Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik fordeler Riise og Gamst kanonsjansene

40 prosent av Norges mål er frisparkscoringer.

KANONSKUDDENE: John Arne Riise har scoret på tre frispark i tre landskamper på rad. Det er en imponerende statistikk. Her har han puttet mot Skottland. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
KANONSKUDDENE: John Arne Riise har scoret på tre frispark i tre landskamper på rad. Det er en imponerende statistikk. Her har han puttet mot Skottland. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

|||BISLETT (Dagbladet.no): Dersom ikke John Arne Riise og Morten Gamst Pedersen hadde ladet venstrestøvlene sine med krutt, kunne 2009-sesongen sett virkelig stygg ut for Norge.

Da hadde den vært omtrent like kullsvart som fjoråret.

Venstre-gutta har nemlig scoret åtte av Norges 12 mål i år - og fem av kanonene har kommet på frispark. Over 40 prosent av scoringene har altså kommet takket være disse dødballbeina.

Ser etter hullet
- Jeg visualiserer gjerne slike ting i forkant av kampene. Jeg ser for meg ulike frisparksituasjoner. Der og da handler det mest om å ikke stresse, for det er snakk om å treffe ballen på akkurat riktig millimeter, sier Gamst Pedersen til Dagbladet.

Han har klint inn to av frisparkmålene.

- Når jeg legger ballen ned på gresset, ser jeg for meg den ideelle ballbanen. Jeg leter etter hullet jeg må treffe, sier Gamsten.

Riise har knallet inn de tre andre frisparkmålene. Roma-proffen forteller også at det i sekundene før skuddet handler om stor konsentrasjon.

FORDELER PÅ GODENE: John Arne Riise og Morten Gamst Pedersen fordeler frisparkene seg imellom. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
FORDELER PÅ GODENE: John Arne Riise og Morten Gamst Pedersen fordeler frisparkene seg imellom. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer

- Jeg fokuserer bare på å treffe ballen riktig. Klarer jeg det, vet jeg at det er en stor sjanse for at det blir mål. Hvis jeg treffer godt og ballen kommer seg forbi de 4-5 som hopper i muren, er det sjelden keeper rekker å reagere raskt nok. Da blir det fort enten mål, retur eller corner, sier Riise til Dagbladet.

Krangler lite
Både Riise og Gamsten bedyrer at de aldri krangler om hvem som skal skyte når Norge får muligheten rundt 16-meteren.

- Jeg og Gamst har en fin måte å gjøre ting på nå. Når vi får frispark gjør vi en rask vurdering av distansen, hvordan mur og keeper står og hvem som har den beste følelsen, sier Riise.

- Vi har jo vært flinke til å fordele skuddene i det siste, siden det har blitt en del mål, sier Gamsten.

- Hvor mye tenker du på hvordan keeperen har stått tidligere i kampen?

- Hvis John Arne har skutt før meg, kan jeg se på hva keeperen gjorde da - om han for eksempel gamblet. Men mest av alt handler det om at jeg må treffe best mulig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media