Slik får du sett landskampen i kveld

Canal+ opplever rush av nye kunder.

PÅ BETAL-TV: Skal du se Erik Huseklepp og Norge forsøke å revansjere den svake bortekampen mot Island fra VM-kvaliken i fjor høst, vises kampen bare på betal-TV.Foto: Kyrre Lien / Scanpix
PÅ BETAL-TV: Skal du se Erik Huseklepp og Norge forsøke å revansjere den svake bortekampen mot Island fra VM-kvaliken i fjor høst, vises kampen bare på betal-TV.Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

||| Fotballstudio: Island - Norge kl. 21.

(Dagbladet): For første gang i moderne TV-historie vises en kvalifiseringskamp med det norske herrelandslaget i fotball på en betalingskanal når Canal+ Fotball sender oppgjøret mot Island på Laugardalsvöllur i kveld.

Det innebærer at kun abonnenter av Canal+ har muligheten til å se kampen direkte på norsk TV. Ifølge sportssjef Kenneth Fredheim, dreier det seg om i underkant av 300 000 abonnenter på landsbasis.

Canal Digital Informasjonsdirektør Kenneth Tjønndal Pettersen i Canal Digital sier til Dagbladet at det er en smal sak å få landskampen inn i stua i kveld - forutsatt at man har dekoder på plass.

- Vi bare åpner kortet for Canal+, det tar omlag én time, sier Pettersen.

Kabel- og parabolgiganten Canal Digital, som deler eier med Canal+ i Telenor, har en million husstander på kundelista. Selskapet kan rapportere om stor landskampinteresse, etter en sjekk hos kundesenteret.

- I dag er det unormalt stor trafikk fra folk som ønsker tilgang til Canal+. Og det er mange som kjøper det fordi de ser det kommer enda én landskamp der, sier Pettersen.

Get Inntrykket bekreftes av Get, som gir folket kabel-tv.

- Det er stor respons, det er helt klart noe som skjer i kveld. Det er stor pågang fra folk som vil ha Canal+, sier direktør før samfunnskontakt Øyvind Husby til Dagbladet.

Er du Get-kunde behøver du ikke å være engstelig, hvis du for seint ute..

- Det går fort gjort å bestille, det er bare å gå på web eller ringe. Så ordner vi det i løpet av en times tid. Alle som ringer inn i løpet av ettermiddagen får Canal+ før avspark, sier Husby.

Altibox Hos fiberleverandøren Altibox har de opplevd et oppsving i Canal+-bestillinger helt siden august.

- Canal+ mistet endel kunder fra oss i sommer, men nå ser vi at flere kunder vender tilbake. Vi opplever en økning i salget etter Premier League-start, sier Herbjørn Tjeltveit, kommunikasjonsrådgiver i Altibox, til Dagbladet.

Snart trenger du bare å trykke på fjernkontrollen for å få nye kanaler hos fibergiganten som har 190 000 kunder.

- Det går an å bestille Canal+ og få det aktivert i løpet få minutter. For Premier League kan du bestille via fjernkontrollen, det kommer også for Canal+, sier Tjeltveit.

Landskampen er ikke det eneste som folk må betale for av fotball, både Tippeligaen og Premier League kjøres allerede på betal-kanaler.

- Det er en naturlig utvikling i en moderne tv-hverdag, at stadig flere kamper legges ut på betalkanaler. Man har sett at det skjer med Champions League og Premier League, sier Canal Digital-direktør Pettersen.

Det er også mulig å få tilgang via RiksTV, men de tilbyr bare Canal+ Fotball og to filmkanaler.

Den siste store distributøren i det norske TV-markedet, Viasat, tilbyr ikke Canal+.

- Rosinen i pølsa Sportssjef Kenneth Fredheim i Canal+ måtte skuffet konstatere at kanalen mistet rettighetene til engelsk Premier League foran inneværende sesong.

Derfor har man vært aktive i jakten på nye og alternative rettigheter gjennom våren og sommeren. Deriblant til Norges bortekamper i EM-kvalifiseringen mot Island og Kypros denne høsten. Den fryktede kundeflukten uten Premier League å tilby, har ifølge Fredheim på langt nær blitt så dramatisk som enkelte fryktet.

- Responsen vi har fått fra kundene da og fram til nå har vært super.Det faktum at vi bare har mistet sju-åtte prosent av abonnentene vår, kan ikke betegnes som annet enn en suksess for vår del, sier Fredheim, som forøvrig skal kommentere kveldens kamp sammen med Lars Tjærnås.

