Slik er Kristoffs plan for å vinne på Champs-Élysées

- I Paris kan man bare akselerere én gang.

VIL VÆRE FØRST PÅ OPPLØPET: Alexander Kristoff forteller om løpsopplegget før den avsluttende etappen på Tour de France. Foto: Scanpix
VIL VÆRE FØRST PÅ OPPLØPET: Alexander Kristoff forteller om løpsopplegget før den avsluttende etappen på Tour de France. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PARIS (Procycling.no): Champs-Élysées er spurternes Mekka. Paradegaten i den franske hovedstaden er der alle ryttere med raske muskelfibre kommer for å fullbyrde sine karrierer.

- Jeg skal prøve å vinne, men akkurat nå virker Greipel uslåelig, sier Alexander Kristoff i nederlagets øyeblikk etter 15. etappe.

I går slet i tillegg Stavanger-syklisten med feber og vond hals før start og han skal heller ikke være helt i form før dagens presistjefylte avslutning på Tour de France.

Vil overgå Hushovd Så langt har André Greipel vunnet tre etapper, Kristoff ingen. Men en seier i Paris vil gjøre opp for alle nedturene som denne Touren har kastet mot ham.

Det vil også bringe han nærmere Thor Hushovds trone som tidenes norske sykkelkonge.

- Min beste sesong har vært bedre enn hans beste. Men han har vært bedre over tid - også har han vunnet på Champs-Élysées, sa Kristoff - vinner av to Monumenter og to etapper i Touren (begge 2014).

Greipel har vunnet tre etapper på fire forsøk. På etappe 15 fikk han sitt hattrick, til tross for at han fikk tre sting i kneet etter en velt sist lørdag. I spurten tok han hjulet til Kristoff og var knusende overlegen i sin siste akselerasjon.

Tyskeren har mistet sin trofaste opptrekker Greg Henderson, men klarer seg fint med råsterke Lars Bak og rutinerte Marcel Sieberg. I Paris regner han med tøff konkurranse fra Kristoff.

- Jeg har vunnet tre. Det er nesten litt sjokkerende for meg. Paris er en helt egen spurt. Jeg tror den passer bedre for Kristoff enn meg, sa Greipel som har to pallplasseringer fra Paris, ingen seier.

- Vil være en drøm En annen tysker kan også skape trøbbel for Kristoff. I fraværet til Marcel Kittel er John Degenkolb Giant-Alpecins raskeste mann. I likhet med Kristoff har Sanremo- og Roubaix-vinneren ingen seire i denne Touren. Men Degenkolb vil hente verdifull erfaring fra Kittel, som har vunnet på Champs-Élysées to år på rad.

- Jeg skal få meg noen råd hos Marcel. Det er helt sikkert, sa Degenkolb - som har vært topp 5 hele fem ganger i årets Tour.  

- Jeg tror jeg vil være en av dem med mest overskudd igjen. Det ville vært en drøm å vinne der.

Svekket Cavendish Det var en tid der Champs-Élysées var synonymt med Mark Cavendish. I år vant Etixx-rytteren etappen til Fougères, men har mistet flere essensielle deler av sitt opptrekkstog siden da. Tony Martin og Michal Kwiatkowski er ute. Det er også hans viktige opptrekker Mark Renshaw.

- Mark har vunnet etapper i Touren uten Renshaw også. Han er ikke hjelpeløs, sa Rolf Aldag, teknisk direktør hos Etixx-QuickStep, som påpeker at «Cav» blir nødt til å improvisere seg frem i spurten med hjelp av Matteo Trentin.

Cavendish har slitt med mageproblemer og mistet nattesøvn grunnet hyppige toalettbesøk. Men briten har vunnet fire ganger i Paris og kjenner oppløpet som sin egen bukselomme.

Kristoffs plan Så hvordan skal Kristoff slå disse? Nordmannen har også mistet viktige elementer ved sitt opptrekkstog: grovarbeidet til Dmitry Kozontchuk og timingen til Luca Paolini.

- Målet er å være først inn på oppløpet med én opptrekker foran meg, så må vi sørge for at ingen kommer forbi. Det kan vi klare med Jacopo (Guarnieri) og Marco (Haller), opplyser Kristoff - som i fjor ble nummer 2 i Paris.

- I fjor startet jeg spurten for langt fra bak. Men jeg klarte nesten å vinne. Jeg har troen på seier der i år, sier Kristoff.

Ingen lag har altså intakte opptrekkstog. Det gjør at timingen blir mer avgjørende enn vanlig.

- Vi har gått frem litt for tidlig et par ganger. Det blir viktig å holde igjen lengst mulig. I Paris kan man bare akselerer én gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer