FOKLARTE SEG: Martin Johnsrud Sundby sammen med skipresident Erik Røste (t.v.) og landslagslege Knut Gabrielsen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FOKLARTE SEG: Martin Johnsrud Sundby sammen med skipresident Erik Røste (t.v.) og landslagslege Knut Gabrielsen. Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer

Slik er vi vant til å se stjernene. Da Sundby forklarte om dommen, var han strippet for alt

Derfor stilte Martin Johnsrud Sundby i «sivil» da han forklarte seg.

(Dagbladet): Langrenn er big business i Norge. Skiforbundet håver inn på at store merkevarer vil ha navnet sitt på våre beste utøvere, og til gjengjeld får de lov til å bruke profilene som reklameplakat.

Det er derfor utøverne alltid drikker en Isklar i målområdet, det er derfor Northug har en Red Bull-drikkeflaske med seg overalt og det er derfor "hver" pressekonferanse er fylt opp med frukt og smoothie i forgrunnen og reklamebannere fra sponsorene på og bak utøverne.

UTESTENGT: Martin Johnsrud Sundby er lettet over at skiforbundet tar på seg skylden for misforståelsen, og er skuffet over at han nå blir utestengt. Han mener han ikke har oppnådd en konkurransefordel. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ikke i går

Men da Martin Johnsrud Sundby forklarte seg etter dopingdommen som slo ned i går, var sponsorklær byttet ut med en ensfarget t-skjorte, det var ikke noe frukt og bannerne bak var for Norges Skiforbund.

- Hvorfor det?

TYPISK PRESSEKONFERANSE: Frukt, flasker og mange reklamebannere. Foto: NTB Scanpix
TYPISK PRESSEKONFERANSE: Frukt, flasker og mange reklamebannere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dette var en pressekonferanse i regi av Norges Skiforbundet, så selv om det omhandlet langrenn, så var saken for hele forbundet. De ulike grenene har ulike sponsorer, noen av dem rivaliserende, og derfor er det vanlig prosedyre at vi ikke har noe reklamevegg der, forklarer markedssjef i skiforbundet, Espen Bjervig.

- Og Sundby?

- Han er suspendert i to måneder - og bruker ikke sponsorene våre når han ikke tilhører laget, sier Bjervig, og presiseres at Vidar Løfshus og de andre som representerte langrennslaget brukte sponsorustyr under pressekonferansen.

Ingen reaksjon fra sponsorer

Sundby har vært utestengt siden 11. juli. Under pressekonferansen fortalte en tydelig preget langrennstjerne om den tøffe tiden.

- Dette oppleves som urimelig. Det eneste jeg kan be dere om er å sette dere inn i saken, lese den, forstå den. Og forhåpentligvis se hvor urimelig det er. Det er det eneste jeg ber om, sa Sundby med gråten i halsen.

I går rykket flere av sponsorene til hovedpersonen selv ut og ga sin fulle støtte.

- Jeg ser ikke konsekvenser for sponsoratet på nåværende tidspunkt, sa for eksempel styreleder i Sparebank 1, Arne Austreid til DN.

Bjervig forteller at de ikke har fått noen negative kommentarer fra sponsorene etter nyheten slo ned i går:

- Ikke i det hele tatt, slår han fast.

Skiforbundet tok på seg all skyld etter at Sundby ble utestengt som følge av feil astmamedisinbruk, men utøveren mister likevel seieren i Tour de Ski og World Cup i sesongen 2014/15.