EUROPAMESTERE I FJOR: Nora Mørk & co vant EM i fjor, etter et skuffende VM året før. Foto: BJØRN LANGSEM
EUROPAMESTERE I FJOR: Nora Mørk & co vant EM i fjor, etter et skuffende VM året før. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

Slik er er Norges gruppe etter parodisk VM-trekning

Reprise på EM-finalen.

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har fått mye kritikk de siste åra, seinest i vinter da guttas VM i Qatar ble kalt et parodimesterskap.

Nå har IHF mildt sagt overrasket igjen.

I kveldens VM-trekning foran damenes VM i Danmark i desember var Cuba plassert på seedingsnivå en, sammen med vertsnasjonen, regjerende verdensmester Brasil og regjerende europamester Norge.

For fire år siden endte kubanerne tredje sist - på en 22. plass - så kveldens seeding var egentlig bare komisk.

- De har mye rart for seg, så dette føyer seg bare inn i rekka over rare avgjørelser, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til Dagbladet.

«IHF har overgått seg selv. Syyyk seeding!» skrev TV 2-kommentator Harald Bredeli på Twitter tidligere i dag.

Finalekopi Det beste ved den norske trekningen var at jentene slapp Serbia fra det laveste nivået i seeding, for laget er langt bedre enn som så.

- Jeg vil ikke si noe negativt om de andre lagene, men vi vet Serbia er gode på sitt beste. De andre lagene vet vi foreløpig mindre om, sier Hergeirsson.

Slik er den norske gruppa: Norge, Spania, Romania, Russland, Puerto Rico, Kasakhstan.

Dermed blir det en kopi av EM-finalen mellom Norge og Spania allerede i gruppespillet. Fra det nest høyeste seedingsnivået kunne Norge i stedet endt opp med Frankrike eller Montenegro.

- Jeg er ikke så veldig opptatt av disse trekningene. Det handler om å spille seg til en åttendelsfinale, og da kan alt skje. Vi må bare fokusere på at hver enkelt spiller skal bli noen prosent bedre fram til VM, og at vi blir bedre og mer stabile som lag, sier Hergeirsson.

Fire av seks lag går videre fra hver gruppe, til åttendelsfinaler.

VM-revansje I sommer har landslaget vært to uker i Brasil, som en forberedelse til neste sommers OL i Rio de Janeiro.

- Siden vi vant EM ble vi direktekvalifisert til både OL og VM. Da kan vi bruke to uker på å reise til OL-byen, for å inspisere områdene der og trene godt. Det har vært nyttig. Jeg håper det har tent en ekstra lyst i spillergruppa. Vi gjorde det samme før OL i både Beijing og London, sier landslagssjefen.

Norge vant gull begge gangene.

Håndballjentene har tradisjonelt sett alltid gjort det bedre i EM enn i VM. Marit Breiviks elever ble verdensmestere på hjemmebane i 1999, etter en finalethriller mot Frankrike på Lillehammer.

Så måtte vi vente helt til 2011, hvor Norge vant i Brasil. I forrige VM endte drømmen allerede i kvartfinalen mot hjemmenasjonen Serbia.

Jentene reiste kjerringa i EM i fjor, hvor de i Budapest løftet europamesterskapstrofeet for sjette gang.

Og et mesterskap i Danmark bør også gi Thoriri Hergeirsson & co gode minner. I 2010 banket de Sverige i EM-finalen i Herning.