Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik er Hangeland blitt et råskinn i boksen

Scorer mest av alle forsvarsspillere i Premier League. - Legger ikke skjul på at det er kult.

SJEKK DEN GUTSEN: Brede Hangeland går rett på, samme hva han støter på - i dette tilfellet en av sine egne lagkamerater. Den smellen tok han nok gladelig, for Norges landslagskaptein scoret to mål på dødball i denne kampen mot Birmingham for et par uker siden. Foto:  AFP PHOTO/IAN KINGTON
SJEKK DEN GUTSEN: Brede Hangeland går rett på, samme hva han støter på - i dette tilfellet en av sine egne lagkamerater. Den smellen tok han nok gladelig, for Norges landslagskaptein scoret to mål på dødball i denne kampen mot Birmingham for et par uker siden. Foto: AFP PHOTO/IAN KINGTON Vis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): To mål på 84 seriekamper.

Det var den ganske så beskjedne fasiten for Brede Hangeland etter to og en halv sesong i Premier League. Men noe har skjedd med landslagskapteinen det siste året:

I den nylig avsluttede sesongen noterte han seg nemlig for imponerende seks fulltreffere i ligaen, sju med FA-cupen, som gjør ham til ligaens mestscorende forsvarsspiller sammen med Stoke-stopper Robert Huth.

- Det synes jeg er kult, jeg skal ikke legge skjul på det. Jeg har aldri sett det som viktigst å score mål, men å være delt toppscrer blant forsvarsspillerne er en prestasjon, sier han til Dagbladet.

- Golden Boot for forsvarsspillere, eller kanskje Golden Head?

- He-he. Jeg er fornøyd med den æren det gir. Det er tilfredsstillende å ha scoret så mange mål. Det er omtrent mer i år enn alle de andre sesongene til sammen, sier han.

Fryktes av motstanderne
Det er ikke bare i Fulham at Hangeland har begynt å score, også på landslaget har det omsider løsnet etter 61 målløse kamper. I kamp nummer 62 med flagget på brystet raget han over Islands keeper og stanget inn en svært viktig utlikning til 1-1. Altså er Hangeland oppe i totalt åtte mål for sesongen.

- Handler det om tøffhet?

- Ja, det gjør nok det. Jeg har spilt noen år i England nå og fått litt erfaring. Hvis du ikke gir alt i feltet kommer du aldri i nærheten av noe mål. Så det er kanskje det. Og så har vi slått gode cornere og frispark også, sier Hangeland til Dagbladet.

Han mener selv han har funnet et innløp som fungerer "ganske bra", men vi må studere TV-bildene hvis vi ønsker flere detaljer - den informasjonen ønsker han nemlig ikke oppmerksomhet rundt.

Men han er ikke uenig når Dagbladet antyder at han kanskje har fått en annen mental innstilling når han går fram på dødballer.

MESTSCORENDE: Bare Robert Huth (Stoke) kan matche Brede Hangeland på scoringsstatistikken blant forsvarsspillerne i Premier League, med seks mål.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
MESTSCORENDE: Bare Robert Huth (Stoke) kan matche Brede Hangeland på scoringsstatistikken blant forsvarsspillerne i Premier League, med seks mål. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Ja, det tror jeg. Det å score gir en viss selvtillit på dødballer, og kanskje til og med litt ekstra frykt hos motstanderen. Det synes jeg at jeg har kunnet spore denne sesongen. Det er en mental kamp i feltet også.

- Er dette (målfarligheten) noe som har utviklet seg gjennom sesongen, eller var det noe du tok tak i før den tid?

- Jeg har ikke gjort noe spesielt, det er bare blitt sånn, av en eller annen grunn. Det er ikke noe du kan stå og øve på, for du klarer aldri å lage en kopi av kampsituasjon uansett. Det handler mest om at jeg har spilt så mange kamper der borte nå, og skjønt hva som skal til.

Liker å være underdog
En norsk landslagsstopper, som ifølge Gordon Strachan var mindre målfarlig enn et lik, var Claus Lundekvam. Overfor Dagbladet har han forklart at han gjerne satte kropp og hode på spill for å rydde unna i egen boks, men at innstillingen ble en helt annen så fort han beveget seg opp i motstanderens målfelt.

- Er det slik du også har opplevd det før?

- Ja, det er soleklart viktigst å rydde unna. Forsvarsspillernes jobb er å hindre mål, ikke score dem. Det er helt klart mest en bonus å score, men selvfølgelig er det utrolig gøy. Det var litt spesielt nå, i en sesong der vi lenge hadde alle spissene skadet, og trenerne sa at noen andre måtte score målene. Det er kjekt at akkurat det skjedde.

Hangelands dødballstyrke blir selvsagt viktig mot Portugal også, for Norge får neppe mange muligheter foran vertenes mål. Aller viktigst blir han uansett defensivt - og han er forberedt på at det blir et kjør mot Norges mål fra start til slutt.

- Drillo elsker tilsynelatende de underdogkampene. Hva med deg?

- Ja, det er en fin posisjon å være i. Det er nok kamper der det forventes at vi skal valse over motstanderen. Det å gå inn i en kamp der absolutt alle forventer at Portugal skal vinne, og hvor det på papiret er nesten utenkelig med noe annet enn portugisisk seier, er for så vidt en grei inngang til kampen, sier han til Dagbladet.