Slik er fotballjentene

I morgen reiser fotballjentene til USA. Både spillerne og ledelsen tror det er en gulltropp som drar til VM. Her er trenerens egen vurdering av jentene.

- Vi har en spennende tropp med veldig forskjellige spillertyper. VM-troppen er en fin blanding av rutinerte jenter og unge spillere på vei oppover, sier landslagstrener Åge Steen til Dagbladet.

Her er landslagstrenerens vurdering av de 20 spillerne som skal dominere TV-skjermen i VM-perioden 20. september til 12. oktober. Norge innleder mot Frankrike i Philadelphia neste lørdag, og satser på å gå hele veien til VM-finalen i Carson, Los Angeles søndag 12. oktober.

Bente Nordby (keeper, 29 år, 119 landskamper, Kolbotn) - Bente har vært verdens beste keeper i en årrekke, og er det fortsatt. Hun er treningsvillig, har sin største styrke på streken og er ekstra god når motspillerne kommer alene mot henne. Hun elsker utfordringer, og blir bedre jo viktigere kampene er. Sånn sett passer USA-VM utmerket. Bente er førstekeeper, og en av lagets matchvinnere som kan avgjøre kamper alene.

Ingrid Hjelmseth (keeper, 23 år, 5 landskamper, Trondheims-Ørn) - Ingrid tilhører den nye generasjonen keepere. Hun er uredd, stuper inn i situasjonene og blir derfor ofte småskadd. I tillegg til å ofre alt er hun veldig sterk i feltarbeidet. Der har hun enda større potensial enn Bente. Når verdens beste keeper gir seg en gang i framtida, vil Ingrid være en klar arvtaker.

Brit Sandaune (forsvarsspiller, 31 år, 115 landskamper, Trondheims-Ørn) - Brit har enorm rutine, og er en typisk kontinuitetsbærer. På sitt beste er hun tryggheten sjøl. Av natur er hun både litt beskjeden og forsiktig. På banen leverer hun alltid varene. Når Brit spiller, vet vi hva vi får. Hun er veldig stabil, og spiller nesten aldri en dårlig kamp. Brit Sandaune er også veldig flink med de unge spillerne i gruppa.

Ane Stangeland (forsvarsspiller, 23 år, 27 landskamper, Klepp) - Ane er en tøff og kompromissløs midtstopper. Hun har valgt å trene en del med gutta, og får brynt seg på herrespillerne i 2.-divisjonsklubben Klepp to ganger i uka. Spillestilen hennes har gjort at hun har brukket nesa et utall ganger, seinest i Algarve i vinter. Den største styrken hennes som midtstopper er duellspillet.

Monica Knudsen (forsvarsspiller, 28 år, 82 landskamper, Asker) - Monica er bulldoseren i forsvaret. Når hun først bestemmer seg, er hun ustoppelig. Hun er omskolert fra midtbanespiller til midtstopper, og har fått en ny vår etter rollebyttet. Monica Knudsen er duellsterk, men har fortsatt en del å gå på taktisk. Hun har også litt lett for å «sovne» i kampene, slik at hun må vekkes. I VM tror jeg neppe at hun faller ut.

Anne Tønnessen (forsvarsspiller, 29 år, 59 landskamper, Klepp) - Anne er en spillende midtstopper, god med ballen og ganske ulik bulldoseren Monica. I Sydney-OL ble hun satt ut av spill grunnet en hodeskade, i vinter har hun brukket beinet to ganger. Nå er Uflaks-Anne tilbake for fullt, etter å ha mistet mye av VM-oppkjøringen. Den iherdige jobbingen hennes har imponert alle, og gitt henne en fortjent plass i VM-troppen.

Marit Fiane Christensen (forsvarsspiller, 22 år, 6 landskamper, Asker) - Marit kom fra Larvik til Asker i år, og er en uslipt diamant. Lengden hennes gjør at hun er spesielt bra i luftrommet. I landslaget er hun foreløpig en fersking og påleggskalv. Det vil overraske meg hvis hun ikke får mange landskamper. Foruten å ha et stort potensial er hun også en av humørsprederne i gruppa. Der Marit befinner seg, er det alltid gøy og latter.

Gunhild Følstad (forsvarsspiller, 21 år, 3 landskamper, Trondheims-Ørn) - Gunhild har veldig stor fart, og kan bli arvtakeren til skadde Marianne Paulsen på høyrebacken i VM. Som type er hun høyreist, slank og atletisk. Utafor banen er hun den stilleste jenta i klassen. Når hun sier noe, er det alltid veldig fornuftig. I likhet med Marit er Gunhild en spiller landslaget vil få mye glede av i åra framover.

Hege Riise (midtbanespiller, 34 år, 177 landskamper, Carolina Courage) - Hege er nestoren og «mora» i laget. Hun har vunnet alt, og har en enorm kunnskapsbakgrunn. Den øser hun av, samtidig som hun passer på at alt går på skinner. På banen er Hege fotballspiller med stor F. Hun har et blikk for spillet som ingen andre er i nærheten av, slår millimeterpasninger og er frisparkekspert. I VM er hun en joker.

