DRØMMEJOBB: Øyvind Alsaker har det mange karakteriserer som drømmejobben som Premier League-kommentator for TV 2. I dette intervjuet forteller han hvordan han fikk jobben. Foto: Jørn H Moen
DRØMMEJOBB: Øyvind Alsaker har det mange karakteriserer som drømmejobben som Premier League-kommentator for TV 2. I dette intervjuet forteller han hvordan han fikk jobben. Foto: Jørn H MoenVis mer

Klubben i mitt hjerte 2018

Slik fikk Alsaker drømmejobben som Premier League-kommentator

Øyvind Alsaker (53) fikk vite at han hadde fått jobb som Premier League-kommentator da han leste Bergens Tidende på ferie i Italia. 23 år etter holder han fortsatt koken, men ikke alt er som før for TV 2s Premier League-stemme.

- Det er litt tilfeldigheter i dette gamet. Mye handler om å være på rett sted til rett tid, sier Øyvind Alsaker til Dagbladet.

Han snakker om livet som fotballkommentator, og hvordan han fikk jobben som Premier League-kommentator for TV 2 for første gang i 1995.

- Jeg var på ferie i Italia og leste i Bergens Tidende at TV 2 hadde kjøpt rettighetene til Premier League. Der leste jeg også at jeg skulle være kommentator! Det var første gang jeg fikk vite om det, sier Alsaker og ler.

- Men det var naturlig, i og med at jeg allerede kommenterte fotball for TV 2 på den tiden. Senere fikk jeg vite av en sjef i TV 2 at jeg skulle prøve meg som Premier League-kommentator sammen med Svein Mathisen og Ernst Lersveen.

Det finnes som kjent ingen egen utdannelse for å bli fotballkommentator, men som flere andre i yrket har Alsaker studert journalistikk. Han gikk to år i Volda, før han fikk jobb i NRK Radio. Deretter ventet nye utfordringer i TV 2 da de startet opp.

Han begynte med å kommentere italiensk fotball. I dag kommenterer han «det meste», som han sier selv. Premier League, Champions League, VM og landskamper, for å nevne noe.

Nok å gjøre

I motsetning til mange andre kommentatorer som driver med andre ting ved siden av å kommentere, jobber Alsaker kun som fotballkommentator. Ofte kommenterer han kamper i Premier League lørdag, søndag og mandag. Han er ansatt i TV 2, og med reising i tillegg til alle kampene kommenterer, har han mer enn nok å gjøre.

Da Dagbladet snakket med Alsaker i september så den kommende uken sånn ut for 53-åringen:

  • Tirsdag: Se gjennom Roma og Real Madrid sine kamper for å forberede kommentering av Real Madrid-Roma (Champions League). Forberedelsene gjøres hjemme på PC-en.
  • Onsdag: Samme som tirsdag
  • Torsdag: Samme som tirsdag
  • Fredag: Forberede Tottenham-Liverpool (Premier League)
  • Lørdag: Kommentere Tottenham-Liverpool og hjemreise samme dag
  • Tirsdag: Kommentere Liverpool-PSG i Liverpool
  • Onsdag: Kommentere Real Madrid-Roma i Madrid. Hjemreise dagen etter.

- Det er så mye, hvert fall nå som TV 2 har fått Champions League-rettigheter. Det blir mye reising, og når jeg først er hjemme sitter jeg ikke på noe kontor. Det er ikke nødvendig for min del. Mye av jobben som gjøres er ensomt. Jeg må holde mange baller i luften samtidig og forberede meg parallelt til ulike kamper og turneringer.

- Men Liverpool og Tottenham har jeg sett hver runde i 20 år, så de kjenner jeg godt. Jeg forbereder meg forskjellig fra kamp til kamp. Andre Premier League-kamper eller kamper fra andre ligaer kolliderer ofte med de jeg kommenterer selv, så da får jeg får ikke sett de live. Da ser jeg de heller i reprise på PC-en.

