KLAR FOR ROUBAIX: Alexander Kristoff er blant favorittene før Paris-Roubaix. Nordmannen har herjet hittil i år. Søndag håper han på en ny triumf. Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)
KLAR FOR ROUBAIX: Alexander Kristoff er blant favorittene før Paris-Roubaix. Nordmannen har herjet hittil i år. Søndag håper han på en ny triumf. Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)Vis mer

Slik får Kristoff toppform i Roubaix

- Det passer for meg, men ikke for alle, sier 27-åringen.

COMPIÈGNE (procycling.no): De siste fem årene har Alexander Kristoff og trener Stein Ørn funnet fram til en vinnende formel i oppkjøringen til klassikerne.

Den skiller seg noe ut fra den konkurrentene bruker, først og fremst fordi Stavanger-mannen kjører flest ritt av samtlige.

Til nå har Katjusja-rytteren lagt ned over 4.800 kilometer i løpet av 29 konkurransedager.

En enkel sammelikning mot to konkurrenter gir Zdenek Stybar 3.860/21 og Peter Sagan 4.029/24 over samme periode.

Én av forskjellene i klassikerne er at duoen hvilte mellom Gent-Wevelgem og Flandern rundt, mens Kristoff kjørte fullt trøkk og vant tredagersrittet i De Panne.

- Det er ikke sikkert opplegget jeg kjører fungerer best for alle. Det kommer litt an på hver enkelt rytter, og hvordan de har kjørt fram mot klassikerne, sier Alexander Kristoff til procycling.no noen små dager før Paris-Roubaix.

Kilometer i beina
Treningsgrunnlaget er selvsagt viktig, og det legges allerede høsten i forveien med styrkeøkter og alternativ trening på høstparten.

Konkurransedelen starter med etapperitt. For Kristoff er det Tour of Qatar og Tour of Oman som gir kilometere i beina foran åpningshelgen med Het Nieuwsblad i slutten av februar.

Deretter venter nye etapper under Paris-Nice. I år var ikke rittet hardt nok for nordmannen, og han gikk glipp av formstigningen han ønsket seg inn mot Milano-Sanremo.

- Formen kom litt senere, men det passet for så vidt greit, sier Kristoff og gliser mens tankene farer mot Flandern-uka.

- Hvorfor fungerer det så godt for deg, er det fordi du er så godt trent i utgangspunktet?

- Jeg vet ikke, det kan jo ha med det fysiologiske å gjøre. Jeg trenger ofte hardt kjør for å komme i form. Gjerne tett opp mot løp. Jeg kjører ofte best når jeg er litt på grensen. Jeg kan være sliten i starten og så kommer det seg utover i løpet, men det er ikke alle som responderer slik. Gjennom år med trening og løp, vet jeg at det fungerer godt for meg. Derfor har jeg også fortsatt med De Panne foran Flandern rundt.

Les også: Klovnen som ble verdens beste syklist

Wiggins i De Panne
Kanskje har konkurrentene begynt å plukket opp et og annet. De bør i hvert fall spørre seg hvorfor 27-åringen er så sterk etter at han har dominert klassikerrekken så kraftig denne sesongen.

Niki Terpstra er en annen sterk konkurrent foran Paris-Roubaix. Han stiller vanligvis til start i De Panne, men gjorde ikke det i år.

Team Sky sendte blant andre Bradley Wiggins dit. Han har likevel stått over andre løp.

Det britiske laget lot også store deler av klassikerlaget få prøve seg i GP Scheldeprijs.

- Det var jo interessant å se. De kan jo mye om trening der også, sier Ørn til procycling.no.

- Men mange av konkurrentene dropper noen av rittene dere legger inn?

- Det er riktig. Og de føler vi at vi har en liten fordel mot. Faren er at kroppen skal begynne å sløve av, og at nivået faller.

LES BLOGG: Mikkel Condé om Wiggins´ Roubaix-forberedelser

Hviler seg i form til Roubaix
Råkjøret Kristoff utsetter seg for inneholder også andre viktige elementer: Restitusjon og hvile.

Faktisk skal han hvile på seg toppformen foran søndagens Paris-Roubaix.

Det har også blitt gjort en liten endring i opplegget til Katjusja-rytteren denne sesongen.

Treneren la inn noen rolige dager med familien i Norge etter Milano-Sanremo, og kuttet samtidig ut Dwars door Vlaanderen.

Utenom det er oppskriften en blåkopi: Harde konkurranser etterfulgt at et par dagers hvile.

Det legges opp til ekstra mye avslapping inn mot de største rittene.

- Perfekt, er ordet Ørn bruker om årets opplegg, og det kan man godt skjønne:

2.-plass i Sanremo, 4.-plass i E3 Harelbeke, seirer i De Panne, GP Scheldeprijs og Flandern rundt.

Les flere sykkelnyheter på www.procycling.no!

Superkompensasjon
Mellom rittene er det lagt inn hviledager der kroppen henter seg selv inn igjen. På fagspråket kalles dette superkompensasjon.

- Det handler om at kroppen forbereder seg på nye kraftanstrengelser. Kommer det ikke en nytt løp dagen etter, samler kroppen enda mer overskudd og lagrer energi.

Slik kan man ikke fortsette i det uendelige, da vil det etter hvert ende med formsvikt.

Men i en komprimert periode som klassikerne, fungerer det. Foran Flandern rundt kjørte Alex ritt fredag (E3 Harelbeke) og søndag (Gent-Wevlgem). Så hadde han én hviledag før De Panne, og to inn mot Flandern rundt.

Effekten av det var ganske grei å lese ut av resultatlistene.

Derfor blir formen bedre
Veien inn mot Paris-Roubaix, er roligere — men ikke helt ulik.

Og det er derfor Ørn snakker om at «formen til Alexander vil bli enda bedre inn mot Paris-Roubaix»:

- Jeg har fått hvilt meg mer inn mot Roubaix enn jeg gjorde før Flandern. Ser du sånn på det, bør jeg være enda litt freshere her. Samtidig har jeg alltid likt bakkene i Flandern bedre enn partiene i Paris-Roubaix, sier Kristoff.

Ørn håper selvsagt de har lagt opp løpet riktig for det siste av vårsesongens store høydepunkter:

- Alexander tømte seg helt under Flandern rundt, det er helt sikkert. Etter det fikk han hvile inn mot Scheldeprijs, som er et ganske enkelt ritt å sykle.

- Så er kroppen litt på vei inn i et dvalemodus, men får en bekreftelse under brosteinsøkten torsdag om at en ny kraftanstrengelse venter. Det bygges opp mot et nytt løp, og kroppen lagrer energi. Nå har den vendt seg til dette kjøret og blir ikke nedbrutt. I stedet bygger den opp lagrene i løpet av to dager med mindre belastning, og da et høyere overskudd enn forrige gang, påpeker Ørn.

TESTET LØYPEN: Alexander Kristoff har aldri likt brosteinen i Roubaix like godt som motbakkene i Flandern rundt, men håper likevel på å kjempe i toppen i Frankrike. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
TESTET LØYPEN: Alexander Kristoff har aldri likt brosteinen i Roubaix like godt som motbakkene i Flandern rundt, men håper likevel på å kjempe i toppen i Frankrike. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer