Slik er dommen mot Northug

Skiløperen fikk det som han ønsket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet):  Allmennpreventive hensyn tilsier en streng reaksjon, skriver tingretten.

Likevel fikk Petter Northug en mildere dom enn mange hadde spådd.

Tingrettsdommer Ingrid Stigum viser i dommen til at vegtrafikken fører til at svært mange mennesker drepes og tusenvis skades hvert år. Det er for å minske disse alvorlige følgene av vegtrafikken at trafikkreglene blant annet fastsetter forbud mot kjøring i påvirket tilstand og regler om høyeste tillatte hastighet.

Petter Northug kjørte bil med en alkoholkonsentrasjon i blodet på 1,65 promille, målt en time etter at kjøringen fant sted. Den høye promillen representerer i seg selv et betydelig faremoment i trafikken. I domspremissene trekkes det fram i straffeskjerpende retning at siktede hadde med seg en passasjer. Etter straffeutmålingsregelen i vegtrafikkloven kvalifiserer forholdet som utgangspunkt til en ubetinget fengselstraff kombinert med en bot.

- Heldige omstendigheter Retten har vurdert at bare heldige omstendigheter gjorde at kjøringen ikke endte med et langt alvorligere utfall for siktedes passasjer og siktede selv. Det skal etter gjeldende praksis også som utgangspunkt reageres med ubetinget fengselstraff ved brudd på hjelpeplikten. I forhold til dette lovbruddet har retten likevel valgt å finne en formildende omstendighet i at passasjeren flere ganger oppfordret Petter Northug til å løpe fra stedet, etter at de hadde forsikret hverandre om at det hadde gått bra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer