Slik falt slagene i Drammen

I den nye boka om Henning Berg røpes for første gang hva som egentlig skjedde i spillerbussen da John Carew gikk til angrep på John Arne Riise 8. september i fjor.

 • Les også «Hele landslaget er en gjeng med søppel»

  Forfatter, journalist og fotballentusiast Joachim Førsund har skrevet boka «BERG» om Henning Berg. Boka lanserers i morgen, men Dagbladet fikk kjøpt den i bokhandelen i Oslo allerede i går.

  En åpen Henning Berg forteller fra livet sitt som fotballproff og landslagsmann. Han kommer med de tåkelagte detaljene rundt det til nå famøse barbesøket sammen med Erik Mykland under VM i 1998 (se undersak). Berg lar også forfatteren fortelle sin versjon av skandalen i spillerbussen like etter treninga på Marienlyst i Drammen 8. september i fjor.

  Høylytt krangel


  Krangelen hadde pågått i nesten to timer, men Riise og Carew fortsatte like iltert der de satt bak i bussen - Carew i setet skrått bak Riise i den bakre delen av bussen:

  «- Idiot, sa Riise.
  - Hold kjeft, sa Carew.
  - Idiot, sa Riise.
  - Hold kjeft, sa Carew.»

  Ifølge Berg forsøkte spillerne som satt nær kamphanene å roe ned gemyttene. Uten at det hjalp.

  «- Idiot, sa Riise.
  - Hold kjeft, sa Carew.
  De hadde reist seg opp nå. Carew hadde løftet en fotballsko. De sto ansikt til ansikt med bare en seterygg mellom seg.
  - Idiot, sa Riise.
  - Nå holder du kjeft! sa Carew. Han hadde knyttet neven rundt skoa.
  - Skal du slå meg med skoa? Du får slå meg da! sa Riise.
  - Hold kjeft! sa Carew.
  - Slå meg da, så blir vi ferdige med det! sa Riise.»

  Satte seg først


  Men ifølge boka var det ikke da at Carew mistet fatningen. Han satte seg først ned igjen. Riise fant fram mobilen sin.

  Men bare fem sekunder seinere var Carew på beina igjen. Det var da det smalt.

  «Han holdt venstrehånda i seteryggen og slo alt han kunne med høyre. Han traff John Arne skrått bakfra. Knyttneven skled av Riises høyre kinn og dundret inn i vinduet. Riise ble liggende med hodet mot midtgangen. Carew fortsatte. Han kløyv rundt setet og satte seg oppå Riise. Martin Andresen, Claus Lundekvam og Steffen Iversen kastet seg over ham og greide å dra ham tilbake.»

  Ifølge boka ble Carew så beordret fram i bussen av landslagslege Lars Engebretsen, mens spillerne som best de kunne forsøkte å skjule hva som foregikk ved å trekke ned gardinene. På gulvet satt John Arne Riise og holdt seg mot hodet med opphovnet kinn. John Carew satt sammen med Frode Johnsen.

  «- John Arne har ikke respekt for folk som er eldre enn seg.» Sa Carew (født 05.09.79) om Riise (født 24.09.80).

  Advarte Riise


  Det var først nå at Berg kom inn i bussen. Da satt Riise fortsatt bøyd i midtgangen med hodet mot knærne og hendene på tinningen. Berg gikk da fram til Carew og spurte hva som hadde skjedd. Carew skal ifølge boka ha sagt:

  «- Jeg ble provosert. Han slang dritt og jeg ble provosert.»

  Og videre:

  - Jeg ba John Arne om å holde kjeft, men han holdt ikke kjeft. Jeg sa at hvis han ikke slutta, så kom rullgardina til å gå ned.»

  Ikke venner


  I boka kommer det fram at forholdet mellom Carew og Berg har vært kjølig siden. Det har blant annet å gjøre med det som skjedde de påfølgende ukene.

  I etterspillet samme kveld var nemlig Henning Berg sentral pådriver for å beholde John Carew i landslagstroppen, blant annet fordi han mente det var uansvarlig å sende Carew «åpenbart opprørt og ute av balanse» aleine til Roma. Han fikk ikke medhold, og betalte derfor av egen lomme flybilletten slik at daværende NISO-leder Morgan Andersen kunne være med Carew til Roma.

  Først seks uker seinere fikk Berg tekstmeldinger fra Carew - som Berg sjøl tolker som truende - etter at Berg hadde omtalt Carew fleipende i et TV-intervju. I tekstmeldingene, som Berg har tatt vare på, beskriver Carew landslagskapteinen som både «forbanna amatør» og «tulling».

  Egentlig mener Berg at Carew er en OK kar. Men i boka gir han følgende beskrivelse:

  «- Han har bare ett problem. Og det er at han ikke greier å si unnskyld.»

 • Dagbladet var i går kveld i kontakt med John Carews agent Per A. Flod og John Arne Riises agent Einar Baardsen. De ga begge uttrykk for at spillerne anser seg ferdig med denne hendelsen, og de ønsker ikke å kommentere saken nærmere.
KRANGEL: På landslagstreninga på Marienlyst i Drammen måtte Steffen Iversen gå imellom John Carew og John Arne Riise. Da spillerne kom inn i bussen, falt de fatale slagene fra Carew.