Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik er Rally Stortbritannia

Phil Mills beskriver alle fartsprøvene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Petter Solberg kan denne helga vinne Rally Storbritannia for femte gang på rad, og se ikke bort fra at det skjer.

For selv om det ikke har gått Petters vei denne sesongen, så betyr dette rallyet noe ekstra for nordmannen.

Det var i Wales han vant sitt første rally i 2002, og han ble verdensmester samme sted året etter. Rally GB er også det siste rallyet han vant - for 14 måneder siden.

Og så betyr rallyet veldig mye for kartleser Phil Mills, som er på hjemmebane.

Waliseren kjenner veiene bedre enn de fleste, og her beskriver han de fartsprøvene WRC-gutta skal gjennom i løpet av helga:

SS1/4: Port Talbot (17,41 km)

- En vanskelig fartsprøve med flere forskjellige underlag, og det er veldig glatt noen steder. Den er rask i starten, med et konstruert hopp i den fjerde krysset. Deretter går det til venstre, i motsatt retning av fjorårets rute. Så får vi noen fine svinger, før det går nedover i en tøff strekning med gjørme og trær.

Kjøres fredag klokka 10.17 og 14.33.

FAVORITTRALLY: Petter Solberg trives i Wales. Her fra forrige rally, i New Zealand. Foto: REUTERS
FAVORITTRALLY: Petter Solberg trives i Wales. Her fra forrige rally, i New Zealand. Foto: REUTERS Vis mer

SS2/5: Resolfen (24,49 km)

- Mesteparten av denne fartsprøven ble også benyttet i 2004 og da kjørte vi delvis ut, så vi må ikke gjenta det igjen. Dette er antageligvis den raskeste prøven i rallyet, og det er full gass nesten hele tida. I midten er det rett fram i 5-600 meter. Først de to siste kilometerne blir det litt svingete. Under rekognoseringen var det veldig gjørmete på denne fartsprøven.

Kjøres fredag klokka 11.02 og 15.18.

SS3/6: Rheola (27,91 km)

- Denne er rask og åpen, men Walters Arena-området i midten. En fantastisk prøve for tilskuerne, men hopp og en innsjø. Den andre gangen vi kjører denne fartsprøven vil det være noen spor i veien, men som regel vil det ikke by på noen store problem.

Kjøres fredag klokka 11.54 og 16.10.

SS7/10: Crychan (19,47 km)

- En fartsprøve i klassisk walisisk skogsområde. Vi kjører i sjettegir i nesten fire kilometer, inn i et skjult kryss, som mange bommer på. Deretter blir det veldig smalt, inn i det skandinavene kaller den oransje veien, siden furunålene. Vått eller tørt - det er glatt uansett. de siste tre kilometerne må du være veldig forsiktig. Veiforhold, værforandinger og posisjonen din i rallyet kan gjøre ettermiddagsprøven helt forskjellig fra den tidligere på dagen.

Kjøres lørdag klokka 09.50 og 14.37.

SS8/11: Epynt (13,76 km)

- Bortsett fra en 1,5 kilometer i midten er denne fartsprøven lik som i fjor. Det starter nedover, med noen lange, glatte kurver, og så går det oppover gjennom noen hårnålssvinger. På toppen av fjellet er det over på asfalt, og da er vi inne i den nye delen med et stort hopp. Deretter blir det smalt, vått og gjørmete i én kilometer, før det går nedover igjen via noen glatte svinger til mål.

Kjøres lørdag klokka 10.24 og 15.11.

SS9/12: Halfway (18,37 km)

- En trang hårnålssving i starten, får det går nedover og etter hvert over ei bru. Det er noen hopp midt i skogen, før vi kjører oppover igjen og gjennom noen åpne hårnålsvinger gjennom et steinbrudd og så opp til Dixies Corner. De neste 1500 meterne er tøffe, så dette er et bra sted for publikum å stå. Det er full gass de siste kilometerne.

Kjøres lørdag klokka 11.01 og 15.48.

SS13: Cardiff Super Special (1,10 km)

- En waliser på Millennium Stadium i en rallybil - jeg kan ikke klage. En kort fartsprøve på betong, og fantastisk for publikum uansett hvor de sitter. Dette kommer, som i fjor, til å bli stort!

Kjøres lørdag klokka 18.06.

SS14/16: Brechfa (28,89 km)

- Her kjører vi i motsatt retning sammenliknet med fjoråret. Underlaget er litt annerledes, siden det er stort sett jord. Dermed vil det være spesielt glatt når det er vått, og veldig sandpapiraktig når det er tørt. Det henger trær over veien, så her kan det ryke noen frontruter. Den andre gangen vi kjører her kommer det til å være enda glattere.

Kjøres søndag klokka 08.47 og 12.46.

SS15/17: Trawscoed (27,11 km)

- Som Brechfa, i det samme skogsområdet - bare enda mer gjørmete. Veldig vanskelig å velge dekk til denne. Uansett vær kommer det til å være glattere den andre gangen vi kjører denne fartsprøven. Du kan lett bli lurt steder det gikk helt fint noen timer i forveien.

Kjøres søndag klokka 09.44 og 13.43.

Kilde: Subarus hjemmeside

PÅ HJEMMEBANE: Phil Mills er godt kjent i Wales.
Hele Norges coronakart