Håndball-EM i Sverige:

- Slik fant jeg kjærligheten for håndballen

EM-profilen Marta Tomac (26) falt for ballsporten.

HÅNDBALL-FORELSKELSE: Marta Tomac er trolig den spilleren på landslaget som er mest interessert i håndball. Far Zeljko er rådgiver. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HÅNDBALL-FORELSKELSE: Marta Tomac er trolig den spilleren på landslaget som er mest interessert i håndball. Far Zeljko er rådgiver. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

HELSINGBORG (Dagbladet): Hun har spilt landskamper for Kroatia, men i dag er det Marta Tomac selv som kan være med å skyte nettopp Kroatia ut av EM.

I fjor byttet hun til norsk statsborgerskap, rett før VM i desember. 26-åringen er oppvokst i en håndballfamilie med Zeljko Tomac, herrelandslagets assistentrener, som far og håndball-mentor.

- Å herregud, han har betydd og betyr fortsatt så mye. Det var sånn det startet og han var treneren min i alle år. Han var med meg i hallen da jeg var liten. Slik fant jeg kjærligheten for håndballen. Han hjelper meg fortsatt før kamper, analyserer meg og sier hva jeg bør gjøre annerledes, sier Marta Tomac til Dagbladet før kveldens kamp.

Veksler blikk

Hun legger til:

- Men mot Kroatia har jeg faktisk ikke hørt noe ennå, sier 26-åringen med et smil.

- Hvorfor er han så viktig nå?

- Jeg liker å ha pappa på tribunen. Jeg kan se på ham og så skjønner jeg hva han mener. Vi skjønner hverandre så godt nå. Vi har en helt spesiell kontakt i håndballhallen. Er han rolig i blikket, da kan jeg fortsette som jeg gjør. Hvis jeg ser han gestikulerer litt mot for eksempel beina, da må jeg se hva jeg kan gjøre annerledes. Det er fint å ha ham der, da føler jeg trygghet og får råd, sier Tomac.

Hun er født i Trondheim, spilte landskamper for Kroatia tilbake i 2009, men ble norsk statsborger i fjor. Marta Tomac snakker flytende kroatisk - og trøndersk.

- Hvordan er forholdet ditt til Kroatia nå?

- Det er veldig bra. Jeg snakket med jentene når de kom hit (til spillerhotellet) og de synes det er litt synd og litt rart at jeg ikke spiller der. De ønsket meg lykke til og de støtter meg i valget, sier midtbacken.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Lærer nytt

Hun fikk sitt gjennombrudd på landslaget i VM i Danmark i fjor. Det endte med gull. Det var likevel ikke plass til henne i OL-troppen som reiste til Rio i sommer, men nå til Sverige-EM er Tomac tilbake.

Tomac spiller i Kristiansand-klubben Vipers.

- Vi har snakket mye håndball og det går hovedsakelig i håndballprat hver dag gjennom hele året. Det gjelder både søstra mi (Teodora), far og mamma. Det er godt å ha noen å snakke med... Og jeg får stadig nye ting å lære, sier Marta Tomac med et lurt glis.

Zeljko Tomac er selv ansatt i Norges Håndballforbund. Far forteller:

- Marta har alltid vært veldig interessert i håndball og å lære nye ting. Jeg gleder meg over å se henne for Norge i et EM, sier Zeljko Tomac til Dagbladet.

- Vi kan kalle det et far-datter-håndballforhold, sier håndballtreneren og ler.

Norge - Kroatia spilles klokka 20.45.