Slik er den optimale RBK-trener

Tørum var det ikke, ifølge Nils Arne Eggen. Men han kan bli det.

• Direkte kl. 20.45: RBK-Chelsea og sju andre Champions League-kamper

(Dagbladet.no): Når Rosenborg i kveld tar imot Chelsea til mesterligakamp på Lerkendal, oppholder trenerlegenden Nils Arne Eggen seg i Spania.

I likhet med resten av miljøet i og rundt klubben er han preget av stor optimisme.

- Det er ingen grunn til annet enn å være optimistisk. Chelsea er en vanskelig motstander, men ikke vanskeligere enn at de kan slås, fastslår han for Dagbladet.no.

Fire krav til hovedtreneren

I forkant av den forrige mesterligakampen, mot Valencia, hadde han en atskillig mer aktiv rolle - som observatør opp mot den spanske motstanderen.

I etterkant satte han seg ned og reflekterte over Rosenborgs sesong, en sesong som mildt sagt har gått i bølger:

Etter en oppsummering av hovedprinsippene i God fot-filosofien, også kjent fra to bøker fra far og sønn (Knut Torbjørn) Eggen, skriver han følgende i magasinet «I Trondheim» (les hele innlegget her).

I KJENT STIL: Slik så Nils Arne Eggen som regel ut på treningsfeltet. Nå observerer han Rosenborg på avstand fra Spania, men forbeholder seg fortsatt retten til å si sin mening. Foto: TOM E. ØSTHUUS/DAGBLADET
I KJENT STIL: Slik så Nils Arne Eggen som regel ut på treningsfeltet. Nå observerer han Rosenborg på avstand fra Spania, men forbeholder seg fortsatt retten til å si sin mening. Foto: TOM E. ØSTHUUS/DAGBLADET Vis mer

«Derfor er det spesielt viktig at de fotballfaglige lederne, ikke minst HOVEDTRENEREN, oppfyller følgende krav utløst av verdiene i filosofien» 

På grunnlag av disse fire kravene (se kravene i faktaboksen til høyre), går han så løs på å forklare hvorfor Knut Tørum til slutt måtte gå.

Skal vi tro Eggen, finnes forklaringen i at den unge treneren ikke innfridde de strenge kravene som stilles - iallfall gjør han ikke det per nå.

- Tørum er fotballfaglig i utakt med for mange av verdiene nedfelt i Rosenborgs fotballfilosofi, skriver han.

- 22 føtter mot 22 godføtter

- Dessuten fyller han for få av de kravene som stilles til en hovedtrener når han skal overføre disse verdiene til fotballpraktisk handling, skriver Eggen, som understreker at han aksepterer Tørums uenighet i konklusjonen.

En av de som til nå har vært mest klar på problemene Rosenborg hadde, er Roar Strand.

- Negative tanker ble plantet i hodene våre, sa han om forberedelsene til den forrige kampen mot Chelsea.

Tilbake hos Eggen i Spania, vil ikke han kommentere hvorvidt mer optimisme i og rundt stallen er den viktigste enkeltårsaken til Rosenborgs framgang i høst.

Slik er den optimale RBK-trener

- Jeg har ikke noe å tilføye til det jeg har skrevet, sier han til Dagbladet.no.

Men noe av det siste han har skrevet, i innlegget i «I Trondheim», er det følgende:

- Nå handler det om Chelsea på Lerkendal. Men millardlaget har også bare 22 føtter samtidig ute på matta. Det hjelper lite når disse møter 22 GODFØTTER.


Champions League gruppe B

LagKamperSUT+-Poeng
Chelsea 4 2 2 0 5 2 8
Rosenborg 4 2 1 1 5 3 7
Schalke 04 4 1 1 2 2 3 4
Valencia 4 1 0 3 2 6 3
MÅTTE GÅ: Ifølge Nils Arne Eggen var Rosenborg forberedt på at Knut Tørum ikke ville funke som hovedtrener, sjøl etter suksessesongen 2006. Derfor ble det lagt inn en klausul i kontrakten.