarten blir trolig en batalje mellom interessene til to forskjellige koalisjoner. Belgia, Spania og Italia på den ene siden, Norge, Tyskland og Australia på den andre.

Vi spurte Nordhaug om han nå synes Alexander står fram som den aller største favoritten:

- Ja, han er en av tre-fire. Sånn jeg ser det så er det John Degenkolb, Peter Sagan, Alex og Michael Matthews som er de største favoritten, synes jeg. Jeg tror den er litt for tøff for André Greipel. Jeg tror det blir den type rytter som vinner.

- Under der igjen er typer som Edvald, Philippe Gilbert og Greg Van Avermaet. Men de er avhengige av at de klarer å få en luke i den siste bakken, eller en av de andre bakkene.

Og det mener altså den norske troppen er usannsynlig.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!