I forberedelsene før han skal kommentere er det spesielt noen punkter Alsaker ser etter. Hvordan spiller lagene? Har det vært noen spillere inn eller ut siden sist? Hvilken historie har klubben?

I forbindelse med at TV 2 har fått rettigheter til Champions League blir det mye forberedelser, fordi han ikke har like god kjennskap til lagene rundt om i Europa som Premier League-lagene. Alsaker kaller det «hjemmelekser» når han sitter og forbereder seg til nye kamper der han ikke kjenner lagene så godt.

Bedre tilgang på informasjon nå enn før

Da Norge møtte Kypros til første Nations League-kamp i september var det for eksempel vanskelig å finne informasjon, forteller han.

- Det er mye mer informasjon om det engelske landslaget enn det kypriotiske, for å si det sånn. For å grave frem informasjon om det kypriotiske laget oppsøkte jeg journalister og spurte dem om hva fotballdiskusjonen handler om i Kypros, i tillegg til uttale av navn. Det er vanskelig å finne engelskspråklige aviser som dekker landslaget der. Da handler det om å få tak i folk som kaste lys over laget. Jeg må også finne fakta om spillerne på laget; hvor mange kamper de har spilt på landslaget, hvor de spiller til daglig og hvor lenge de har vært med, for eksempel.

I tillegg får Alsaker gjort mange forberedelser på internett. Han merker stor forskjell fra hvordan tilgangen på informasjon er i dag i forhold til hvordan det var for 20 år siden.

- Tilgangen på statistikk er mye større nå. Før måtte du sende faks til fotballforbundene for å få tilgang på landslagstroppene. Nå krever det bare to klikk, sier Alsaker, og illustrerer:

- Da jeg kommenterte Norge-Kypros og ville finne ut litt om Kypros sin spiss, Pieros Sotiriou, var det bare å se en video på nett med scoringene hans. Ved å se hvordan han scorer målene sine, får jeg et bilde av hvilken type spiller han er.

Mener bildet alltid vinner

Den voldsomme tilgangen på statistikk når Alsaker kommenterer Premier League, fører også til at han må bli mer selektiv med hva han velger ut. Han mener mye av statistikken ikke har noen særlig verdi, fordi seerne har statistikk lett tilgjengelig på mobilene sine fortløpende i løpet av kampen.

- Som kommentator må du ta med de store tingene. Ellers mener jeg det er viktig å leve i kampen og å følge bildet. Bildet vinner alltid. Hvis du snakker om noe annet enn det bildet viser, blir det sett på som støy. Det er viktig å ikke bombadere med fakta og statistikk. Spillerne bør være i nærbildet før du snakker om dem.

- Samtidig trenger du ikke snakke hele tiden. Det er viktig å ta pauser innimellom. Mange nye kommentatorer er redde for stillheten, men det er jo publikumslyd. I tillegg mener jeg man må heve stemmen hvis det begynner å skje noe.

I tillegg til at tilgangen på statistikk er bedre nå enn før, merker også Alsaker en annen tilgang til spillerne fra de ulike Premier League-lagene.

- Du kan komme med ønsker til hvem du vil intervjue, og så får du ja eller nei. Det kommer som regel én fra hvert lag. Og da ender det jo opp med at mange forskjellige TV-stasjoner og nettaviser intervjuer samme person. Tilgangen har blitt dårligere. Men noen managere stiller opp. José Mourinho er ganske flink til det. Ellers er det ganske regulert og strengt. Klubbene bestemmer. Det har ikke så mye å si hvis du kjenner noen.

Alsaker har en jobb som veldig mange unge drømmer om å få. Som ung selv var Alsaker en lovende spiller i Florø SK. Der ble han tatt opp i A-stallen som 16-åring.

Så fikk han en korsbåndsskade som 18-åring. Senere ble han solgt til Djerv 1919 for 10 000 kroner, men etter hvert tok kommentering mer og mer over Alsakers liv. Han følger fortsatt med på Florø, som spiller i OBOS-ligaen.