Sportssjefen tror ikke at to enkeltstående landskamper alene er avgjørende for at kundene opprettholder abonnementene sine, men mener samtidig at det er bidrar til å komplettere kanalens sportstilbud.

- I post Premier League-dagene var vi opptatt av å sette sammen en totalpakke som var attraktiv selv uten Premier League. Landskampene er i så måte kanskje rosinen i pølsa - det siste som overbeviser kundene om å beholde kanalene eller nytegninger. Dessuten er det moro, spennende og motiverende for oss å sitte med norske rettigheter, poengterer Fredheim overfor Dagbladet.

Stiv pris Rettighetene til den siste bortekampen, mot Danmark i Parken i september 2011, er ennå ikke solgt. Det er de fotballforbundene i nasjonene som har hjemmekamp som sitter på TV-rettighetene og selger dem til kanaler i nasjonene på besøk.

LEVER VIDERE UTEN PREMIER LEAGUE: Sportssjef Kenneth Fredheim og Canal+ mistet rettighetene til Premier League til TV 2 foran denne sesongen. Derfor har de vært aktive med å kjøpe alternative rettigheter, blant anent til Norges to EM-kvalifiseringskamper på bortebane i høst.Foto: Daniel Sannum Lauten / Dagbladet
LEVER VIDERE UTEN PREMIER LEAGUE: Sportssjef Kenneth Fredheim og Canal+ mistet rettighetene til Premier League til TV 2 foran denne sesongen. Derfor har de vært aktive med å kjøpe alternative rettigheter, blant anent til Norges to EM-kvalifiseringskamper på bortebane i høst.Foto: Daniel Sannum Lauten / Dagbladet Vis mer

Canal+ har med andre ord kjøpt rettighetene til kveldens kamp fra det islandske forbundet for en sum som ryktes å ligge mellom stive åtte og ti millioner kroner.

Fredheim vil ikke kommentere summene det spekuleres i, da det er Sverige-kontoret som står for rettighetskjøp, men mener det høres for høyt ut.

- Men vi har betalt det vi mener det er verdt for å kunne gi et best mulig tilbud til kundene våre, sier han.

Rister på hodet av Hangeland Canal+ Fotball vil også vise Norges bortekampen mot Kypros, som spilles 8. oktober. Viasat har imidlertid kjøpt rettighetene til landslagets tredje kamp på fremmed gress i EM-kvaliken; mot Portugal 4. juni neste år. Hjemmekampene vises på TV 2.

Sportssjef Stian Aune Kleppo i Viasat sier til Dagbladet at de har rettighetene til Portugal-kampen er kjøpt med det mål for øyet at den skal vises på den allment tilgjengelige Viasat 4.

Han mener likevel at TV-seerne må belage seg på at flere landskamper kan havne på betalingskanaler i framtida, og poengterer at det er markedskreftene som styrer akkurat som i alle andre markeder. Han tror eksempelvis ikke Norges Fotballforbund tenkte på noe annet enn å selge til høystbydende da de solgte rettigheter for tirsdagens kamp mot Portugal til portugisisk TV.

Samtidig retter han et stikk mot landslagskaptein Brede Hangeland, som i går uttrykte beklagelse for at det er få husstander som har tilgang til kveldens kamp.

- Jeg rister på hodet når jeg hører spillere snakk om at i en bedre verden ville kampen gått på allment tilgjengelige kanaler. I en bedre verden for meg, ville man ikke hatt krig eller barn dødd av sult. Man begynner å lure på om spillerne vet hvor de får lønningene sine fra, sier Kleppo til Dagbladet.

Vises på web-tv Det er også mulig å se kampen via en vanlig nettleser.

Canal+ selger kampen via nett for 159 kroner på denne siden.

Leserne våre har også tipset om at kampen kan ses gratis på islandsk web-tv på denne adressen, men i skrivende stund har ikke vi i Dagbladet fått annet enn en svart videospiller med beskjeden «Buffering».

Det betyr jo ikke nødvendigvis at det ikke kan fungere for andre.

Ellers vil vi som vanlig følge kampen på live.dagbladet.no, der vi i tillegg til å oppdatere deg på de viktigste hendelsene inviterer til fortløpende prat om det som skjer.