Solveig Gulbrandsen (midtbanespiller, 22 år, 67 landskamper, Kolbotn) - Solveig har tatt mål av seg til å bli verdens beste fotballjente, og både tenker og snakker mye fotball. Får hun tatt ut potensialet sitt, kan hun bli stjerne i VM. Hun er en typisk vinner som vil seire i alt hun gjør, samme om det er spill to mot to, treningskamp eller VM-finale. Teknisk og taktisk er hun veldig langt framme. Hun tør også å stille kritiske spørsmål til oss trenere.

Unni Lehn (midtbanespiller, 26 år, 88 landskamper, Carolina Courage) - Unni har gått gradene på aldersbestemte landslag, og er en tilnærmet komplett spiller. Hun er en ballvinner, flink til å slå gjennombruddspasninger og målfarlig. Uansett hvor hun spiller på banen, jobber hun knallhardt for laget. I tillegg til å ha en veldig bra motor er hun en sterk førsteforsvarer. Unni er ei jente vi alltid kan stole på.

Kristine Edner (midtbanespiller, 26 år, 10 landskamper, Røa) - Kristine har de lengste innkastene i verden på kvinnesida. Hun har aldri spilt på aldersbestemte landslag, og ble virkelig god først da hun var voksen. Kristine er sentral midtbanespiller, har en bra motor og tåler lange løp. Uansett situasjon er Kristine Edner alltid blid. Ei mer positiv og sprudlende jente skal du lete lenge etter.

Lise Klaveness (midtbanespiller, 22 år, 19 landskamper, Asker) - Lise er en intelligent spiller med klare meninger, og meningers mot. Hun er også veldig treningsivrig, og må bremses. På landslaget har hun gjort seg bemerket som en ballvinner med god teknikk, stor styrke i luftrommet og ballsikkerhet. De gode basisferdighetene gjør Lise Klaveness til en viktig spiller på midtbanen.

Trine Rønning (midtbanespiller, 21 år, 30 landskamper, Kolbotn) - Trine er en sjeldent komplett spiller som kan bekle alle plassene på laget. I utgangspunktet er hun midtbanespiller, men hun kan også spille back, midtstopper eller spiss. Mot Trondheims-Ørn i cupen tok hun på seg keeperhanskene, og sørget for at fjorårsmesterne ble slått ut. Trine Rønning er både yngstejenta og poteten i VM-troppen.

Karin Bredland (midtbanespiller, 25 år, 1 landskamp, Røa) - Karin er et arbeidsjern med gode defensive egenskaper. Hun er vemmelig å spille mot, og oppfattes ofte som en klegg du aldri blir kvitt av motspillerne. Karin Bredland spiller sentralt på midtbanen, og kan med hell brukes som «frimerke». Utviklingspotensialet hennes er å forbedre pasningsspillet.

Anita Rapp (angrepsspiller, 26 år, 58 landskamper, New York Power) - Anita er den spilleren på laget med best venstrefot. Høyrefoten jobber hun fortsatt med. Ute på venstrekanten prøver hun seg gjerne på Anita-finta, ei spesialfinte som nesten alle går på. Hun har veldig gode innlegg, og er blant de beste spillerne i luftrommet. På dødballsituasjonene er hun alltid veldig sentral.

Marianne Pettersen (angrepsspiller, 28 år, 93 landskamper, Asker) - Marianne er tilbake der hun var før hun tok pause fra landslaget. Hun er en typisk goalgetter som lukter målsjanser, og plutselig dukker opp. Kroppsbeherskelsen hennes er unik. Hun nærmest danser seg forbi motstanderne, og avslutter med å score enten med ei lang tå, kneet eller låret. Marianne Pettersen er ikke den som scorer fra 30 meter, men hun får ballen i mål. Det er viktigst.

Dagny Mellgren (angrepsspiller, 25 år, 71 landskamper, Boston Breakers) - Dagny er kaptein, og en matchvinner deluxe for Norge. Hun scorer på bestilling, og går bare unntaksvis av banen uten å ha satt ballen i mål. Motstanderne skjelver bare de hører navnet Dagny Mellgren. Også de amerikanske jentene, som vanligvis ikke har respekt for noen motstandere, får svettetokter når de skal møte henne på banen.

Linda Ørmen (angrepsspiller, 26 år, 46 landskamper, Asker) - Linda Ørmen har bra fart, og er alltid farlig når hun kommer skrått inn fra venstrekanten. Hun er flink til å time løp, dukker opp som troll av eske når målsjansen byr seg, og har gode avslutninger. Selv om Linda er venstre kant-spiller, er hun også god med høyrebeinet.

Ingrid Camilla Fosse Sæthre (angrepsspiller, 25 år, 15 landskamper, Arna-Bjørnar) - Ingrid Camilla er det nærmeste ei fotballjente kan komme den tidligere Rosenborg- og landslagsspilleren Gøran Sørloth. Hun er den beste møtende spissen i Norge, veldig god feilvendt og flink til å flikke ballen videre. Ingrid Camilla er sterk, og vanskelig å få tak i. Som spisstype er hun helt annerledes enn Marianne Pettersen og Dagny Mellgren.